Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τι είπαν για τον Καπετάν Βασίλη οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και οι επενδύσεις των 2,5 δισ. ευρώ στην Costa Navarino

mitsotskiscostanavarino

Οκτώ νέες ξενοδοχειακές μονάδες θα κατασκευάσει η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στην Costa Navarino, σεμία συνολικη επένδυση άνω των 2,5 δις. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας με θέμα «Η επίδραση των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες: Το παράδειγμα της Costa Navarino» με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.


Στην ίδια εκδήλωση μιλησε και ο πρωθυπουργός ο οποίος περιέγραψε το πώς η κυβένρηση του οραματίζεται την ανάπτυξη μεγάλων επενδύσεων και την διάχυση των ωφελειών αυτών στο συνολο της οικονομίας.
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Κωνσταντακόπουλος δεν παρέλειψαν όμως να αναφερθούν στον μεγάλο οραματιστή και ιδρυτή της Costa Navarino, τον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο.
Η αναφορά του πρωθυπουργού
Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε για τον Καπετάν Βασίλη: «Κλείνω με μία προσωπική αναφορά σε έναν σπουδαίο άνθρωπο, ο οποίος δεν είναι πια μαζί μας: στον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Ο καπετάν Βασίλης, είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω, υπήρξε ένας άνθρωπος βαθειά οραματιστής. Έβλεπε πέρα από την εποχή του και θέλησε μέσα από τη σημαντική αυτή επένδυση την οποία έκανε να επιστρέψει κάτι στον τόπο του. Το πέτυχε και το έργο του σημάδεψε ανεξίτηλα την οικονομική ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής. Δεν ήταν απλά ένας καπετάνιος, ήταν ένας πρωτοπόρος της ναυτιλίας, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ήταν με τον τρόπο του ένας σύγχρονος ευεργέτης. Ήταν ευεργέτης και δικαίως το αεροδρόμιο της Καλαμάτας φέρει το όνομά του, διότι ακριβώς μέσα από τη δραστηριότητα αυτήν την οποία ανέπτυξε στις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του έβαλε σε πρώτη προτεραιότητα τον άνθρωπο και τον τόπο του. Αυτό τον ένοιαζε παραπάνω. Δεν νομίζω ότι όταν σχεδίασε αυτή τη μεγάλη επένδυση στο μυαλό του, αγαπητέ μου Αχιλλέα, αγαπητή μου Κάρμεν, αγαπητέ Κωστή, αγαπητέ Χρήστο, ότι είχε κάνει περίπλοκες αναλύσεις ή ότι είχε βάλει όλα τα νούμερα σε ένα χαρτί και είχε καταλήξει ότι η επένδυση αυτή θα είχε κάποια απόδοση μετά από κάποια χρόνια. Όχι. Είμαι σίγουρος, επειδή τον γνώρισα προσωπικά, ότι δεν το έκανε αυτό. Το έκανε από αγάπη για τον τόπο του. Και σήμερα, καθώς βλέπουμε αυτό το θαυμάσιο έργο το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί, καθώς ακούμε τις ιστορίες των ανθρώπων, των οποίων η ζωή άλλαξε προς το καλύτερο ως αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής επένδυσης, όταν ακούμε τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας για το τι πρέπει να γίνει για την επόμενη 10ετία, αναλογιζόμαστε όλοι τη μεγάλη προσφορά του σε αυτόν τον τόπο και του λέμε από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ»


Στην ομιλία του ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είπε για τον πατέρα του καπετάν Βασίλη: «Λίγο πριν ξεκινήσουμε την μεγάλη εργολαβία στα ξενοδοχεία που λειτουργούν σήμερα στο Navarino Dunes, (ήταν μια σειρά συμβάσεων και προμηθειών θυμάμαι συνολικού προϋπολογισμού άνω των 350 εκ. Ευρώ), ορμώμενος από την διαφαινόμενη αρχή της κρίσης, πήρα το θάρρος και ρώτησα τον Καπετάνιο μήπως θα έπρεπε να περιμένουμε λίγο...Χωρίς να σκεφτεί μου απάντησε «βεβαίως όχι, προχωράμε όπως προγραμματίσαμε», και συνέχισε: «Αν κάποτε ένα από τα εγγόνια μου ρωτήσει εσένα ή ένα από τα αδέλφια σου «εσύ τι έκανες στον πόλεμο πατέρα;» θα τους δείξετε αυτό!». Ο καπετάνιος όμως δεν ήταν μόνο ρομαντικός.
Ήξερε πολύ καλά πως η αειφόρος ανάπτυξη έχει 3 απαραίτητους πυλώνες. Εκτός από την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα έχει και την οικονομική! Είχε βαθιά πίστη στις δυνατότητες της περιοχής μας, και έκλεισε την κουβέντα λέγοντάς μου ένα ρητό του Bill Gates «Οι άνθρωποι συνήθως υπερεκτιμούν τι μπορούν να κάνουν σε 1 χρόνο αλλά υποεκτιμούν τι μπορούν να κάνουν σε 10. Εγώ μπορεί να μην είμαι εδώ, αλλά εσύ θα το δεις. Μόνο μην αλλάξεις την στρατηγική μας, και μην πας για αρπαχτές».
Και προφανώς είχε δίκιο. Είμαστε σήμερα μια εταιρία με καλά αποτελέσματα και καλύτερες προοπτικές. Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω τη μητέρα μου Κάρμεν και τα δυο μου αδέλφια, τον Κωστή και το Χρήστο, τόσο για την ηθική στήριξη σε εμένα και την ομάδα μου, αλλά βεβαίως και για την μεγάλη οικονομική στήριξη στην ΤΕΜΕΣ, όλα τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια!»


Ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

«Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, κύριες και κύριοι. Eίχα ετοιμάσει μια ομιλία, αλλά ακούγοντας πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, αποφάσισα να σας πω κάποιες σκέψεις από καρδιάς.

Θέλω, κατ’ αρχάς, να ξεκινήσω από ένα ερώτημα το οποίο έθεσε ο κ. Φιλιππίδης στον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και στο οποίο δεν απάντησε: Που βάζουμε τον πήχη; Θα σας πω εγώ που βάζουμε τον πήχη. Βάζουμε τον πήχη στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία συνδυάζει ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν με την προστασία του περιβάλλοντος, με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τη σύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα, κι όλα αυτά μέσα από μια λογική, να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο στην προστασία του περιβάλλοντος. Εκεί πρέπει να μπει ο πήχης, για την πατρίδα μας και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο.

Είχα την ευκαιρία, αγαπητέ Αχιλλέα, να παρακολουθήσω την ιστορία αυτής της επένδυσης, από τότε που την συνέλαβε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, πριν από περισσότερα από 25 χρόνια. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα, 10 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της πρώτης ξενοδοχειακής εγκατάστασης, κλείνει ένας κύκλος, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει και ένας καινούριος. Και μπορούμε σήμερα να κάνουμε έναν απολογισμό της συνολικής συνεισφοράς αυτής της επένδυσης στην τοπική κοινωνία, αλλά συνολικά και στην περιφέρεια Πελοποννήσου και ταυτόχρονα να χαράξουμε και το μέλλον, προσβλέποντας σε ένα ακόμα πιο σημαντικό αποτύπωμα αυτής της πολύ σημαντικής επενδυτικής πρωτοβουλίας. Τι είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να κρατήσουμε όλοι από τα πολύ ενδιαφέροντα τα οποία ακούσαμε κατά τη διάρκεια της σημερινής πολύ όμορφης εκδήλωσης -συγχαρητήρια στο επιμελητήριο για την πολύ σημαντική δουλειά την οποία κάνει στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις με μια φρέσκια, με μια σύγχρονη αναπτυξιακή ματιά- τι πρέπει λοιπόν να συγκρατήσουμε από αυτά τα οποία ακούσαμε;

Πρώτον, την έμφαση στην αειφορία, στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στην προστασία του
περιβάλλοντος, η οποία – ναι, αγαπητέ Αχιλλέα- μπορεί να συμβαδίζει και πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη, γι’ αυτό και την ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη στη χώρα μας σήμερα, μπορεί να είναι μόνο βιώσιμη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος τον οποίο να μπορούμε να ακολουθήσουμε. Ήταν πάρα πολύ σωστό αυτό το οποίο είπες, ότι η Ελλάδα, από μια πλευρά, ήταν ευλογημένη μέσα στην καθυστέρησή της. Και άλλες περιοχές της Ευρώπης, οι οποίες γνώρισαν πιο γρήγορη, πιο επιθετική τουριστική ανάπτυξη, κατέστρεψαν τον ίδιο τον φυσικό πλούτο πάνω στον οποίο στήριξαν τα πρώτα βήματα της ανάπτυξής τους. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα στην Ελλάδα, και δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψω ως Πρωθυπουργός της χώρας να γίνει. Άρα το μέλλον θα πρέπει να είναι αναπτυξιακή προοπτική με ξεκάθαρα βιώσιμα χαρακτηριστικά. Είτε μιλάμε για την προστασία του νερού, (ήσασταν πρωτοπόροι σε αυτήν την κατεύθυνση), είτε μιλάμε για τον τρόπο με τον οποίον θα κατασκευάζουμε τα σύγχρονα κτίρια ενσωματώνοντας τις πιο σύγχρονες βιοκλιματικές τεχνολογίες. Μιλάμε για αναπτύξεις με πολύ χαμηλή κάλυψη. Θέλω να θυμίσω ότι μόλις το 10% της έκτασης των πρώτων επενδύσεων που έχουν γίνει στο Costa Navarino, καλύπτονται από κτίρια, Είτε μιλάμε λοιπόν για την έμφαση, που πρέπει να δίνουμε σε υπόσκαφα κτίρια, διότι έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα στη χώρα μας να έχουμε κλίσεις, να έχουμε το ανάγλυφο εκείνο το οποίο μας επιτρέπει να μπορούμε να κατασκευάζουμε υπόσκαφα κτίρια και είτε μιλάμε για τη γεωθερμία, ήσασταν πρωτοπόροι στο να έχετε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά δίκτυα γεωθερμίας, είτε μιλάμε βέβαια και για την προστασία της εξαιρετικά πλούσιας βιοποικιλότητας η οποία χαρακτηρίζει αυτήν την πολύ όμορφη αυτήν, την πολύ ιδιαίτερη γωνιά της πατρίδας μας. Και θέλω και πάλι να σας συγχαρώ για την δουλειά την οποία έχετε κάνει στον τομέα αυτό, μέσα από το Ινστιτούτο σας το περιβαλλοντικό, να αναδείξετε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, όχι μόνο ως μια υποχρέωση εταιρικής ευθύνης, αλλά και ως ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, για την ευρύτερη περιοχή σας.

Το δεύτερο το οποίο θέλω να συγκρατήσετε και το οποίο αποτελεί μοντέλο για το πώς η ανάπτυξη διαχέεται σε μια ολόκληρη περιφέρεια, αποτελεί ακριβώς αυτήν τη δυνατότητα μιας σημαντικής επενδυτικής πρωτοβουλίας, να συνομιλεί, να συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και με την τοπική οικονομία. Δεν μιλάμε για επενδύσεις που δημιουργούν κλειστά οικοσυστήματα ευημερίας. Μιλάμε για δίκτυα τα οποία διαχέουν τον πλούτο σε επιχειρήσεις και σε εργαζόμενους πολύ πέρα από τα όρια της συγκεκριμένης επένδυσης. Και αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη ομορφιά, η μεγάλη μαγεία, μιας μεγάλης επένδυσης, η οποία δεν στέκεται μόνο στο πως θα αναδείξει τον συγκεκριμένο τόπο, την Πύλο, ως προορισμό, αλλά προβάλει ολόκληρη την περιοχή, τη Μεσσηνία, γιατί όχι τη νότια Πελοπόννησο, γιατί όχι όλη την περιφέρεια της Πελοποννήσου την επόμενη μέρα.

Και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ότι η τοπική οικονομία, ακολουθεί στον δρόμο τον οποίον χάραξε το Costa Navarino. Είτε μιλάμε για την αναβάθμιση του προϊόντος που προσφέρει η τοπική ταβέρνα στη Γιάλοβα, η οποία θα είναι υποχρεωμένη πια να προσφέρει ένα προϊόν πιο αναβαθμισμένο για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Είτε μιλάμε για τα πολλά άλλα ξενοδοχεία τα οποία δημιουργήθηκαν στη Μεσσηνία, εκμεταλλευόμενα την πολύ μεγάλη προβολή και πολύ θετική εικόνα που όλη η περιφέρεια αποκτά ως αποτέλεσμα αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης η οποία έγινε στον τόπο σας και η οποία συνεχίζει και στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής της.

Είτε μιλάμε βέβαια, επίσης, και για την ανάδειξη του μεγάλου πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, και θέλω να μνημονεύσω εδώ ιδιαίτερα τον σημαντικότατο ρόλο δύο ανθρώπων: του καθηγητή του κ. Θέμελη και του Σταύρου του Μπένου. Δύο άνθρωποι οι οποίοι έχουν δώσει την καρδιά τους, την ψυχή τους, στην ανάδειξη, ο μεν κ. Θέμελης στην ανάδειξη και την διαφήμιση του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης, ο δε Σταύρος Μπένος κάνοντας μια εξαιρετική δουλειά σε ολόκληρη τη χώρα. Αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να πετύχουμε ένα καινούριο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα, του κράτους, αλλά και οργανώσεων που ξεπηδάνε μέσα από την κοινωνία των πολιτών όταν εργαστούμε όλοι συνεργατικά για τον ίδιο κοινό στόχο. Άρα αυτή η διάχυση του πλούτου σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία, είναι το δεύτερο το οποίο θέλω να συγκρατήσετε από την σημασία που αποδίδω σε αυτήν την επένδυση.

Το τρίτο -και ίσως το σημαντικότερο- είναι οι δουλειές. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές και εγώ πρώτος ως Πρωθυπουργός της χώρας, για το πόσο σημαντικές είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις για να δημιουργήσουν νέες δουλειές. Και νέες ευκαιρίες, όχι μόνο για τα νέα παιδιά, αλλά για όλες τις ηλικίες, που μπορεί να αναζητούν σήμερα, απασχόληση στον τόπο. Διότι όσο σημαντικές είναι οι ευκαιρίες για τα νέα παιδιά από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής να βρουν μια δουλειά στο Costa Navarino, άλλο τόσο σημαντικό θεωρώ και το γεγονός ότι μια γυναίκα 50 ετών, η οποία αισθάνεται ότι μπορεί να έχει κλείσει ο κύκλος προσφοράς της στα παιδιά της μπορεί να επιδιώξει και πάλι να ενταχθεί στην αγορά εργασίας, αναζητώντας νέες ευκαιρίες μέσα από τις επενδυτικές δυνατότητες και τη δημιουργία καινούργιων θέσεων απασχόλησης που προσφέρει αυτή η πολύ σημαντική επένδυση.

Και δεν θέλω να σταθώ μόνο στους αριθμούς νομίζω παρουσιάστηκαν πολύ γλαφυρά από την εξαιρετική μελέτη την οποία έκανε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για το πόσες άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας δημιούργησε αυτή η επένδυση και πόσες θα δημιουργηθούν ακόμη την επόμενη δεκαετία καθώς η σημαντική αυτή επένδυση θα μπαίνει στη δεύτερη φάση ανάπτυξή της. Θέλω να σταθώ σε μια κουβέντα που μου είπε ένα νέο παιδί μια φορά που είχα επισκεφτεί το Costa Navarino με το οποίο έπιασα κουβέντα έξω από το δωμάτιό μου. Τον ρώτησα από που είναι, μου είπε ότι είναι από τους Γαργαλιάνους και μου είπε μια πολύ απλή κουβέντα: “Δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί στη ζωή μου εάν δεν είχα βρει αυτή τη δουλειά και αν δεν είχα επιτέλους ένα όραμα για το μέλλον μου”. Πίσω λοιπόν από αυτές τις προσωπικές ιστορίες φιλοδοξίας, προκοπής πολλών νέων ανθρώπων κρύβονται πολλές ψηφίδες οι οποίες συνθέτουν ακριβώς αυτό το οποίο αποτελεί και τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησής μας, ευκαιρίες, δουλειές, ευημερία για κάθε Έλληνα, για κάθε Ελληνίδα σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας. Δεν κάνουμε διακρίσεις, θέλουμε η ευημερία αυτή να μπορέσει να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας μας και μακάρι η σημαντική αυτή επένδυση να αποτελέσει φάρο και οδηγό και για άλλες αντίστοιχες επενδύσεις σε άλλα σημεία της πατρίδας μας, τα γνωρίζουν όλοι οι επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν μέσα από αυτή την λογική μέσα από αυτή τη φιλοσοφία ότι θα έχουν την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησής μας αλλά και τη δικιά μου προσωπικά για να υλοποιήσουν τα οράματά τους.

Το τεταρτο σημείο στο οποίο θέλω να αναφερθώ αφορά τον ρόλο του κράτους στην υποστήριξη τέτοιων σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών. Δεν θα επαναλάβω αυτά τα οποία ήδη γνωρίζετε. Η κυβέρνησή μας στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα μέσα από ένα σημαντικό πλέγμα παρεμβάσεων. Μέσα από τη μείωση της φορολογίας, την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών αλλά και την ενεργό συνεργασία με την τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, διότι πολλά από τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν αποτελούν αρμοδιότητα της κεντρικής εξουσίας, αποτελούν αρμοδιότητα των δήμων ή της περιφέρειας. Πχ το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί περιφερειακή αρμοδιότητα και χαίρομαι πραγματικά διότι και ο καινούριος Περιφερειάρχης έχει θέσει το ζήτημα αυτό σε απόλυτη προτεραιότητα και το 2021 αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρειά σου θα πρέπει να έχει λυθεί και θα έχει λυθεί οριστικά.

Δουλειά μας όμως είναι να υποστηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και τέτοιες επενδυτικές δραστηριότητες και μέσα από την αναβάθμιση των υποδομών. Αναφέρθηκε ο Αχιλλέας στη σημασία του δρόμου που ενώνει την Καλαμάτα με την δυτική Μεσσηνία. Θα ολοκληρωθεί ο δρόμος εντός του χρονοδιαγράμματος, διότι όπως είπες είναι μία επένδυση η οποία δεν θα στηρίξει απλά την δραστηριότητα την επενδυτική της εταιρείας, αλλά θα μπορέσει να συνδέσει ακόμα πιο ουσιαστικά τη δυτική Μεσσηνία με την Καλαμάτα και να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερο δυναμισμό σε μια πόλη η οποία ήδη διακρίνεται, αναβαθμίζεται και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το πως μια δυναμική πόλη της περιφέρειας μπορεί να δημιουργήσει πλούτο, ευημερία, θέσεις απασχόλησης για τους δημότες της. Και στο ζήτημα του αεροδρομίου πολύ σύντομα θα πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και μέσα από ένα σχήμα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μόνο του, ανεξάρτητο θα μπορέσει να γίνει αντικείμενο μιας καινούργιας διαδικασίας, μιας σύμβασης παραχώρησης, αντίστοιχης με αυτή που υπεγράφη για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, έτσι ώστε το πιο δυναμικό περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας να μπορέσει να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται για να μπορέσει να οδηγήσει όλη την ευρύτερη περιοχή της νότιας Πελοποννήσου σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης. Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντώνη Σαμαρά, όχι μόνο για όσα έκανε για τη χώρα, όταν κληθήκαμε να κυβερνήσουμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αλλά και για την έμφαση με την οποία επεδίωξε την μεγάλη επένδυση στα περιφερειακά αεροδρόμια η οποία πολεμήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, στη συνέχεια αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα αλλά σήμερα αν επισκεφτείτε μια σειρά από περιφερειακά αεροδρόμια και δείτε τις επενδύσεις οι οποίες γίνονται θα καταλάβετε γιατί είναι τόσο σημαντικό να μπορούμε να προσελκύουμε ιδιωτικά κεφάλαια για να αναβαθμίζουμε τα αεροδρόμιά μας τα οποία αποτελούν και τη βασική πύλη εισόδου για επισκέπτες στην πατρίδα μας. Επομένως πολύ σύντομα θα αναμένετε ειδήσεις και για το ζήτημα του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Κλείνω με μία προσωπική αναφορά σε έναν σπουδαίο άνθρωπο, ο οποίος δεν είναι πια μαζί μας: στον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Ο καπετάν Βασίλης, είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω, υπήρξε ένας άνθρωπος βαθειά οραματιστής. Έβλεπε πέρα από την εποχή του και θέλησε μέσα από τη σημαντική αυτή επένδυση την οποία έκανε να επιστρέψει κάτι στον τόπο του. Το πέτυχε και το έργο του σημάδεψε ανεξίτηλα την οικονομική ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής. Δεν ήταν απλά ένας καπετάνιος, ήταν ένας πρωτοπόρος της ναυτιλίας, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ήταν με τον τρόπο του ένας σύγχρονος ευεργέτης. Ήταν ευεργέτης και δικαίως το αεροδρόμιο της Καλαμάτας φέρει το όνομά του, διότι ακριβώς μέσα από τη δραστηριότητα αυτήν την οποία ανέπτυξε στις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του έβαλε σε πρώτη προτεραιότητα τον άνθρωπο και τον τόπο του. Αυτό τον ένοιαζε παραπάνω. Δεν νομίζω ότι όταν σχεδίασε αυτή τη μεγάλη επένδυση στο μυαλό του, αγαπητέ μου Αχιλλέα, αγαπητή μου Κάρμεν, αγαπητέ Κωστή, αγαπητέ Χρήστο, ότι είχε κάνει περίπλοκες αναλύσεις ή ότι είχε βάλει όλα τα νούμερα σε ένα χαρτί και είχε καταλήξει ότι η επένδυση αυτή θα είχε κάποια απόδοση μετά από κάποια χρόνια. Όχι. Είμαι σίγουρος, επειδή τον γνώρισα προσωπικά, ότι δεν το έκανε αυτό. Το έκανε από αγάπη για τον τόπο του. Και σήμερα, καθώς βλέπουμε αυτό το θαυμάσιο έργο το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί, καθώς ακούμε τις ιστορίες των ανθρώπων, των οποίων η ζωή άλλαξε προς το καλύτερο ως αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής επένδυσης, όταν ακούμε τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας για το τι πρέπει να γίνει για την επόμενη 10ετία, αναλογιζόμαστε όλοι τη μεγάλη προσφορά του σε αυτόν τον τόπο και του λέμε από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Η ομιλία του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου

Η αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτα και η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη της επένδυσης 1,2 δις ευρώ, που πραγματοποιεί η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στην Costa Navarino.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας με θέμα "Η επίδραση των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες: Το παράδειγμα της Costa Navarino” με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα ο κ. Κωνσταντακόπουλος ανακοίνωσε, ότι σε Γιάλοβα, Ριζόμυλο και Κυνηγού θα κατασκευαστούν 7 νέες ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 4.961 κλινών. Ειδικότερα στη Γιάλοβα οι δύο μονάδες 322 και 814 κλινών αντίστοιχα αναμένεται να λειτουργήσουν το 2021. Στο Ριζόμυλο θα αναπτυχθούν 4 μονάδες συνολικής δυναμικότητας άνω των 3.000 κλινών. Στο Navarino Hills κοντά στο Κυνηγού θα κατασκευαστούν 2 νέα ξενοδοχεία με συνολικά 875 κλίνες.

Αναλυτικά η ομιλία του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου:

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον νέο μας Περιφερειάρχη και τον νέο Δήμαρχο Καλαμάτας για την παρουσία τους και τα καλά τους λόγια. Επίσης, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου μας για την πρόσκληση και την εξαιρετική οργάνωση. Τέλος το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και τον καθηγητή κο Νίκο Γεωργόπουλο για την μελέτη και την παρουσίασή του.

Πριν 10 περίπου χρόνια, η Costa Navarino ξεκίνησε τη λειτουργία της. Η ιστορία της όπως ξέρετε όμως, ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα. Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, όταν ο πατέρας μου, ο Καπετάν Βασίλης, θέλησε να επενδύσει στη γενέτειρά του, με όραμα να αναγνωρισθεί η Μεσσηνία ως ενας τουριστικος προορισμος υψηλής ποιότητας, αειφόρου ανάπτυξης και παγκοσμίου φήμης, διαμορφώνοντας παράλληλα τις συνθήκες ώστε οι άνθρωποι της Μεσσηνίας να παραμείνουν και να ζήσουν ποιοτικά στον τόπο τους.

Από την αρχή για εμάς ήταν ξεκάθαρο ότι θα εφαρμόζαμε ένα μοντέλο τουρισμού, που θα στηριζόταν στη φιλοσοφία της αειφόρου επιχειρηματικότητας. Ένα μοντέλο, που στηρίζει την επιτυχία του στη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία, την πολιτισμική κληρονομιά και τον άνθρωπο .

Όταν ξεκινήσαμε, λίγοι στην Ευρώπη γνώριζαν τουριστικά τον τόπο μας.

H μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά τελικά και η μεγαλύτερη συνεισφορά μας στη περιοχή, ήταν ότι βοηθήσαμε να γίνει γνωστή και προσβάσιμη στην παγκόσμια τουριστική αγορά. To 2012 προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας σαν στόχο να αναγνωριστεί η Μεσσηνία και ως ένας από τους πιο ποιοτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου. Είμαστε υπερήφανοι γιατί πιστεύουμε πως και αυτό πέτυχε.

Μέχρι σήμερα έχουμε επενδύσει περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία 400 εκατ. αποτελούν ίδια κεφάλαια των μετόχων μας. Και μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος από αυτά επενδύθηκε από το 2008 έως το 2012, δηλαδή στην καρδιά της κρίσης, στηρίζοντας έτσι σημαντικά την οικονομία και την απασχόληση στην περιοχή.

Εδώ παρακαλώ επιτρέψτε μου να κάνω και μια προσωπική αναφορά...

Λίγο πριν ξεκινήσουμε την μεγάλη εργολαβία στα ξενοδοχεία που λειτουργούν σήμερα στο Navarino Dunes, (ήταν μια σειρά συμβάσεων και προμηθειών θυμάμαι συνολικού προϋπολογισμού άνω των 350 εκ. Ευρώ), ορμώμενος από την διαφαινόμενη αρχή της κρίσης, πήρα το θάρρος και ρώτησα τον Καπετάνιο μήπως θα έπρεπε να περιμένουμε λίγο...

Χωρίς να σκεφτεί μου απάντησε «βεβαίως όχι, προχωράμε όπως προγραμματίσαμε», και συνέχισε: «Αν κάποτε ένα από τα εγγόνια μου ρωτήσει εσένα ή ένα από τα αδέλφια σου «εσύ τι έκανες στον πόλεμο πατέρα;» θα τους δείξετε αυτό!». Ο καπετάνιος όμως δεν ήταν μόνο ρομαντικός.

Ήξερε πολύ καλά πως η αειφόρος ανάπτυξη έχει 3 απαραίτητους πυλώνες. Εκτός από την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα έχει και την οικονομική! Είχε βαθιά πίστη στις δυνατότητες της περιοχής μας, και έκλεισε την κουβέντα λέγοντάς μου ένα ρητό του Bill Gates «Οι άνθρωποι συνήθως υπερεκτιμούν τι μπορούν να κάνουν σε 1 χρόνο αλλά υποεκτιμούν τι μπορούν να κάνουν σε 10. Εγώ μπορεί να μην είμαι εδώ, αλλά εσύ θα το δεις. Μόνο μην αλλάξεις την στρατηγική μας, και μην πας για αρπαχτές».

Και προφανώς είχε δίκιο. Είμαστε σήμερα μια εταιρία με καλά αποτελέσματα και καλύτερες προοπτικές. Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω τη μητέρα μου Κάρμεν και τα δυο μου αδέλφια, τον Κωστή και το Χρήστο, τόσο για την ηθική στήριξη σε εμένα και την ομάδα μου, αλλά βεβαίως και για την μεγάλη οικονομική στήριξη στην ΤΕΜΕΣ, όλα τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια!

Φυσικά, όλα αυτά δεν τα καταφέραμε μόνοι μας. Τα καταφέραμε όλοι μαζί. Και θα ήθελα σήμερα, με αυτήν την αφορμή, να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα στην προσπάθεια. Όλους όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση ενός εγχειρήματος πρωτόγνωρου για την περιοχή μας αλλά και για την Ελλάδα.

Δεν ήταν αυτονόητο ότι θα πετύχουμε: πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι στις υπηρεσίες και τις πολιτικές διοικήσεις των Δήμων, των Περιφερειών, αλλά βεβαίως και των Υπουργείων, έπρεπε να δουλέψουν και να συνεργαστούν όλα αυτά τα χρόνια, για να δημιουργηθούν κατάλληλες θεσμικές προϋποθέσεις η για να επιλυθούν προβλήματα. Έχετε ίσως οι περισσότεροι ακούσει για τις 3000 υπογραφές, αλλά θέλω να πω ότι ουδέποτε είχαμε θεσμικά αρνητική αντιμετώπιση.

Σίγουρα υπήρχαν άνθρωποι, ή υπηρεσίες, που ήσαν λιγότερο αποτελεσματικοί ή ευθυνόφοβοι, αλλά εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιον σε θέση ευθύνης που να ήταν ανοιχτά αρνητικός. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές του νομού μας για τη συνεχή τους υποστήριξη. Οφείλω να μοιραστώ αυτή μας την εμπειρία για να το ακούσουν και νέοι πιθανοί επενδυτές που κοιτούν την Ελλάδα και την περιοχή μας αυτή τη στιγμή.

Θέλουμε, χρειαζόμαστε περισσότερες ποιοτικές επενδύσεις στον Τουρισμό στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Περιοχή μας. Μπορεί να κουραστήκαμε λίγο αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες εξοικειώθηκαν με πολλά θέματα και τώρα είναι πολύ ευκολότερο να αδειοδοτηθούν μεγάλου μεγέθους επενδύσεις στην Ελλάδα.

Είμαστε επίσης ικανοποιημένοι γιατί καταφέραμε να βοηθήσουμε να αναδειχθεί η Μεσσηνία, εκτός από προορισμό διακοπών, και σε έναν επενδυτικό προορισμό. Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Όμιλο Olayan, έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς επενδυτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, που αποφάσισε να συνεπενδύσει μαζί μας στην ΤΕΜΕΣ από το τέλος του 2014, ενστερνιζόμενος το όραμά μας για την τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας.

Να ευχαριστήσω αντίστοιχα και την επενδυτική εταιρία Consiltech, του φίλου μου Τομας Νεμεκ, που σύναψε μαζί μας πριν λίγους μήνες συμφωνία συνεπένδυσης για την ανάπτυξη και λειτουργία της περιοχής Navarino Hills. Φυσικά δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω την Aegean και τον Πρόεδρό της κο Ευτύχη Βασιλάκη για την πολυετή στρατηγική μας συνεργασία. Ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρία που πίστεψε στην περιοχή μας, και δημιούργησε σταθμό στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξης της προσβασιμότητας του προορισμού μας αλλά και όλης της Πελοποννήσου.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλες τις επιχειρήσεις της Μεσσηνίας που μοιράστηκαν το όραμα μας και μαζί αναπτύσσουμε τη Μεσσηνία μας, όπως επίσης τα ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω το ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια για τη συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου υλοποιώντας σημαντικές δράσεις.

Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για την Costa Navarino, ευελπιστώντας το ίδιο και για την Μεσσηνία συνολικά. Χρειάζεται να αναδείξουμε περαιτέρω τη δυναμική που έχει η περιοχή μας. Να προσφέρουμε τουριστικές εμπειρίες υψηλής ποιότητας κάθε εποχή του χρόνου, αλλά και αυθεντικές εμπειρίες ζωής που μπορούν να προσελκύσουν διαφορετικά κοινά στην περιοχή μας.

Σήμερα, θέτουμε λοιπόν το νέο μας όραμα για την περιοχή μας: «Να κάνουμε την Costa Navarino και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας έναν τόπο-πρότυπο στη Μεσόγειο, στον οποίο πάρα πολλοί άνθρωποι να θέλουν όχι μόνο να επισκεφθούν αλλά και να ζήσουν».
Το νέο όραμά είναι μεγάλο και δύσκολο. Ο Καπετάνιος όμως πάντα έλεγε «δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα μόνο γνωστά και άγνωστα». Οι μεγάλοι στόχοι δεν μπαίνουν άλλωστε για να φοβίζουν, αλλά για να μας κινητοποιούν. Απαιτούν να στοιχηθούμε πίσω τους, και να δουλέψουμε μεθοδικά για να τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί. Με αυτόν τον στόχο ξεκινήσαμε την επόμενη φάση ανάπτυξης της Costa Navarino.

Η Costa Navarino αποτελείται από 4 περιοχές, συνολικής έκτασης άνω των 10.000 στρεμμάτων. Οι περισσότεροι ξέρετε το Navarino Dunes, καθώς είναι η περιοχή όπου λειτουργούν σήμερα τα δύο πρώτα ξενοδοχεία μας, το ένα γήπεδο γκολφ, και οι πρώτες κατοικίες.
Σε κάθε μία από τις 4 περιοχές, που έχουν τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά, προβλέπεται ο συνδυασμός ξενοδοχείων, τουριστικών κατοικιών, γηπέδων γκολφ και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων, υποδομών και εμπειριών, με στόχο να ενισχύσουμε την καθιέρωση της περιοχής ως έναν προορισμό επιλογής για τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά και έναν προορισμό πιο μακροχρόνιας διαμονής.

Η πρώτη από τις νέες υπό ανάπτυξη περιοχές είναι το Navarino Bay στον κόλπο του Ναβαρίνου, όπου από το 2011 ήδη λειτουργεί το γήπεδο The Bay Course. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το The Bay Clubhouse, ένα από τα πρώτα υπόσκαφα γκολφ clubhouses παγκοσμίως, έκτασης 2.000 τ.μ.

Πρόκειται για ένα κτήριο που εντάσσεται μοναδικά στο καταπράσινο τοπίο και έχει ανεμπόδιστη θέα προς το γήπεδο και τον κόλπο του Ναβαρίνου.

Ταυτόχρονα, στην ίδια περιοχή πριν λίγους μήνες ξεκίνησε η κατασκευή ενός ξενοδοχείου που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Θα είναι το πιο πολυτελές ξενοδοχείο της Costa Navarino και ένα μοναδικό resort στη Μεσόγειο. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και το Brand του, που θα είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Συνολικά θα περιλαμβάνει μόνο 99 κλειδιά (322 κλίνες) σε σουίτες και βίλες με πισίνες, ένα νέο spa, ένα μοναδικό health club, και ένα beach club με πισίνες μπροστά στον κόλπο του Ναβαρίνου. Τα περισσότερα κτήρια όπως βλέπετε θα είναι υπόσκαφα και θα εντάσσονται αρμονικά στο φυσικό τοπίο.

Παράλληλα, ένα δεύτερο ξενοδοχείο μόλις ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην ίδια περιοχή, λίγο πιο βορειά προς τη Γιάλοβα, που θα ολοκληρωθεί επίσης το 2021. Θα περιλαμβάνει συνολικά 192 κλειδιά (814 κλίνες ) σε δωμάτια, σουίτες και κατοικίες τριών και τεσσάρων δωματίων και ένα μικρό παραθαλάσσιο «χωριό» με καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, θερινό κινηματογράφο κ.α.

Και τα δυο νέα ξενοδοχεία της περιοχής Navarino Bay θα περιλαμβάνουν αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και κατοικίες για συνεργάτες μας.

Επίσης, από το Νοέμβριο του 2018 έχουν ξεκινήσει και τα έργα κατασκευής των δύο νέων γηπέδων γκόλφ 18 οπών στην περιοχή Navarino Hills, στον Κυνηγό, σε ένα οροπέδιο 5.000 στρεμμάτων, με μοναδική θέα προς την ενδοχώρα της Πυλίας αλλά και τον κόλπο του Ναβαρίνου. Στόχος μας έως το 2021 είναι να λειτουργούν συνολικά 4 γήπεδα, επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο για την περιοχή.

Oι επενδύσεις που συνοπτικά ανέφερα, και έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζονται, θα ξεπεράσουν τα 250 εκ. ευρώ ενώ υπολογίζουμε ότι θα δημιουργήσουν 630 άμεσες θέσεις εργασίας και μαζί με τις έμμεσες, συνολικά πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίες. Αυτές που ανέφερα είναι επιπλέον των σημερινών περίπου 4.000 συνολικών (έμμεσων και άμεσων) θέσεων εργασίας που έχει δημιουργήσει η λειτουργία του Navarino Dunes.

Η επόμενη 3η φάση επενδύσεών μας αφορά την περιοχή του Ριζόμυλου, το Navarino Blue, στον Μεσσηνιακό κόλπο. Μια περιοχή που είναι ήδη οριοθετημένη ως τμήμα της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, και έχουμε ήδη στην ιδιοκτησία μας το σύνολο των εκτάσεων που χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε εκεί θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα προσφέρουν πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Στόχος μας είναι σε αυτά τα ξενοδοχεία να προσφέρεται απαράμιλλη ποιότητα αλλά σε μια πιο προσιτή τιμή. Εκεί θα αναπτύξουμε 4 μονάδες συνολικής δυναμικότητας περίπου 1.300 κλειδιών και άνω των 3.000 κλινών.

Επίσης δρομολογείται η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής Navarino Hills. Σε επόμενο στάδιο, εκτός από τα δυο γήπεδα γκολφ, η περιοχή θα περιλαμβάνει 2 νέα ξενοδοχεία , 230 κλειδιών με συνολικά 875 κλίνες καθώς και τουριστικές κατοικίες. Η ανάπτυξη του Navarino Hills θα έχει περιορισμένη δόμηση και θα δώσει έμφαση σε δραστηριότητες αθλητισμού και ευεξίας καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου,
Και στις δυο παραπάνω περιοχές έχουμε ξεκινήσει τον σχεδιασμό του Master Plan και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό κάποιων τμημάτων.

Συνοψίζοντας , το σύνολο όλων μας των επενδύσεων στην περιοχή, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι φάσεις, θα ξεπεράσει τα 1.2 δις ευρώ και η απασχόληση θα ξεπεράσει τις 11.200 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας.
Σημαντικό στοιχείο του επενδυτικού μας σχεδίου είναι επίσης η ανάπτυξη των τουριστικών κατοικιών και στις 4 περιοχές της Costa Navarino. Να σημειώσω ότι οι επενδύσεις που κάνουν οι αγοραστές των κατοικιών μας είναι επιπλέον των δικών μας επενδύσεων όπως σας τις ανέλυσα πριν.

Έως σήμερα στο Navarino Dunes, οι επενδύσεις τρίτων από τις πωλήσεις που έχουμε ήδη κάνει, θα ξεπεράσουν τα 108 εκ ευρώ. Συνολικά στην Costa Navarino, οι επενδύσεις τρίτων σε αγορά και κατασκευή διάφορων τύπων κατοικιών θα φτάσουν τα 1.3 δις
Αν λοιπόν προσθέσουμε το σύνολο των επενδύσεων στην Costa Navarino, ξεπερνάμε τα 2,5 δις Ευρω.

Οι κατοικίες και τα νέα γήπεδα γκολφ θα προσελκύσουν πολλούς επισκέπτες τη χαμηλή περίοδο, οδηγώντας σε λειτουργία πολλών τμημάτων της Costa Navarino όλο το χρόνο. Θα προσελκύσουμε επισκέπτες που θα μένουν για μεγαλύτερο διάστημα στον τόπο μας και δεν θα περνούν εδώ μόνο λίγες ημέρες. Αλλά και ανθρώπους που θα θέλουν να κάνουν τη Μεσσηνία το «δεύτερο σπίτι» τους. Ανθρώπους από όλο τον κόσμο που θα θελήσουν να εγκατασταθούν εδώ μόνιμα, πολλοί από αυτούς μετά τη συνταξιοδότησή τους. Αλλά και Έλληνες που έζησαν επί χρόνια στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν στην Πατρίδα.

Ωστόσο, για να πετύχουμε, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, και πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν.

Πρέπει να εργαστούμε ομαδικά για τη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας

Σε ένα διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΤΕ ο Πρόεδρος μας μιλούσε για τις περιοδείες που έκανε σε όλη την Ελλάδα. Προφανώς στις περισσότερες συναντούσε και τους Δημάρχους των πόλεων που επισκεπτόταν. Η πρώτη ερώτηση λοιπόν που του έκαναν οι περισσότεροι ήταν «πες μου τι πρέπει να κάνω για να γίνει η πόλη μου πιο ελκυστική για τους τουρίστες…» Η απάντηση πάντα ήταν και είναι η ίδια, τίποτα περισσότερο από το καλύτερο που μπορείς να κάνεις και για τους πολίτες σου! Η εμπειρία του επισκέπτη είναι συνολική και είναι η ίδια με αυτή του κατοίκου.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μας τιμά ιδιαίτερα η σημερινή σας επίσκεψη στη Μεσσηνία μαζί και με τη σύζυγό σας, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Στόχος όλων εδώ σήμερα είναι η ανάπτυξη του τόπου μας, και παρακαλώ μην με παρεξηγήσετε που θα αδράξω την ευκαιρία να αναφερθώ σε δύο θέματα υποδομών που μας απασχολούν όλους.

Το πρώτο αφορά το νέο οδικό δίκτυο από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη.

Νομίζω ότι πρέπει να γίνει γρήγορα και είμαι βέβαιος πως το κράτος θα αποσβέσει και πολύ γρήγορα την επένδυσή του.

Εξηγώ γιατί:
Τα νέα μας έργα, όπως και άλλα έργα που προγραμματίζονται στη Δυτική Μεσσηνία και τον Μεσσηνιακό κόλπο θα αυξήσουν σημαντικά τις ροές.

Βεβαίως, ο νέος δρόμος θα ωφελήσει τη Δυτική Μεσσηνία, αλλά θα ωφελήσει πολύ και την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας! Η μεγαλύτερη ανεργία όπως όλοι ξέρουμε είναι στα αστικά κέντρα. Εμείς έχουμε σήμερα περίπου 400 συνεργάτες που πηγαινοέρχονται καθημερινά με λεωφορείο από την Καλαμάτα και υπολογίζουμε να ξεπεράσουμε τους 1.000 σε τρία χρόνια.

Σήμερα κάνουν 2,5 ώρες πήγαινε-έλα κάθε μέρα! Υπολογίζουμε ότι με τον νέο δρόμο θα κάνουν 1,5. Δηλαδή, 1 ώρα λιγότερο την ημέρα στο δρόμο, άρα 1 ώρα περισσότερη ξεκούραση, με τους φίλους τους, ή με την οικογένειά τους, ή καταναλώνοντας στην πόλη.
Επίσης, θα γίνουμε πιο ελκυστικός προορισμός εργασίας για τους κατοίκους της Καλαμάτας, άρα μπορεί να ανέβουμε από το 70% Μεσσήνιους συνεργάτες σήμερα, γιατί όχι, στο 90%!

Παράλληλα οι πελάτες μας, θα έχουν ευκολότερη και γρηγορότερη πρόσβαση στην πόλη της Καλαμάτας από 1 ώρα που κάνουν σήμερα με το αυτοκίνητο, μπορούν να κάνουν 35 λεπτά και χωρίς στροφές. Όταν είναι κάποιος διακοπές προτιμάει να κάνει μόνο εύκολες και γρήγορες μετακινήσεις...

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες ακούω ότι αν ξεκινήσουν όλα σήμερα, το έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια. Εμείς το 2023 υπολογίζουμε να έχουμε περίπου 600.000 διανυκτερεύσεις. 1 στα 10 βράδια να πάει κάποιος στην Καλαμάτα, μόνο από εμάς, είναι δυνητικά 60.000 επιπλέον επισκέψεις το χρόνο για την πόλη με ότι αυτό συνεπάγεται

Το δεύτερο θέμα αφορά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Το πολιτικό τμήμα του αεροδρομίου χρειάζεται επειγόντως αναβάθμιση και νέες επενδύσεις στο κτίριο επιβατών και σε χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, για να μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Σήμερα ανταποκρίνεται οριακά στην κίνηση που έχει, κυρίως λόγω των ηρωικών θα έλεγα προσπαθειών του Αερολιμενάρχη και της ομάδας του.

Είναι σημαντικό να παρθεί γρήγορα μία απόφαση για το αν και με ποιόν τρόπο θα αναπτυχθεί. Το αεροδρόμιο αποτελεί για την εταιρεία μας αλλά και όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής το δίκτυο διανομής μας. Δεν υπάρχει νόημα να παράγουμε νέο προϊόν (δηλαδή νέες επενδύσεις) αν δεν μπορούμε να το διανείμουμε.
Σας ευχαριστώ και πάλι κύριε Πρωθυπουργέ για τη σημερινή σας παρουσία, αλλά και όπως είδαμε και στο video του επιμελητηρίου, για τη διαχρονική σας θετική στάση και βοήθεια.

Θυμάμαι από τότε, στα μέσα του ΄90 όταν είχαμε έρθει να σας παρουσιάσουμε τα σχέδιά μας, τα πρώτα σας ερωτήματα αφορούσαν την επίδραση στο περιβάλλον. Τότε το περιβάλλον δεν ήταν και τόσο «της μόδας» όσο είναι σήμερα. Είστε ένας άνθρωπος που έχετε ευαισθησίες και γνώση για τα περιβαλλοντικά θέματα.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία να μπει στην agenda και να συζητηθεί επιτέλους και θεσμικά στη χώρα μας, μια λανθασμένη αντίληψη που έχουν αρκετοί Έλληνες και ορισμένες υπηρεσίες. Ποια είναι αυτή; Ότι η ανάπτυξη και το περιβάλλον είναι δύο όροι ασύμβατοι... λάθος! Μπορούν να είναι απόλυτα συμβατοί, απλώς θέλουν συνεννόηση, σωστή προετοιμασία και αλληλοσεβασμό στις ανάγκες και των δύο πλευρών.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο, κο Αντώνη Σαμαρά για την σημερινή του παρουσία και για τη διαχρονική βοήθειά του προς την Μεσσηνία και τις προσπάθειές μας.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου για τη βοήθειά τους και για την αγάπη που βάζουν στη δουλειά τους που με κάνει τόσο περήφανο!

Σας ευχαριστώ!"

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter