Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βιετνάμ: Απομακρύνεται η κινεζική εξέδρα πετρελαίου από αμφισβητούμενα νερά

bietnam-kineziki-eksedra-petrelaiou

Απομακρύνεται από αμφισβητούμενες θαλάσσιες εκτάσεις μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ η κινεζική εξέδρα πετρελαίου που είχε προκαλέσει οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους δύο μήνες.

Η κινέζικη εξέδρα πετρελαίου απομακρύνεται από περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Παρασέλ, αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες εξόρυξης και βρήκε ενδείξεις ότι υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Κίνα είχε τοποθετήσει την εξέδρα πριν δύο μήνες, προκαλώντας την έντονη ενόχληση και αντίδραση του Βιετνάμ.

Η εξέδρα θα τοποθετηθεί στη θαλάσσια περιοχή του νησιού Χαϊνάν της Κίνας, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το οποίο δεν προσδιόρισε, όμως, ακριβή ημερομηνία.

Η μετακίνηση της εξέδρας αναμένεται να ικανοποιήσει και από τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν επικρίνει την «προκλητική» απόφαση της Κίνας να την τοποθετήσει σε ύδατα αμφισβητούμενα μεταξύ της ίδιας και του Βιετνάμ.

Το Ανόι ισχυρίζεται ότι η εξέδρα βρισκόταν εντός της αποκλειστικής οικονομικής του ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας του, ενώ η Κίνα ότι ήταν εντός των δικών της χωρικών υδάτων γύρω από τα νησιά Παρασέλ, τα οποία κατέχει.

Αρχικώς η ολοκλήρωση των εργασιών της εξέδρας ήταν προγραμματισμένη για τα μέσα Αυγούστου.

Ωστόσο, στην Κίνα ακούγονται φωνές ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και απομάκρυνε την εξέδρα.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter