Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Υπερπροσφορά» πετρελαίου ρίχνει και πάλι το βαρέλι

εξαγωγες πετρελαιουΜε φόντο τις δηλώσεις αρκετών υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΟΠΕΚ ότι τα επίπεδα της παραγωγής θα παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα επανήλθαν οι εκτιμήσεις στην αγορά ότι θα υπάρξει «υπερπροσφορά» το προσεχές διάστημα.

Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί νέα πτώση τιμών. Το αργό παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 1,75 δολ. ή 3% στα 55,38 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Φεβρουαρίου σημειώνει βουτιά 2,2% διολισθαίνοντας στα 60 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.
Ένα εξάμηνο φθηνών καυσίμων περιμένει τους καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Reuters. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι τιμές θα αρχίσουν του πετρελαίου να ανακάμπτουν στις διεθνείς αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όταν θα μειωθεί η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.
«Οι πετρελαϊκές τιμές θα συνεχίσουν να διολισθαίνουν μέχρι να καταστούν μη ελκυστικές οι επενδύσεις στον κλάδο του σχιστολιθικού πετρελαίου και μοιραία να αρχίσει να περιορίζεται η παραγωγή του», δήλωσε στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων ο ειδικός περί τα πετρελαϊκά αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς.
Στην έρευνα του Reuters, στην οποία μετείχαν 30 οικονομολόγοι και ειδικοί περί τα πετρελαϊκά αναλυτές, σημειώνεται ότι η μέση τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) θα διαμορφωθεί την επόμενη χρονιά στα 74 δολάρια το βαρέλι και ότι το 2016 θα διαμορφωθεί στα 86,30 δολάρια το βαρέλι - δεν πρέπει να περιμένει κανείς δηλαδή ταχεία αποκατάσταση των τιμών σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι, όπως βρισκόταν επί μακρό χρονικό διάστημα και έως τον περασμένο Ιούνιο το Brent.
Την χρονιά που εκπνέει η μέση τιμή του Brent διαμορφώθηκε στα 100,57 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, η τιμή υποχώρησε στα 58,50 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πεντέμιση ετών.
Πηγή: Reuters, in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter