Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στην κυπριακή ΑΟΖ η πηγή του αιγυπτιακού κοιτάσματος ZOR

cyprus aoz.medium

Στον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, έχει κατατεθεί μελέτη γάλλων επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία το μεγάλο αιγυπτιακό κοίτασμα ZOR έχει ως πηγή προέλευσης το θαλάσσιο όρος Ερατοσθένης, που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το εύρημα της μελέτης ανακοίνωσε ο κύπριος υπουργός σε ομιλία του στο 7ο Μεσογειακό Συνέδριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, στη Λευκωσία. Τα νέα αυτά στοιχεία, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, οδήγησαν πρόσφατα την κυπριακή κυβέρνηση στη λήψη της απόφασης για άμεση προκήρυξη τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων.

Εξάλλου, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η εταιρεία υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) ανακοίνωσε σήμερα ότι επιζητεί τις υπηρεσίες εξειδικευμένου συμβούλου προκειμένου να την ενισχύσει στις συζητήσεις για τη λήψη αποφάσεων για την εμπορική ανάπτυξη των υφιστάμενων, αλλά και των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ΕΥΚ προκήρυξε διαγωνισμό μέσω ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή ειδικού συμβούλου με μακροχρόνια εμπορική και τεχνική γνώση και εμπειρία σε θέματα διαχείρισης εμπορευσιμότητας υδρογονανθράκων.

Η σύμβαση που θα υπογραφεί με τον επιτυχόντα στον διαγωνισμό, θα έχει χρονική διάρκεια τρία έτη, με επιλογή για δυο ανανεώσεις χρονικής διάρκειας ενός έτους η καθεμία, και θα έχει συνολικά ανώτατο όριο αξίας τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι πραγματικές δαπάνες θα ορίζονται όπως η σύμβαση εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στην έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 11 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι η ΕΥΚ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συζητήσεις με την κοινοπραξία Noble, BG Group και Delek για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, δυναμικότητας 4,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου.

Με βάση τα έγγραφα, «στόχος του διαγωνισμού είναι η λήψη εμπορικών συμβουλευτικών υπηρεσιών στη βάση των αιτημάτων και των αναγκών της ΕΥΚ, οι οποίες θα προκύψουν κατά την περίοδο του συμβολαίου».

Ο ανάδοχος, σημειώνεται, αναμένεται να διαθέτει επαρκή εμπορική εμπειρογνωμοσύνη και τεχνική κατανόηση στην ανάπτυξη υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων για να υποστηρίξει την ΕΥΚ στη λήψη εμπορικών αποφάσεων αναφορικά με την αξιοποίηση υφιστάμενων και δυνητικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν ή θα ανακαλυφθούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο ζητεί την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την επιτυχή εμπορική αξιοποίηση των υφιστάμενων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, για ανάλυση επιλογών αξιοποίησης, τον καταρτισμό στρατηγικής εμπορικής αξιοποίησης και την παροχή υποστήριξης στις διαπραγματεύσεις με δυνητικούς πελάτες και άλλα τρίτα μέρη και φορείς στη διαδικασία εμπορικής αξιοποίησης.

Προνοείται επίσης η υποστήριξη στην υλοποίηση συμφωνιών πωλήσεων υδρογονανθράκων και άλλων συμφωνιών που ενδεχομένως θα χρειαστούν για την προώθηση της διαδικασίας εμπορικής αξιοποίησης.

 

Πηγή: www.newsbeast.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter