Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Α. Γκερέκου: Απαιτείται συντονισμός για την ανάπτυξη του yachting και των μαρίνων

skafi anapsixis 2222

Τη δρομολόγηση διεργασιών ώστε να επιτευχθεί μέσω της συστάσεων μία ειδικής ομάδας για τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού που αφορά στο yachting και τις μαρίνες συντονισμός των συναρμοδίων υπουργείων πρότεινε νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Α. Γκερέκου στην ημερίδα με θέμα: «Η ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα» την οποία διοργάνωσε η ´Ένωση Μαρίνων Ελλάδος.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν από τον γ.γ. της ΕΜΑΕ κ. Κ. Ασβέστη, τα στοιχεία μελέτης που αποτυπώνουν το ρόλο και τη συνεισφορά των μαρίνων στις τοπικές αλλά και την εθνική οικονομία, τη σημασία τους για το τουριστικό προϊόν που αναφέρεται στον θαλάσσιο τουρισμό αλλά και τη δυναμική που αυτές μπορεί να προσδώσουν περαιτέρω αν επέλθουν βελτιωτικές παρεμβάσεις το πλαίσιο που θα επιτρέψει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και άρα θα προσελκύσει επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά στις στρεβλώσεις που λειτουργούν ανασχετικά στην προσέλκυση επενδύσεων με έμφαση σε θέματα φορολογίας, το ύψος των ενοικίων παραχώρησης καθώς στις Ελληνικές μαρίνες αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο κόστος και είναι 4,3 φορές μεγαλύτερο από το μέσο όρο του ενοικίου παραχώρησης παγκοσμίως. Ειδικότερα, το ενοίκιο σε ορισμένες Ελληνικές μαρίνες ξεπερνά το 60% των δαπανών με μέσο όρο στο 30% των δαπανών ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος αντιστοιχεί στο 7% των δαπανών.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΜΑΕ κ. Στ.Κατσικάδης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έχουν από την ΕΜΑΕ κατατεθεί εγγράφως προτάσεις που έχουν συζητηθεί επανειλημμένα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες τα τελευταία έτη, ωστόσο ελάχιστες εξελίξεις προς βελτίωση έχουν επέλθει στα ζητούμενα θέματα. Αντιθέτως, έχουν συσσωρευτεί και διογκωθεί οι εκκρεμότητες που απασχολούν τις μαρίνες. Όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι επενδυτές αναμένουν να δουν εμπράκτως έργο μεταρρυθμίσεων στη νομοθεσία με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και τον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου. Να διαπιστώσουν την πρόθεση του Ελληνικού Δημόσιου να ασκήσει λογική και σταθερή φορολογική πολιτική καθώς και ολοκληρωμένη στρατηγική προβολής και επικοινωνίας του Θαλάσσιου Τουρισμού από τον ΕΟΤ σε συνεργασία με τους φορείς και τις Ενώσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη, είπε οκ. Κατσικάδης, να αντιμετωπίσουμε με Ειλικρίνεια, Αποφασιστικότητα και Τόλμη τα εμπόδια και τις αγκυλώσεις πέρα από μικροπολιτικές και ατομικά συμφέροντα.
Στο πλαίσιο των εργασιών της ημερίδας ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού, Κ. Λούλης, το μέλος ΔΣ ΕΟΤ, Β. Πολίτης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης και ο πρόεδρος του ΝΕΕ, Γ. Πατέρας προσέγγισαν τα ζητήματα που τέθηκαν και από την τεχνοκρατική οπτική γωνία αλλά και την επιχειρηματική δεδομένου ότι οι στρεβλώσεις που καταγράφηκαν και οι ιδεοληψίες του πρόσφατου παρελθόντος σχετικά με το yachting στερούν την οικονομία της χώρας από την εισροή εκατομμυρίων ευρώ σε καθημερινή βάση .
Τις σκέψεις τους προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τις μαρίνες και συνακόλουθα το yachting κατέθεσαν οι υπουργοί Τουρισμού και Εσωτερικών κ. Χ. Θεοχάρης και Π. Θεοδωρικάκος.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter