Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Γεωτρήσεις σε 3 χρόνια προβλέπει το πλάνο ΕΛΠΕ – ExxonMobil – Total

ExxonMobil SunPhoto

Περισσότερο από 1 χρόνο έχουν διαρκέσει οι συζητήσεις που ξεκίνησαν κάτω από απόλυτη εχεμύθεια σε Αθήνα, Λονδίνο και Τέξας προκειμένου να εξετάσει την έλευσή του στην ελληνική αγορά ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil. Η εταιρεία που για πρώτη φορά εκδήλωσε ενδιαφέρον για την Ελλάδα το 2014 όταν και προχώρησε στην αγορά των σεισμικών πακέτων της εταιρείας PGS που περιείχαν δεδομένα για το τόξο που ξεκινά από το βόρειο Ιόνιο και φτάνει μέχρι νοτίως της Κρήτης, στράφηκε για τα καλά στην ευρύτερη περιοχή καθώς θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανέλαβε ένα από τα οικόπεδα του δεύτερου γύρου παραχώρησης της Κύπρου.

Μάλιστα όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η Exxon αποτελούσε εξαρχής έναν ιδανικό υποψήφιο επενδυτή για την ελληνική αγορά, με δεδομένο το μέγεθος αλλά και την ειδίκευσή της σε γεωτρήσεις σε μεγάλα θαλάσσια βάθη. Οι πετρελαιοπιθανές περιοχές στη χώρα μας, θυμίζουμε ότι έχουν εντοπιστεί σε μεγάλα βάθη.

Αυτό ακριβώς το δεδομένο, ότι δηλαδή οι πιθανές για να περιέχουν κοιτάσματα περιοχές είναι "δύσκολες", διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό και τις συζητήσεις για τη μορφή της συνεργασίας των Ελληνικών Πετρελαίων, με την ExxonMobil αλλά και τη γαλλική Total.

Έτσι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η ιδανική κατανομή των ποσοστών στην κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί είναι από 40% οι δύο μεγάλες πετρελαϊκές και 20% μερίδιο για τα ΕΛΠΕ, προκειμένου να μοιραστούν τα κόστη αλλά και ο επενδυτικός κίνδυνος.

Αρκεί να σημειωθεί ότι μία γεώτρηση σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος μπορεί να φτάσει σε κόστος τα 100 εκατ. δολάρια.

Τώρα ως προς τις περιοχές ενδιαφέροντος, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις αλλά και η επεξεργασία των δεδομένων. Μέχρι το τέλος Ιουνίου, αρχές του επόμενου μήνα οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναμένεται να έχουν καταλήξει στην περιοχή – περιοχές που τους ενδιαφέρει.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα εκπροσώπων των εταιρειών η περιοχή ενδιαφέροντος ξεκινά από το Ιόνιο και φτάνει μέχρι τη Γαύδο. Αφού εντοπιστούν οι συγκεκριμένες περιοχές θα κατατεθεί πρόταση προς το Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΔΕΥ τον Αύγουστο, με στόχο αρχές του 2018 να ξεκινήσει η διαδικασία της πύκνωσης των σεισμικών ερευνών.

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με την ερμηνεία των δεδομένων σε διάστημα περίπου ενός έτους, με την επιλογή των συγκεκριμένων γεωτρητικών στόχων και τη διενέργεια των γεωτρήσεων.

Ενδιαφέρον για ... θάλασσα και από Energean

Aξίζει να αναφερθεί τέλος ότι χθες στο περιθώριο των υπογραφών για τα τρία χερσαία οικόπεδα και ο έτερος εγχώριος παίκτης της αγοράς η Energean, δήλωσε δια του επικεφαλής της Μαθιού Ρήγα, ότι θα είναι παρούσα και ότι θα συμμετάσχει σε διαδικασίες παραχώρησης για θαλάσσια οικόπεδα που πιθανόν να διατεθούν το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η Energean ανέλαβε πρόσφατα την εκμετάλλευση θαλάσσιων περιοχών στο Ισραήλ.

 

Πηγή: www.capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter