Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το Ιράν Αυξάνει την Παραγωγή Πετρελαίου

OPEC headquarters

Με την σύνοδο του ΟΠΕΚ να είναι προ των πυλών (4 Δεκεμβρίου), το κλίμα μεταξύ των μελών του φαίνεται να είναι τεταμένο. Ήδη γνωρίζουμε πως ορισμένα μέλη του οργανισμού, όπως η Βενεζουέλα, έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για τα υψηλά επίπεδα παραγωγής που έχουν συμπιέσει τις τιμές του μαύρου χρυσού. Παρόλα αυτά τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ, με πρωτοστάτη την Σαουδική Αραβία, δεν φαίνονται διατεθειμένα να περιορίσουν την παραγωγή. Να υπενθυμίσουμε πως η Σαουδική Αραβία αποτελεί, με διαφορά, τον μεγαλύτερο παραγωγό του οργανισμού, ενώ ο ΟΠΕΚ συνολικά είναι υπεύθυνος για περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

Την Κυριακή ο κ. Zanganeh, υπουργός πετρελαίου του Ιράν, ανέφερε πως η χώρα σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Αυτό θα καταστεί εφικτό εξαιτίας της άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, λόγω της Συμφωνίας της Τεχεράνης με την Διεθνή Κοινότητα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Μία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε το Ιράν στην δεύτερη θέση του ΟΠΕΚ, αφού θα παρήγαγε πάνω από 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προσπερνώντας και το Ιράκ.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία και είναι ενδεικτικό των σχέσεων μεταξύ των μελών του οργανισμού, είναι πως ο Ιρανός υπουργός δήλωσε πως η χώρα του δεν χρειάζεται την συγκατάθεση του ΟΠΕΚ ή οποιουδήποτε άλλου οργανισμού για να προβεί στην εν λόγω αύξηση. Ο κ. Zanganeh ανέφερε επίσης πως δεν αναμένει απόφαση για περιορισμό της παραγωγής στην συνάντηση του Δεκεμβρίου, αλλά πιστεύει πως ο οργανισμός θα πρέπει να προσαρμοστεί στην αυξημένη παραγωγή του Ιράν, εντός του ορίου των 30 εκατ. βαρελιών/ημέρα.

Τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ θεωρούν πως τα $70 ανά βαρέλι αποτελούν μία 'δίκαιη' τιμή, η οποία όμως απέχει σημαντικά τα τωρινά επίπεδα της τάξης των $40-$50 (WTI). Ο μαύρος χρυσός είχε φτάσει σε χαμηλά 6μιση ετών τον Αύγουστο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής, του ισχυρού δολαρίου αλλά και των φόβων για την παγκόσμια ανάπτυξη.

 

Πηγή: www.capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter