Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Φθηνό πετρέλαιο μέχρι τα μέσα του 2017 προβλέπουν τώρα οι ειδικοί

oil 0054

Νέα πτώση σημείωσαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, έπειτα από μια σειρά αρνητικών ειδήσεων για την πετρελαϊκή προσφορά και προβλέψεων για τη ζήτηση. Οι προσπάθειες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να ελέγξουν την προσφορά μοιάζουν να πέφτουν στο κενό, την ώρα που οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και οι μετεωρολογικές προβλέψεις για ήπιο χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο προοιωνίζονται ανεπαρκή ζήτηση και ως εκ τούτου αύξηση των αποθεμάτων. Εν προκειμένω την τελευταία αφορμή για τη συμπίεση των τιμών έδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΔΥΕ), που προέβλεψε την Τρίτη μια αισθητή πτώση της πετρελαϊκής ζήτησης παγκοσμίως. Η πρόβλεψη αυτή συνδυάστηκε από τους παράγοντες της αγοράς με τα στοιχεία που καταγράφουν αύξηση των πετρελαϊκών διαθεσίμων παγκοσμίως και κυρίως στις ΗΠΑ - και είναι γνωστή η καθοριστική επιρροή που ασκούν στις αγορές οι εξελίξεις στην αμερικανική αγορά πετρελαίου.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών της ΔΥΕ, που διαφέρουν παρασάγγας από εκείνες προ μηνός όταν θεωρούσαν ότι υπάρχει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, οδηγούν τους επενδυτές στο συμπέρασμα ότι θα υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά αργού πετρελαίου διεθνώς το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Οι εξελίξεις αυτές, που ακολούθησαν μια ακόμη αρνητική πρόβλεψη του OPEC τη Δευτέρα σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει την Τρίτη ακόμη ένα δολάριο (κάτι περισσότερο από 2%) η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) έχανε το μεσημέρι της Τρίτης 97 σεντς συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας και υποχωρούσε στα 47,35 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, στην αγορά εμπορευμάτων του Δυτικού Τέξας συγκεκριμένα, το αργό έπεφτε 1,09 δολάρια στα 45,20 δολάρια το βαρέλι.

«Φαίνεται ότι οι προοπτικές ανάκαμψης της πετρελαϊκής αγοράς μοιάζουν εξαιρετικά περιορισμένες στα μάτια των ειδημόνων τόσο του OPEC όσο και της ΔΥΕ», δήλωσε στο Reuters ο Γιουτζίν Βάινμπεργκ της Commerzbank, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της τράπεζας σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter