Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ελληνοαμερικάνικες πρωτιές στο υγροποιημένο φυσικό αέριο

stathakisgiorgos

Το LNG Carrier «Maria Energy» της Tsakos Energy Navigation (TEN) του ομίλου Τσάκου θα μεταφέρει το πρώτο φορτίο του αμερικάνικου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας ορόσημο καθώς η χώρα μας πρώτη φορά προμηθεύεται αμερικάνικο φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η διαφοροποίηση των πηγών, πρώτον και δεύτερον, η ενοποίηση των αγορών ενέργειας είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την χώρα μας σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη. Ενώπιον των προκλήσεων αυτών καλούμαστε να κάνουμε βήματα, τόνισε ο κ. Σταθάκης
To πλοίο του Ομίλου Τσάκου καταγράφει δυο πρωτιές. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠΑ είναι το πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG που εισάγεται στην Ελλάδα, που θα παραδοθεί από το νέο τερματικό σταθμό της CHENIERE στο Corpus Christi του Τέξας και το πρώτο που θα εκφορτωθεί και στη νέα δεξαμενή του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, χωρητικότητας 95.000 m3.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΔΕΠΑ για τη περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλίζονται ανταγωνιστικές τιμές προμήθειας αερίου των πελατών της αλλά και η ασφάλεια τροφοδοσίας τους με φυσικό αέριο, υπεγράφη πρόσφατα συμφωνία με την αμερικάνικη εταιρία CHENIERE, για την προμήθεια spot φορτίου LNG ποσότητας 150.000 m3 ή 1.000.000 Μεγαβατοωρών, το οποίο θα εκφορτωθεί στην Ελλάδα στις 29 Δεκεμβρίου 2018.
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναφέρεται ότι : «Φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ θα εκφορτωθεί πριν το τέλος του έτους στην καινούργια δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η έναρξη λειτουργίας της οποίας έγινε πρόσφατα. Πρόκειται για το πρώτο φορτίο που εισάγεται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, επισφραγίζοντας τις αμοιβαίες προσπάθειες των δύο κρατών, για στενότερη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το φυσικό αέριο καλείται να παίξει μεταβατικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού μείγματος και μέχρι η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να προσεγγίσει τα υψηλά επίπεδα που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σύμφωνα με τη συμφωνία, μεταξύ της ΔΕΠΑ και της αμερικανικής CHENIERE, η παράδοση 150.000 m3 (ή 1.000.000 ΜWh) spot φορτίου LNG θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter