Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Κίνα

medvedef-rosia-12

Από το «θεωρητικό» μέχρι χθες ενδεχόμενο που εμφάνισε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ για ενδεχόμενο επαναπροσανατολισμού προς τη Κίνα, εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στο πρακτικό μέρος, πλέον καθώς σήμερα ανακοινώθηκε και επίσημα η υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ Ρωσίας ύστερα από την υπερδεκαετή πορεία διαπραγματεύσεων για εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Κίνα.

Η συμφωνία προβλέπει την αποστολή 38 δις ειδικών μέτρων φυσικού αερίου στη Κίνα για 30 χρόνια βάσει συμβολαίου ύψους 400 δις δολαρίων.
Η υπογραφείσα συμφωνία έρχεται σε χρονική περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικά η Δύση επιχειρεί να «συμπιέσει» την Ρωσία για το ουκρανικό ζήτημα αν και εντός των κόλπων της Ε.Ε. έχουν διατυπωθεί έως και αντικρουόμενες απόψεις ως προς την έκταση των μέτρων απέναντι στη Ρωσία.

Όπως και να έχει το πράγμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο απηύθυνε με την αναγγελία της συμφωνίας επιστολή στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι είναι ευθύνη της Gazprom να διασφαλίσει τη τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο στις ποσότητες που αναφέρονται στα συμβόλαια που υφίστανται.

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι η Gazprom δε θα στέλνει στην Ουκρανία, από όπου διέρχεται ο αγωγός σύνδεσης για την παροχή αερίου στην Ευρώπη, αέριο εάν το Κίεβο δεν αποπληρώσει τις υποχρεώσεις, του γεγονός που ενδεχομένως δημιουργήσει πρόβλημα σε χώρες της ΕΕ που προμηθεύονται αέριο μέσω της; Ουκρανίας.

Η συναφθείσα συμφωνία προβλέπει ότι τι φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω νέου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Σιβηρίας με τα μεγάλα κινεζικά κέντρα κατανάλωσης κοντά στις κινεζικές ακτές.
Η συμφωνία ήδη κάνει τον γύρο μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων μερικά εκ των οποίων σε δημοσιεύματα τους επιχειρούν να επεξηγήσουν τις πολιτικό-οικονομικές και γεωστρατηγικές ισορροπίες που απορρέουν εκ του γεγονότος, καθώς η συμφωνία αυτή ήταν αποτέλεσμα υπερδεκαετούς διάρκειας συνομιλιών για τις οποίες αναλυτές είχαν εικάσει ότι δεν επρόκειτο να κλείσει αυτή η συμφωνία. Πράγμα το οποίο όμως έγινε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter