Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πρόταση Ευρωκοινοβουλίου για φορολογική εναρμόνιση στον τουρισμό

62552c9657fe403ba4a24c60e5f171ab

"Θα πρέπει να καταλήξουμε σε φορολογική εναρμόνιση για την πολιτική σε σχέση με τις ψηφιακές πλατφόρμες ώστε να υπάρχει ισοτιμία όσον αφορά τις συνθήκες που ισχύουν για όλους" ανέφερε χθες ο A. Tajani, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την ομιλία του σε συνέδριο για τον Τουρισμό στις Βρυξέλλες. Ερωτηθείς μάλιστα στην συνέχεια για την πρότασή του αυτή για φορολογική εναρμόνιση ανά την ΕΕ είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Εξήγησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές στην Ελλάδα ή στην Ιταλία και άλλα κράτη. Ανέφερε ότι είναι υπέρ και ενός υπουργού Οικονομικών για την Ευρώπη και εξήγησε ότι ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για το Ευρωκοινοβούλιο γιατί είναι το κλειδί μείωσης της ανεργίας των νέων.

Στο συνέδριο "Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιες είναι οι ευκαιρίες;" που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, αρνήθηκε πάντως ερωτηθείς για την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα να απαντήσει λέγοντας ότι "αποτελεί εσωτερικό ζήτημα" και αφορά στο πλαίσιο άσκησης εσωτερικής πολιτικής της χώρας. Πρόσθεσε ότι "πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα".

Επίθεση στις πλατφόρμες

Επισήμανε μάλιστα τη δεσπόζουσα θέση που έχουν ορισμένες ψηφιακές πλατφόρμες κι έκρινε ως σωστή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει κυρώσεις στην Google, η "οποία μέσω της διαφημιστικής της δραστηριότητας ελέγχει ποσοστό κοντά στο 90% των οn line κρατήσεων κι επιβάλλει χρεώσεις που επηρεάζουν τα ξενοδοχεία". Αναφέρθηκε ονομαστικά στην Airbnb και στην Uber λέγοντας ότι έχουν ισχυρές κεφαλαιοποιήσεις στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

"Οι κανόνες πρέπει να είναι ίδιοι για όλες τις επιχειρήσεις, είτε λειτουργούν ηλεκτρονικά είτε όχι. Επί του παρόντος, οι ψηφιακές πλατφόρμες λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό πάνω ή έξω από το νόμο. Πολλοί από αυτούς κατέχουν δεσπόζουσες θέσεις στην αγορά και πληρώνουν πολύ λίγους φόρους, ενώ μεταφέρουν τεράστια χρηματικά ποσά από την ΕΕ σε άλλες χώρες του κόσμου" ανέφερε.

"Η ψηφιοποίηση είναι ζωτικής σημασίας, αλλά πρέπει να δίνεται προσοχή, είπε. Στον τουρισμό "πρέπει να έχουμε καλούς κανόνες επειδή η Google, το Amazon και οι άλλες πλατφόρμες λειτουργούν ενάντια στους κανόνες ανταγωνισμού μας. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο αυτές τις πλατφόρμες" πρόσθεσε.

Για την Ryanair είπε ότι "δεδομένου ότι έχουμε κανόνες για τους επιβάτες στην ΕΕ που ισχύουν για όλους, πρέπει να γίνονται σεβαστοί όπου και αν εδρεύει η εταιρεία στην ΕΕ. Δεδομένου ότι το δίκαιο της ΕΕ υπερκαλύπτει το εθνικό δίκαιο, οι επιβάτες έχουν τα ίδια δικαιώματα. Οπουδήποτε και αν βρίσκονται τα αεροδρόμια, είτε είναι χαμηλού κόστους είτε οτιδήποτε άλλο, πρέπει πάντα να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών, τα δικαιώματα των καταναλωτών και των επιβατών".

Αύξηση κονδυλίων

Πρότεινε ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε. να περιλαμβάνει ενισχυμένα κονδύλια για τον τουρισμό (25 εκατ. ευρώ) γιατί "πρέπει να λάβει υπόψη τις ανάγκες των πολιτών για μείωση ανεργίας". Και είπε ότι το ΕΚ ζητά ξεχωριστό πρόγραμμα τύπου ΕΣΠΑ για τον τουρισμό για την νέα προγραμματική περίοδο.

"Ζητούμε από την Επιτροπή να υιοθετήσει μια στρατηγική που να ενσωματώνει και να επικαιροποιεί τη στρατηγική του 2010 και να υποβάλει πρόταση για ένα ειδικό κονδύλι για τον τουρισμό στον επόμενο προϋπολογισμό. Ζητάμε επίσης από την Επιτροπή να αξιολογήσει τον αντίκτυπο άλλων πολιτικών της ΕΕ τουρισμού, ξεκινώντας από το EFSI και την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών και της ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού για να ξεκινήσουμε συζητήσεις για το μέλλον του τουριστικού τομέα" ανέφερε

Ο τουρισμός επισήμανε είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα. Είναι μία πολύ μεγάλη βιομηχανία, η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα, πρέπει να ενισχύσουμε σαν Ευρώπη τον κλάδο.

Η θέση της Επιτροπής

Ο J. Katainen, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, την Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα μιλώντας στο ίδιο συνέδριο μίλησε για την δημιουργία επενδυτικών πλατφορμών που θα προσελκύσουν ειδικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω συνδυασμό σχεδίων. Μίλησε μάλιστα και για τη συγχρηματοδότηση / επιχορήγηση έργων από ΕΣΠΑ και από το πακέτο Γιουνκέρ.

Πρότεινε επίσης "να δημιουργηθούν πλατφόρμες επενδύσεων στον τουριστικό τομέα. Αυτές οι πλατφόρμες θα μπορούσαν να συλλέξουν έργα ανακαίνισης ξενοδοχείων για παράδειγμα.

Ειδικότερα, τα μικρότερα έργα μπορούν να επωφεληθούν από το EFSI μέσω πλατφόρμων επενδύσεων. Έχουμε δημοσιεύσει πρόσφατα έναν εύκολο οδηγό 5 βημάτων σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης πλατφορμών" επισήμανε.

 

Πηγή: www.capital.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter