Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λευκός Οίκος: «Η Κύπρος ο νεότερος στρατηγικός ενεργειακός εταίρος μας»

Biden 55

Ως τον νεότερο στρατηγικό ενεργειακό εταίρο των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Κύπρο ο Λευκός Οίκος ενόψει της επίσκεψης του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το αεροπλάνο του αμερικανού αντιπροέδρου αναμένεται να προσγειωθεί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας την Τετάρτη το απόγευμα στην Λάρνακα και αμέσως μετά ο Μπάιντεν θα χαιρετίσει τον κυπριακό λαό και στην ομιλία του θα εστιάσει στην ισχυρή διμερή εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι έχει να επισκεφθεί την Κύπρο αμερικανός αντιπρόεδρος από το 1962 όταν επισκέφθηκε τη Λευκωσία ο τότε αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον και τότε η κυπριακή κυβέρνηση -κυβέρνηση Μακαρίου- κήρυξε ημιαργία και έβγαλε τους μαθητές να προϋπαντήσουν τον αμερικανό αντιπρόεδρο στους δρόμους.

Στόχος του αντιπροέδρου όπως ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου -που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του- είναι η επιβεβαίωση της ισχυρής στρατηγικής θέσης που αναπτύσσεται μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ ,θέμα που προτάσσεται από τους Αμερικανούς.

Δεύτερο θέμα που θα θέσει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι η ενέργεια και τρίτο η ουκρανική κρίση και οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να αναδείξει την Κύπρο σε ενεργειακό και οικονομικό ηγέτη της περιοχής».

Η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί στην ΑΟΖ της Κύπρου και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για τον εντοπισμό τους συμμετείχαν αμερικανοί κολοσσοί ενέργειας.

Το τέταρτο θέμα θα είναι η Αμμόχωστος στο οποίο οι Αμερικανοί έχουν ετοιμάσει σύμφωνα με πληροφορίες ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ανάπλαση της.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η επίσκεψη Μπάιντεν στη Λευκωσία «είναι μέρος της καλλιέργειας και ενίσχυσης της διμερούς εταιρικής σχέσης των δύο χωρών η οποία περιλαμβάνει επίσης συνεργασία για την απομάκρυνση των χημικών όπλων από την Συρία, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής».

Η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πολύ σοβαρότητα και προσδοκίες την επίσκεψη του Μπάιντεν στην Κύπρο και προώθησης του κυπριακού προβλήματος. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η επίσκεψη του Μπάιντεν στα Κατεχόμενα, δεν αποκλείεται αυτή να πραγματοποιηθεί αν και πιστεύεται ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς δεν θα τραβήξουν τον σχοινί απαιτώντας την τοποθέτηση συμβόλων του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς η αμερικανική κυβέρνηση θα βοηθήσει το ρόλο που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη ενορχηστρώνοντας την διαδικασία: «Δεν ερχόμαστε να επιβάλλουμε λύσεις ή να πιέσουμε τις δύο πλευρές. Το πως θα είναι η λύση είναι ζήτημα των Κυπρίων και ο αντιπρόεδρος θα προσφέρει συνεχή και άμεση βοήθεια αν οι δύο πλευρές το κρίνουν υποβοηθητικό» δήλωσε συγκεκριμένα ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Τον Μπάιντεν θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εσωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης. Θα του παραθέσει γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης και θα έχει συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και ηγέτες άλλων θρησκευτικών δογμάτων.

Ειδική αναφορά κάνει ο Λευκός Οίκος για την συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας ότι ο αντιπρόεδρος θεωρεί τον διαθρησκευτικό διάλογο και την συνεργασία μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών ως εκείνο το είδος του θετικού παραδείγματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και σεβασμού που μπορούν να οικοδομηθούν.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μεταβεί στην αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας για να τιμήσει το αμερικανό πρέσβη Ρότζερ Ντέιβις και την γραμματέα του Αντουανέτα Βαρνάβα που δολοφονήθηκαν από εξτρεμιστικά ακροδεξιά στοιχεία τον Αύγουστο του 1974 ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη εισβολή του Αττίλα.

 

Πηγή: www.tanea.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter