Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ρωσία: Συμμόρφωση 100% στη συμφωνία ΟΠΕΚ μέχρι τέλη Απριλίου

1471166 petrelaio 930 2

Η Ρωσία σχεδιάζει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ, μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ ταυτόχρονα αξιολογεί τις ευρύτερες μακροπρόθεσμες εξελίξεις στην αγορά, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ. «Η Ρωσία μειώνει την παραγωγή πετρελαίου σε στάδια, σύμφωνα με τα σχέδια που καταστρώσαμε οικειοθελώς με τις εταιρίες παραγωγής μας», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο CNBC.

«Η μείωση παραγωγής του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου έγινε με γρηγορότερους ρυθμούς σε σύγκριση με τα αρχικά μας σχέδια. Αυτή τη στιγμή, τον Μάρτιο έχουμε ήδη αγγίξει ένα επίπεδο μείωσης των 200.000 βαρελιών την ημέρα. Αναμένουμε συμμόρφωση με το νούμερο που έχουμε ορίσει με τη συμφωνία, μέχρι τα τέλη Απριλίου», υποστήριξε ο πολιτικός, σημειώνοντας ότι αυτό θα συνιστούσε ελάττωση 300.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.

Ο Νόβακ ανέφερε ακόμη πως οι συνολικές τάσεις της προσφοράς και της ζήτησης θα είναι κύριος παράγοντας για την προθυμία της Ρωσίας να ανανεώσει τη συμφωνία ή όχι, στα τέλη Μαΐου.

Ο υπουργός εξήγησε πως «αναμφίβολα» αυτή η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα επηρεάσει τα αποθέματα πετρελαίου του ΟΠΕΚ και όλου του κόσμου.

«Και θα το παρακολουθούμε αυτό στενά, θα είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί τον Απρίλιο, τις προβλέψεις για τον Μάιο και για τον Ιούνιο και για το δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της περιοχής της Αρκτικής για τα σχέδια παραγωγής ενέργειας της χώρας. «Αυτή τη στιγμή, παράγουμε περίπου το 17% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου στην Αρκτική. Σε 20 χρόνια, βάσει και των δικών μας στρατηγικών σχεδίων, αυτό το μερίδιο θα αυξηθεί μέχρι και στο 26%», αποκάλυψε.

«Αλλά τα νούμερα για το αέριο θα είναι πιο ενδιαφέροντα για εσάς», σχολίασε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές δίκτυο. «Αυτή τη στιγμή παράγουμε το 80% του αερίου μας στην Αρκτική», εξήγησε και πρόσθεσε πως η περιοχή θα συνεχίσει να καταγράφει νέα παραγωγή.

Τέλος, επάνω στα σχόλια και στο διάταγμα Τραμπ περί «ενεργειακής ανεξαρτησίας», ο Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή ανεξαρτησία, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι καινούριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι απίθανο οποιαδήποτε στιγμή να υπήρξε αμερικανική πολιτική για την αύξηση της εξάρτησης από εισαγόμενες πηγές ενέργειας».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η άνοδος στην αμερικανική παραγωγή μπορεί να είναι μέχρι και κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα φέτος. «Είναι σαφές πως όλοι αξιολογούμε την κατάσταση με νηφάλιο τρόπο, κατανοούμε πως θα υπάρξει άνοδος στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου (...) Ξανά, θέλω να πω ότι χρειάζεται να κοιτάξουμε συνολικά την κατάσταση σε όλο τον κόσμο», κατέληξε.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter