Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

IEA: Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να έπιασε πάτο

petrelaio 05 180 b

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αγγίξει το χαμηλότερό τους επίπεδο, καθώς η συρρίκνωση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ και οι διακοπές μέσα στον Οργανισμό έχουν διαβρώσει το παγκόσμιο πλεόνασμα, όπως ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency - IEA), στη μηνιαία έκθεσή του που δόθηκε σήμερα. Η παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ πρόκειται να μειωθεί κατά 750.000 βαρέλια την ημέρα φέτος ή 150.000 βαρέλια την ημέρα παραπάνω απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί τον περασμένο μήνα, τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg η IEA. Οι αγορές επίσης στηρίζονται από τις απώλειες στην παραγωγή του Ιράκ και της Νιγηρίας, καθώς και από το γεγονός πως το Ιράν αποκαθιστά την παραγωγή με πιο αργούς ρυθμούς απ' ό,τι είχε αρχικά σχεδιάσει.

«Υπάρχουν ενδείξεις πως οι τιμές ενδεχομένως έχουν φτάσει στα χαμηλότερά τους», τόνισε ο Οργανισμός με έδρα το Παρίσι, που λειτουργεί συμβουλευτικά για 29 χώρες. «Για τις τιμές ίσως υπάρχει φως στην άκρη αυτού που έχει αποδειχθεί ένα μακρύ και σκοτεινό τούνελ», καθώς οι δυνάμεις της αγοράς «κάνουν τα μαγικά τους και οι παραγωγοί υψηλού κόστους μειώνουν την παραγωγή», ανέφερε.

Οι τιμές έχουν ανακτήσει το 50% σε σχέση με τα χαμηλά 12ετίας που άγγιξαν τον Ιανουάριο, αφού υποχωρεί η αμερικανική παραγωγή σχιστόλιθου και κάποια μέλη του ΟΠΕΚ έφτασαν σε συμφωνία με τη Ρωσία για μια διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου παραγωγής. Αυτό το πάγωμα, αν και προς το παρόν στηρίζει τις τιμές, είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές κατά το πρώτο μισό του έτους, υπογράμμισε η IEA.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter