Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πλατφόρμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ σχεδιάζει να μεταφέρει η Τουρκία

anastasiasiadis-kypros-0

Πλατφόρμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ σκοπεύει να μεταφέρει η Αγκυρα και μάλιστα σε οικόπεδο, στο οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη γεώτρηση. Για το θέμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως ανέφερε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης, η Λευκωσία χαρακτηρίζει σοβαρότατη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου την ανακοίνωση της Άγκυρας.

Ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά και ότι παραβιάζονται και δικαιώματα των εταιρειών ENI-KOGAS, οι οποίες έχουν συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία να δραστηριοποιηθούν εντός συγκεκριμένων οικοπέδων.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι σε σύσκεψη του ιδίου με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τεχνοκράτες διαμορφώθηκε δέσμη διπλωματικών πολιτικών και νομικών αντιδράσεων για αντιμετώπιση της στάσης της Τουρκίας. Απέφυγε όμως να τις αποκαλύψει, λέγοντας ότι αυτές θα τεθούν ενώπιον του κύπριου προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος θα αποφασίσει και θα ανακοινώνονται όταν τίθενται σε εφαρμογή. Επίσης, αύριο, Τρίτη, ο κύπριος πρόεδρος θα έχει σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο κύπριος υπουργός τόνισε ότι μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα προκλήσεων, που δημιουργεί η Άγκυρα, δεν μπορεί να διεξαχθεί εποικοδομητικός δομημένος διάλογος για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου αν η Λευκωσία θα διακόψει τις συνομιλίες σε περίπτωση που τουρκικά πλοία παρενοχλήσουν το γεωτρύπανο που διενεργεί τις γεωτρήσεις, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι «το θέμα των συνομιλιών είναι αποκλειστικό ζήτημα του προέδρου της Δημοκρατίας».

Επίσης, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε ανησυχία για τις σημερινές εξελίξεις στον Λίβανο από τη δράση τζιχαντιστών, που θέτουν, όπως είπε, σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου. Κάλεσε δε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδράμει ενεργά τον Λίβανο.

Για την κριτική, που άσκησε χθες σε συνέντευξή του κατά της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν σε σχέση με τους τζιχαντιστές, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε «δεν έχουμε δισταγμό να φωνάξουμε δυνατά, όταν άλλοι σιωπούν ή θωπεύουν την Τουρκία. Εμείς κοιτάζουμε κατάματα τις ενέργειές της».

 

Πηγή : in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter