Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τρία «εφιαλτικά σενάρια»

tourismos 7756

Τρία «εφιαλτικά σενάρια» για τις επιπτώσεις της πανδημίας  στον παγκόσμιο τουρισμό αλλά κυρίως για το εύρος χρόνου επιστροφής στην «κανονικότητα» καταγράφει το «βαρόμετρο» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Τα διαθέσιμα στοιχεία που αναφέρθηκαν ανά προορισμούς δείχνουν μείωση των αφίξεων κατά 22% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO. Οι αφίξεις τον Μάρτιο μειώθηκαν απότομα κατά 57% μετά την έναρξη του αποκλεισμού σε πολλές χώρες, καθώς και την ευρεία εισαγωγή ταξιδιωτικών περιορισμών και το κλείσιμο των αεροδρομίων και των εθνικών συνόρων. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 67 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων και περίπου 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε εισπράξεις.
Οι προοπτικές για το τρέχον έτος έχουν υποβαθμιστεί αρκετές φορές από το ξέσπασμα της πανδημίας και η αβεβαιότητα ως βασικό στοιχείο εξακολουθεί να κυριαρχεί.
Τα τρέχοντα σενάρια δείχνουν πιθανές μειώσεις των αφίξεων από 58% έως 78% για το έτος. Αυτά εξαρτώνται από την ταχύτητα του περιορισμού και τη διάρκεια των ταξιδιωτικών περιορισμών και το κλείσιμο των συνόρων.
Τα ακόλουθα σενάρια για το 2020 βασίζονται σε τρεις πιθανές ημερομηνίες για το σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων.
Σενάριο 1 (-58%) με βάση το σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αρχές Ιουλίου
Σενάριο 2 (-70%) με βάση το σταδιακό άνοιγμα των διεθνών συνόρων και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αρχές Σεπτεμβρίου
Σενάριο 3 (-78%) ßάσει του σταδιακού ανοίγματος των διεθνών συνόρων και της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών μόνο στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η εγχώρια τουριστική ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει ταχύτερα από τη διεθνή ζήτηση σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του UNWTO. Η πλειονότητα αναμένει να δει σημάδια ανάκαμψης μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2020, αλλά κυρίως το 2021 χωρίς να προσδιορίζεται ο χρονικός ορίζοντας για το προσεχές έτος.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter