Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια της Δυτ. Ελλάδας

petrelaio 188191558

Μετά από μια μακρά διαδικασία αξιολόγησης και αφού απέβησαν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών για την περιοχή Άρτα Πρέβεζα, όπου είχαν κατατεθεί δύο προσφορές, ανακοινώθηκε σήμερα η απόφαση για το διαγωνισμό παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των τριών χερσαίων περιοχών της Δ. Ελλάδας.

Συγκεκριμένα η περιοχή Άρτα Πρέβεζα κατακυρώθηκε στα ΕΛΠΕ όπως και η περιοχή Βορειοδυτική Πελοπόννησος, ενώ η παραχώρηση Αιτωλοακαρνανία κατακυρώθηκε στην Energean Oil & Gas.
Για την περιοχή Άρτα Πρέβεζα, όπου είχε καταθέσει επίσης προσφορά και η Energean, έγιναν μετά από προτροπή του ΥΠΕΝ, διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών για πιθανή συνεργασία, ωστόσο αυτές δεν καρποφόρησαν.
Σημειώνεται ότι οι προσφορές στο διαγωνισμό, για τις περιοχές όπου είχαν γίνει και στο παρελθόν ερευνητικές εργασίες με γεωτρήσεις που έδειξαν ελπιδοφόρες ενδείξεις, κατατέθηκαν από το Φεβρουάριο του 2015.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:
"Στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές "Άρτα – Πρέβεζα", "Αιτωλοακαρνανία" και "Βορειοδυτική Πελοπόννησος" (ΦΕΚ Β' 2185/08.08.2014), ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε τις αποφάσεις για τον ορισμό Επιλεγέντων Αιτούντων εταιρειών.
Για την Περιοχή Παραχώρησης "Άρτα – Πρέβεζα", ορίζεται ως Επιλεγείς Αιτών η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ
Για την Περιοχή Παραχώρησης "Αιτωλοακαρνανία", ορίζεται ως Επιλεγείς Αιτών η εταιρεία ENERGEAN OIL & GAS SA
Για την Περιοχή Παραχώρησης "Βορειοδυτική Πελοπόννησος", ορίζεται ως Επιλεγείς Αιτών η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ
Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα καλέσει τις εταιρείες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι συμβάσεις".
Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ
"Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. είναι ο επιλεχθείς αιτών για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στις περιοχές της Άρτας – Πρέβεζας και της ΒΔ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο σχετικού διεθνούς διαγωνισμού.
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα από το 1975, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα επιλέγοντας κάθε φορά τις κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες υλοποιώντας τη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων.
Όπως είναι γνωστό, ήδη τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ηγούνται, ως διαχειριστής, επιχειρηματικού σχήματος με την Ιταλική Edison, στο οποίο έχει παραχωρηθεί, κατόπιν σχετικού διεθνούς διαγωνισμού, η περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου στην οποία σήμερα διεξάγονται εκτεταμένες γεωφυσικές καταγραφές.
Ο απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον και στις υφιστάμενες δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών αποτελούν απαράβατες αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υιοθετούν τα ΕΛΠΕ με επιτυχή και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Γ. Στεργιούλης δήλωσε: "Η ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός στόχος, στον οποίο η εταιρεία προσβλέπει και επενδύει.
Βασιζόμαστε στα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που είναι η τεράστια συσσωρευμένη εμπειρία των ανθρώπων μας από τις μέχρι σήμερα έρευνες ως operator σε 39 περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η κατοχή σημαντικής τεχνογνωσίας και η ολοκληρωμένη γνώση του ελλαδικού χώρου. Η επιλογή των περιοχών έχει γίνει, όπως πάντα, με αυστηρά τεχνικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Αυτό μας επιτρέπει να επιδιώκουμε την δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων με πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα συνεισφέρουν ιδέες, γνώσεις και οικονομική επιφάνεια. Ξεκινάμε αυτοδύναμα, αλλά είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες και προτάσεις που θα βασίζονται και θα πληρούν τους επιχειρηματικούς κανόνες της διεθνούς βιομηχανίας.
Είναι αδιαπραγμάτευτο καθήκον μας να εφαρμόσουμε όλες εκείνες τις τεχνολογικές μεθόδους, που θα μας επιτρέψουν να εντοπίσουμε και να εκμεταλλευτούμε τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, προς όφελος, πέραν της εταιρείας, της οικονομίας της χώρας μας και της περαιτέρω ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών διασφαλίζοντας, παράλληλα, την ανεκτίμητη κληρονομιά που έχουμε ως λαός, τον φυσικό πλούτο των θαλασσών μας και των βουνών μας".
Η πιο πάνω επιτυχία της ΕΛΠΕ έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων, που συμβάλλουν στην επιτυχή διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Ομίλου".
Πηγή:capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter