Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στήριξη ΗΠΑ στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής

0GreekandAmericanFlag

Η στρατηγική διάσταση της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης “ Transatlantic Leadership Network” στην Ουάσινγκτον, με τίτλο «Μεσόγειος: Ευκαιρίες και Προκλήσεις». Το “ παρών” στην εκδήλωση έδωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές από την αμερικανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια επίκαιρη χρονική συγκυρία, καθώς είχε προηγηθεί ο εναρκτήριος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ μια σειρά από σημαντικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι ομιλητές επισήμαναν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σπεύσει να αξιοποιήσει τις ενεργειακές ευκαιρίες που αναδύονται στην περιοχή και εξέφρασαν την εκτίμηση πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της πραγματοποίησης επενδύσεων και της παροχής τεχνογνωσίας.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Τζόζεφ Ούντο, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση «ενθαρρύνει την καινοτομία έναντι των ρυθμίσεων και στηρίζει τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού». Την ελληνική πρεσβεία εκπροσώπησε ο Δημήτρης Αγγελοσόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία που έχει η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας για την υλοποίηση των στόχων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Βασικοί ομιλητές στο συνέδριο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Υποθέσεων του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας Τζόζεφ Ούντο, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη, ο ειδικός συνεργάτης του American Foreign Policy Council Στ. Μπλανκ, καθώς και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς Πέτρος Λιάκουρας, Αθανάσιος Πλατιάς και Ιωάννης Παραβάντης.
Στο σύνολο τους, οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η ολοένα και πιο ισχυρή σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των ευκαιριών. αλλά και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμφανίζονται στην περιοχή μας.
Τέλος, στην εκδήλωση ανακοινώθηκε και η συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Transatlantic Leadership Network για την διοργάνωση του πρώτου ετήσιου ενεργειακού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, και του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το Transatlantic Leadership Network είναι μια νεοσυσταθείσα δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον, η οποία αποσκοπεί «στην ενίσχυση και τον επαναπροσανατολισμό των διατλαντικών σχέσεων μέσα στην ταχέως μεταβαλλόμενη δυναμική ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter