Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κουντουρά: Στόχος για το 2018 είναι να υπερβεί η αύξηση των αφίξεων το 10%

akropoli tourismos

Για τη δυναμική εκκίνηση που παρουσίασε το 2018 η τουριστική κίνηση, παίρνοντας τη "σκυτάλη" από μια πολύ καλή χρονιά, καθώς το 2017 κατέγραψε αύξηση 10%, τόσο πανελλαδικά όσο και σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, από το βήμα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κεντρική Μακεδονία.
Στόχος για το 2018 είναι να υπερβεί η αύξηση το 10%, το οποίο ενισχύεται από την εικόνα των προκρατήσεων, που παρουσιάζουν άνοδο 15-40% στα τουριστικά πακέτα, 15% αύξηση στις προγραμματισμένες πτήσεις και 3 εκατομμύρια επιπλέον αεροπορικές θέσεις μέχρι στιγμής, προς τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια.
Την ίδια ώρα, η χώρα έχει καταστεί ένας από τους δέκα δημοφιλέστερους παγκόσμιους προορισμούς, όπως ανακοινώθηκε πλέον από τον ΟΟΣΑ, που ανέδειξε την Ελλάδα ως δέκατη παγκόσμια τουριστική δύναμη μεταξύ των χωρών-μελών του, βάσει αφίξεων ήδη από τα αποτελέσματα του 2016. "Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι στους δέκα πιο δημοφιλείς τουριστικούς παγκόσμιους προορισμούς σε ζήτηση για το 2018" ανέφερε η υπουργός.
"Προσελκύσαμε 6 εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς αφίξεις στην τριετία, εξασφαλίζοντας ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού 7-10%, υψηλότερους του παγκόσμιου μέσου όρου" πρόσθεσε.
Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, η κ. Κουντουρά σημείωσε ότι υπολογίζεται πως περισσότεροι από 7 εκατομμύρια τουρίστες την επισκέφτηκαν. Πάνω από 12% αυξήθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", αλλά και οι διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς. Οι δε οδικές αφίξεις αυξήθηκαν 20%.
Ευοίωνο όμως διαφαίνεται και το 2018 για την Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με την υπουργό. "Έχουμε εξασφαλίσει προγραμματισμένες πτήσεις 17% περισσότερες σε σχέση με το 2017 για τη θερινή περίοδο. Διεκδικήσαμε περισσότερες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις από σειρά ευρωπαϊκών πόλεων. Και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε εξασφαλίζει περισσότερες από 15 νέες αεροπορικές συνδέσεις, μεταξύ αυτών με την Ντόχα και το Ντουμπάι, αγορές υποστηρίξαμε πολύ δυναμικά" σημείωσε.
Ειδικά για τον τομέα των επενδύσεων, η κ. Κουντουρά είπε ότι την τελευταία διετία υποβλήθηκαν για την Κεντρική Μακεδονία 57 επενδυτικά σχέδια στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, που αφορούν σε υφιστάμενα και νέα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, και αδειοδοτήσεις χιονοδρομικών κέντρων, ιαματικών εγκαταστάσεων, ορειβατικών καταφυγίων και κάμπινγκ, ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος και ενός καταφυγίου τουριστικών σκαφών. Συγχρόνως κατατέθηκαν 29 προτάσεις ξενοδοχειακών επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο, συνολικού προϋπολογισμού 111.5 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, περισσότερες από 200 προτάσεις από την Κεντρική Μακεδονία υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή προτάσεων στο δεύτερο πρόγραμμα που έχει προκηρυχθεί για την ενίσχυση της ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.
Η υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην "εξαιρετική συνεργασία", που έχει με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και τον δραστήριο, όπως τον χαρακτήρισε, αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρο Θάνο, αλλά και τη Βούλα Πατουλίδου, πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, την οποία το υπουργείο Τουρισμού έχει ορίσει εθνική πρέσβειρα για το πρόγραμμα αριστείας των ευρωπαϊκών προορισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, EDEN.
Κορυφαία στιγμή της συνεργασίας αυτής ήταν η υποστήριξη και εξασφάλιση της φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη της κορυφαίας 8ης Διεθνούς Συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Τουρισμό στο Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού, τον ερχόμενο Οκτώβριο. "Για πρώτη φορά, αυτή η κορυφαία διοργάνωση πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκή χώρα και εργαζόμαστε για την επιτυχία της από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όλους τους υποστηρικτικούς φορείς. Συνιστά μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Κεντρική Μακεδονία και την ανάδειξή της σε τουριστικό προορισμό του Δρόμου του Μεταξιού, με πολλαπλά οφέλη στην παγκόσμια τουριστική προώθηση και προβολή της" επεσήμανε η υπουργός.
Η κ. Κουντουρά μίλησε ακόμη για το έτος Τουρισμού Ελλάδας - Ρωσίας 2017-2018. "Σε αυτή την πολύ δυναμική πρωτοβουλία μας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ουσιαστικό ρόλο και συμβολή. Διότι το Έτος Τουρισμού αποτελεί επιχειρησιακό πλαίσιο συνεργασίας για να αναδείξουμε νέους ελληνικούς προορισμούς και τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, μέσα από την τουριστική διασύνδεση των ελληνικών και ρωσικών περιφερειών. Ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και ρωσικών περιφερειών στην προώθηση θεματικών τουριστικών προϊόντων και τη διεύρυνση της τουριστικής προσφοράς όλο το χρόνο. Ήδη έχουμε προγραμματίσει τη διοργάνωση Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Φόρουμ για τον Τουρισμό, τον ερχόμενο Ιούνιο, στη Χαλκιδική" υπογράμμισε.
Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι στις 14 με 16 Απριλίου φιλοξενείται στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων, ASTA Destination Expo. "Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνάντηση των ηγετών και ειδικών της αμερικανικής τουριστικής αγοράς, που εξασφαλίσαμε να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, και συνιστά τεράστια ευκαιρία για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Περίπου 600 Αμερικανοί τουριστικοί πράκτορες θα έρθουν για το συνέδριο. Έχουμε συμπεριλάβει στον σχεδιασμό μας επισκέψεις τους στην Κεντρική Μακεδονία για να γνωρίσουν τις ομορφιές και το ελκυστικό τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας, το οποίο θα προωθήσουν στην αμερικανική τουριστική αγορά" σημείωσε η υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter