Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Χ. Θεοχάρης: Στόχος μας ένα ανθρωποκεντρικό τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης

akropolis 005454

Στις προοπτικές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στην ανάγκη στροφής του προς την ποιότητα και τη βιωσιμότητα, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού αλλά και στις προκλήσεις που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο με την αλλαγή του τουριστικού μοντέλου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στην ημερίδα «Next is Now 2019 - Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση. Δυνατότητες και Προοπτικές», που πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής.


Ο κ. Χάρης Θεοχάρης, τόνισε «βασικός στόχος είναι να απαγκιστρωθούμε από το μαζικό τουρισμό και να πάμε σε ένα ανθρωποκεντρικό τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης, που θα αφουγκράζεται τα «θέλω» των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα, τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και θα διαφυλάττει το περιβάλλον, την παράδοση και την ιστορία μας».
«Η στροφή στην ποιότητα, στη βιώσιμη ανάπτυξη και η δημιουργία ενός προϊόντος που δε θα αποκλείει κανέναν τουρίστα όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που για να πετύχει απαιτείται η συστράτευση όλων των εμπλεκομένων μερών», είπε ο Υπουργός Τουρισμού.
Όπως τόνισε στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι να χαράσσει τη στρατηγική της επόμενης ημέρας, σε συνεργασία με τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Πρέπει να φύγουμε από τη λογική της συγκυριακής ανάπτυξης» είπε ο Υπουργός Τουρισμού «και αυτό δε γίνεται από την μια ημέρα στην άλλη. Πρέπει η πολιτική ηγεσία, οι τουριστικοί φορείς, ο ιδιωτικός τομέας και οι εργαζόμενοι, να δουλέψουμε από κοινού για να το επιτύχουμε αυτό. Δηλαδή να δουλέψουμε ως ομάδα και το σχέδιο να γίνει κτήμα όλων μας».
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισήμανε: «η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εγώ προσωπικά και όλη η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού θα σταθούμε δίπλα σε όλες τις προσπάθειες που κάνουν οι ξενοδόχοι για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Μ. Κόνσολας: «Πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη μέσα από τις θεματικές μορφές τουρισμού»

Από την πλευρά του την πλατφόρμα της κυβέρνησης για τις θεματικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού παρουσίασε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ.Μάνος Κόνσολας, από το βήμα της ημερίδας «Next is Now 2019- Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές.

Τόνισε ότι η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος συνδέεται με τη συνδυαστική ανάπτυξη διαφορετικών μορφών τουρισμού, που έχει σαν στόχο:
1ον: Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας.
2ον: Την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος.
3ον: Το άνοιγμα νέων αγορών και η στόχευση σε νέα target groups.
4ον: Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
5ον: Την αειφόρο ανάπτυξη.
6ον: Τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης.
Επισήμανε ότι για πολλά χρόνια, η χώρα μας ήταν εγκλωβισμένη στη μονοκαλλιέργεια, στο παραδοσιακό σχήμα ήλιος και θάλασσα, αλλά η αύξηση του ανταγωνισμού και οι διεθνείς τάσεις , επιβάλλουν, πλέον, μια άλλη οπτική και κυρίως την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως η κρουαζιέρα και ο θαλάσσιος τουρισμός, ο τουρισμός υγείας, ο αστικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός κ.α.
Ανακοίνωσε ότι είναι ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
«Πρέπει να δημιουργηθούν νέα προγράμματα σπουδών και σύγχρονες ειδικότητες, που θα έχουν αντιστοίχιση, όχι μόνο στο μέλλον, αλλά και στο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας στον τουρισμό για τα επόμενα χρόνια.
Πως μπορούμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό υγείας στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, όταν δεν υπάρχει μια σχολή διοίκησης μονάδων τουρισμού υγείας;
Όταν δεν υπάρχουν ειδικότητες που σχετίζονται με την προσφορά υπηρεσιών στον τουρισμό υγείας;
Αν θέλουμε, και το αναφέρω, ως δεύτερο παράδειγμα να διαμορφώσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού, θα πρέπει οι δομές μας στην τουριστική εκπαίδευση να παράγουν στελέχη με ειδικότητα congress & events management.
Επίσης, για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας υπάρχουν ειδικότητες όπως η διαχείριση αποσκευών σε λιμάνια που αποτελούν home port αλλά και άλλες ειδικότητες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του.
Ουσιαστικά, μιλάμε για περιζήτητες και πολύ καλά αμειβόμενες ειδικότητες που θέλουμε να δημιουργήσουμε, μέσα από ένα νέο μοντέλο τουριστικής εκπαίδευσης που θα παράγει εξειδικευμένα στελέχη για όλες τις μορφές θεματικού τουρισμού», τόνισε ο κ. Κόνσολας που ανακοίνωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας είναι η σύμπραξη του δημοσίου και μη κρατικούς φορείς.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter