Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

OPEC: Περικόπτει τις εκτιμήσεις για τον εφοδιασμό πετρελαίου από χώρες εκτός OPEC το 2015

οoil 06Στην αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεών του για τον εφοδιασμό πετρελαίου από χώρες που δεν ανήκουν στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Χωρών (OPEC) προέβη ο OPEC, εξέλιξη που ερμηνεύεται ως ένα σημάδι ότι η κατάρρευση της τιμής του αργού πλήττει την εξόρυξη σχιστόλιθου στις ΗΠΑ, αλλά και άλλες ανταγωνιστικές πηγές πετρελαίου. Συγκεκριμένα και όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο OPEC αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για τον εφοδιασμό πετρελαίου από χώρες μη μέλη του Οργανισμού, για το 2015, κατά 72.000 βαρέλια την ημέρα (που ήταν οι αρχικές του προβλέψεις) σε 880.000 βαρέλια την ημέρα, εξ αιτίας της μικρότερης του αναμενόμενου παραγωγής στις ΗΠΑ.

"Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ έδειξε σημάδια επιβράδυνσης", σημειώνει, στην έκθεσή του, ο OPEC, εκτιμώντας πως αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό της ανισορροπίας που παρατηρείται στην αγορά πετρελαίου, αλλά μένει να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, ο OPEC αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση αργού, το 2015, κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, στα 29,3 εκατ. βαρέλια.

Ακόμη, ο Οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, το 2015, σε 1,46 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επίπεδα που ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις και βασίζονται στην ανάπτυξη που κατεγράφη στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που περιλαμβάνει τις πλουσιότερες χώρες σε παγκόσμια κλίμακα.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για την αύξηση της ζήτησης το 2016, ο OPEC υποβάθμισε τις προβλέψεις του σε 1,29 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξ αιτίας της ηπιότερης δυναμικής στις οικονομίες της Κίνας και της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τον OPEC, ο οποίος σημειωτέον παράγει το ένα τρίτο της παγκόσμιας ποσότητας αργού, η συνολική παραγωγή, τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, αυξήθηκε κατά 13.200 βαρέλια την ημέρα και έφθασε στα 31,54 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξέλιξη που καθοδηγήθηκε κυρίως από την υψηλή παραγωγή πετρελαίου από τη Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι τον προηγούμενο μήνα παρήγαγε 10,265 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα 10,361 εκατ. βαρέλια την ημέρα που παρήγαγε τον Ιούλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πηγές, η παραγωγή τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 10,362 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα 10,332 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter