Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Άναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ

AOZ oikopedo 12

Λίγο πριν το μεσημέρι άναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ μετά την ολοκλήρωση, που στέφθηκε με επιτυχία, του πρώτου τέστ παραγωγής. Το φυσικό αέριο έφθασε στην επιφάνεια και το άναμμα της φλόγας γίνεται για λόγους ασφαλείας, καθώς είναι επικίνδυνο να αφεθεί φυσικό αέριο στην πλατφόρμα εξόρυξης εξήγησε ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), Χαράλαμπος Έλληνας.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ ανέφερε ότι θα γίνουν μετρήσεις για τη ροή του φυσικού αερίου, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί σε μερικές ημέρες, ενώ λήφθηκαν δείγματα για να μετρηθούν η πίεση και η ποιότητα του αερίου.

Πρόσθεσε, δε, ότι όταν γίνουν όλες οι μετρήσεις και ολοκληρωθεί η δοκιμαστική παραγωγή, στα τέλη ή τις αρχές του ερχόμενου μήνα, θα γίνουν γνωστά και τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί το κυπριακό sigmalive.com, το Κυπριακό φυσικό αέριο βγήκε στην επιφάνεια χωρίς προβλήματα, ενεργοποιήθηκαν με επιτυχία οι βαλβίδες και οι τεχνικοί θα αναμένουν τη σταθεροποίηση της πίεσης, δηλαδή να γεμίσει η σωλήνα με φυσικό αέριο και ακολούθως θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις που θα καταδείξουν την ποιότητα του αερίου.

Η παραγωγική δοκιμή θα διαρκέσει περίπου πέντε μέρες και ακολούθως η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησης της από την περιοχή.

Παράλληλα, υπό το φως των όσων ακούγονται περί δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ο κ. Έλληνας υπενθύμισε πως όταν ο εκτελεστικός πρόεδρος της Noble Τσαρλς Ντέιβιντσον είχε ανακοινώσει τη διενέργεια της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 (Μάιος 2012, OTC Huston) είχε πει πως υπάρχει 25% πιθανότητα να απαιτηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, οι λόγοι που υπάρχει πιθανότητα δεύτερης γεώτρησης είναι τεχνικοί. Ειδικότερα, πρόκειται για την πολύ μεγάλη έκταση του κοιτάσματος, το οποίο είναι εμβαδού 40 τετραγωνικών μιλίων, (μεγαλύτερο από το ισραηλινό Ταμάρ) και λόγω της ύπαρξης ρηγμάτων που διαχωρίζουν το κοίτασμα.

Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ επεσήμανε πως η ανάλυση μιας επιβεβαιωτικής γεώτρησης διέπεται από διεθνείς κανονισμούς και ότι η ανάλυση των αποτελεσμάτων πρέπει να ικανοποιεί ορισμένα κριτήρια που βασίζονται σε πιθανότητες.

Έτσι αν δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια αυτά, ενδεχομένως να απαιτηθεί δεύτερη γεώτρηση, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση στο τέλος Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε αν θα απαιτηθεί δεύτερη επιβεβαιωτική ή όχι.

Σημείωσε πως η διενέργεια δεύτερης επιβεβαιωτικής δεν είναι κατ' ανάγκη κακή εξέλιξη, πέραν της καθυστέρησης που θα σημειωθεί λόγω της διαθεσιμότητας γεωτρύπανου, για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Πρέπει να σημειωθεί πως η κράτηση ενός γεωτρύπανου γίνεται έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται περί της ποσότητας του κοιτάσματος, υπενθυμίζοντας πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μετά το πέρας της ερευνητικής γεώτρησης στα τέλη του 2011 μιλούσε για 25% πιθανότητα η ποσότητα του κοιτάσματος να είναι 8 tcf, 50% να είναι 7 tcf και 75% να είναι 5 tcf.

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter