Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Άγκυρα αποσύρει από την Κύπρο το ερευνητικό σκάφος “Μπαρμπαρός”

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1Και ξαφνικά η Άγκυρα ανακοινώνει ότι εντός του 2014 δεν πρόκειται το «Μπαρμπαρός» (το καμάρι του τουρκικού στόλου) να διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενες (όπως τις χαρακτηρίζει) περιοχές , χωρίς όμως να προσδιορίζει που.

Έως και πρόσφατα το σκάφος αυτό βρισκόταν ανοιχτά της Αμμοχώστου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ και διεξήγαγε έρευνες.
Δήλωση την οποία επιχειρούν τώρα να ερμηνεύσουν η Αθήνα και η Λευκωσία, με δεδομένο ότι έως τώρα η Άγκυρα είχε δεσμεύσει περιοχές για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και τα ερευνητικά της σκάφη συνοδεύονταν από φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Και μέσα σ΄ όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι συνεχείς δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων πως δεν αναγνωρίζουν την Κύπρο (συνεπώς και την ΑΟΖ της) και την υφαλοκρηπίδα των νησιών.
Οι δηλώσεις πάντως του Τούρκου υπουργού Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ είναι ξεκάθαρες: «Το 2014 το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός δεν θα κάνει έρευνες σε περιοχές αμφισβητούμενες». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γραφεία της τουρκικής Ανώνυμης Εταιρίας Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) είπε ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο πρέπει να αποτελέσει αιτία ειρήνης και όχι έντασης και ανακοίνωσε ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνεχίζει μεν τις έρευνές του, αλλά όχι σε αμφισβητούμενες περιοχές. Πράγμα που σημαίνει ότι η Άγκυρα απέσυρε το πλοίο της από τη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
Αλλά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προχώρησε σ΄ένα βήμα περισσότερο προτείνοντας να δημιουργηθεί μία δομή η οποία να περιλαμβάνει την Κύπρο ως ολόκληρη:
«Επιδεικνύουμε μία στάση ισορροπημένη. Λέμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που βγαίνει από οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου ανήκει σε ολόκληρη την Κύπρο», είπε συγκεκριμένα, επανερχόμενος βεβαίως στην πάγια τουρκική θέση ότι το πετρέλαιο που βρέθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ ανήκει και στους ελληνοκύπριους και στους τουρκοκύπριους. Οι τελευταίο όχι μόνον δεν βοήθησαν στις έρευνες, αλλά τις μποϋκόταραν, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει κυπριακή ΑΟΖ.
Πηγή: tovima.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter