Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Goldman Sachs: Το πετρέλαιο μπορεί να πέσει ακόμη και στα 20 δολάρια!

εξαγωγες πετρελαιουΟι τιμές του πετρελαίου μπορεί να βουλιάξουν στα 20 δολάρια το βαρέλι, προειδοποίησε η Goldman Sachs σε έκθεσή της την Παρασκευή, προσθέτοντας πως ο κορεσμός της προσφοράς παγκοσμίως είναι ακόμη μεγαλύτερος από ότι αναμενόταν.


Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, το αργό έπεσε από περίπου 60 δολάρια το βαρέλι, κάτω από 40 δολάρια, υπογραμμίζοντας τα αδύναμα θεμελιώδη στις αγορές της ενέργειας, όπως τόνισαν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έχουν πέσει από περίπου 65 δολάρια τον Ιούνιο, κάτω από 50 δολάρια τις τελευταίες ημέρες.
«Στην πραγματικότητα, η αγορά πετρελαίου είναι ακόμη πιο κορεσμένη απ' ότι περιμέναμε και τώρα προβλέπουμε ότι αυτό το πλεόνασμα θα παραμείνει το 2016 λόγω της μεγαλύτερης ανάπτυξης της παραγωγής (από τον ΟΠΕΚ), της ελαστικής προσφοράς των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ και της επιβραδυμένης ανάπτυξης της ζήτησης, με τους κινδύνους να μεταλλάσσονται σε περίπτωση ακόμη πιο αδύναμης ζήτησης, δεδομένης της επιβράδυνσης της Κίνας», ανέφεραν οι αναλυτές.
Η αξιολόγηση σχετικά με την προσφορά το 2016 οδήγησε τους ειδικούς της Goldman Sachs στο να μειώσουν περαιτέρω την ήδη χαμηλή πρόβλεψή τους για τις τιμές. Για το Brent, η τράπεζα μείωσε την εκτίμησή της σε 49,50 δολάρια το βαρέλι από 62, επικαλούμενη την πιθανότητα αύξησης παραγωγής από το Ιράν κατά το 2016, καθώς και την υψηλή προσφορά του ΟΠΕΚ.
«Ενώ δεν είναι το βασικό μας σενάριο, η προοπτική περαιτέρω πτώσης των πετρελαϊκών τιμών προς τα 20 δολάρια το βαρέλι αυξάνεται καθώς τα αποθέματα συνεχίζουν να αυξάνονται», υπογραμμίζει η GS.
Όπως επιχειρηματολόγησαν οι ειδικοί, οι τιμές του πετρελαίου θα χρειαστεί να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα, προκειμένου να εξαναγκάσουν τις περικοπές στην παραγωγή.
Πηγή: euro2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter