Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Είδε Πλακιωτάκη ο ΣΙΤΕΣΑΠ

0ΣΙΤΕΣΑΠ

Σε πολύ θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με το Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ, την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020. Συμμετείχαν από τον ΣΙΤΕΣΑΠ, ο Πρόεδρος κ. Πάρις Λουτριώτης, η Γενική Γραμματέας κα Φωτεινή Κιταμρτζιάν, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων κ. Δημήτρης Δεληκάρης , η νομικός κα Δάφνη Μπατσαρά και επίσης ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Αντιναύαρχος κ. Αντώνης Βιδάλης.
Ήταν συνέχεια της προηγούμενης – στο τέλος Αυγούστου - συνάντησης αρχικής γνωριμίας του κ. Υπουργού με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που συγκροτήθηκε μετά τις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης στις 26.7.2020, που είχε γίνει στο πλαίσιο των επαφών του Δ.Σ. με όλους τους αρμόδιους για θέματα του κλάδου Υπουργούς, που συνεχίζονται για να υπάρξει μία πλήρης ενημέρωση στο ανώτατο επίπεδο της Κυβέρνησης, όχι μόνο για τις επιπτώσεις από την πανδημία στις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και για την πληρέστερη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για διάφορα θέματα που εκκρεμούν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Κυρίαρχο ήταν το θέμα της διατήρησης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου (εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 750 μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με τις περισσότερες με έδρα και κύρια βάση στην Αττική), που έχουν ιδιαίτερα πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, γιατί δυστυχώς οι αποκλεισμένες χώρες αποτελούσαν και κύριες αγορές της πελατείας – των ναυλωτών των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών.
Ο κ. Υπουργός άκουσε με πολλή προσοχή τις θέσεις του κλάδου που εξέθεσε ο Πρόεδρος κ. Λουτριώτης, δήλωσε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα έχει ο κλάδος και το Σωματείο την αμέριστη συμπαράστασή του, και συμφώνησε να εξεταστούν διεξοδικά τα διάφορα θέματα που τέθηκαν στην συζήτηση.
Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράστηκε από τον Υπουργό, με την αναφορά της συνεργασίας των δύο μεγάλων επαγγελματικών σωματείων του κλάδου του ΣΙΤΕΣΑΠ και της ΕΠΕΣΤ, που έχουν ήδη κάνει κοινές συναντήσεις για να δρομολογήσουν προς την πολιτική ηγεσία κοινά αποδεκτές προτάσεις για την βελτίωση όλου του νομοθετικού περιβάλλοντος και την διόρθωση ορισμένων δυσλειτουργιών που νομοθετήθηκαν στην προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ο κ. Λουτριώτης εξήγησε στον κ. Πλακιωτάκη, ότι σε τέσσερεις άξονες ανάγονται τα προβλήματα του κλάδου:

(1) Ελλείψεις ελλιμενισμού κυρίως στην Αττική και ιδιαίτερα μετά την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους επαγγελματίες με τις συνεχιζόμενες εκκρεμότητες της ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης, αλλά και τις ανωμαλίες που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα εξυπηρέτησης των επαγγελματιών
(2) Θέματα απλούστευσης διαδικασιών ελέγχων και διαδικασιών έκδοσης πιστοποιητικών τόσο στο Υπουργείο, στα Λιμεναρχεία, όσο και στους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες
(3) Κατάλληλη ενημέρωση προς τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, για να μπορούν να διευκολύνουν την ομαλή εξέλιξη των ναυλώσεων και των πλόων, ιδιαίτερα σε περιοχές που στην τουριστική περίοδο αυξάνεται η ζήτηση θέσεων ελλιμενισμού και υποστηρικτικών υπηρεσιών στα διερχόμενα και διανυκτερεύοντα σκάφη
(4) Υποστήριξη για την μείωση και αντιστοίχιση στην παρούσα οικονομική κατάσταση των οικονομικών επιβαρύνσεων του κλάδου, αλλά και γενικότερα, με ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της χαμηλής ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε το Δ.Σ. του ΣΙΤΕΣΑΠ για την αποδοχή του κ. Υπουργού στο αίτημα για την θετική εισήγηση του προς τους συναδέλφους του συναρμόδιους υπουργούς για την υποστήριξη του κλάδου.
Ο ΣΙΤΕΣΑΠ θεωρεί ότι έχει ανοίξει μία πολύ καλή γραμμή επικοινωνίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας, που και με την θετική διάθεση του Υπουργού θα συμβάλει στο να αντιμετωπισθούν δυσλειτουργίες και να λυθούν και συγκεκριμένα προβλήματα, που ήδη άρχισαν να εκθέτουν στον κ. Υπουργό οι εκπρόσωποι του ΣΙΤΕΣΑΠ.
Η συνάντηση έκλεισε με επιβεβαίωση από τον κ. Υπουργό ότι η «πόρτα του θα είναι ανοικτή» για να προσχωρήσουμε και στην αξιοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου, που έχει τόσα γεωμορφολογικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter