Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αλλαγές ρότας για λόγους ασφαλείας

krouaziera turkia

Αυξημένη καταγράφηκε η κίνηση τουριστικών σκαφών αναψυχής αλλά και μεγάλων θαλαμηγών από τα παράλια της Τουρκίας, όπου και τα γνωστά στο παγκόσμιο yachting θέρετρα στα Τουρκικά παράλια, προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από της γνωστοποίησης της είδησης ότι βρισκόταν σε εξέλιξη πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή του Ερντογάν. Δύο κρουαζιερόπλοια που είχαν προγραμματισμένες προσεγγίσεις σε λιμάνια της Τουρκίας το Σάββατο τα ξημερώματα λόγω των γεγονότων και για λόγους ασφαλείας δεν προσέγγισαν αλλά επέστρεψαν στο λιμάνι της Σάμου τροποποιώντας ένα σκέλος της κρουαζιέρας.

Δύο θαλαμηγοί επίσης άλλαξαν τα ξημερώματα του Σαββάτου και της Κυριακής τους πλόες τους λόγω των γεγονότων ενώ εκατοντάδες σκάφη αναψυχής «ανοίχτηκαν» με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά καθώς οι ναυλωτές τους έκριναν ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη ασφάλεια για τους επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τα γεγονότα που εξελίχθηκαν από την Παρασκευή το απόγευμα οδήγησαν σε εκτροπή του δρομολογίου της από Κωνσταντινούπολη προς Μπόντρουμ (Αλικαρνασό) το ιστορικό θαλαμηγό « Χριστίνα Ο» στο οποίο και επιβαίνουν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Ματζέντ Μπιν Αμντουλαχ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ της βασιλικής οικογένειας της Αραβικής χερσονήσου αλλά και οι οκτώ συνολικά εκλεκτοί καλεσμένοι του.

Αντίστοιχα νωρίς το πρωί της Κυριακής η προαναφερθείσα θαλαμηγός βρέθηκε σε κοινή ρότα με τη θαλαμηγό «Elegant 007» με Ρώσους επιβαίνοντες και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατευθύνθηκαν μαζί ανοικτά της νότιας Λέσβου, στην περιοχή των Βατερών με τελική προσέγγιση στη Χίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στα του τουρισμού σημείωναν με νόημα ότι τα σκάφη αναψυχής αλλά και θαλαμηγοί που «πιάνουν» στις Τουρκικές ακτές είναι πιθανό το προσεχές διάστημα να τροποποιήσουν τις προσεγγίσεις τους γεγονός που θα αποβεί επ ωφελεία του τουρισμού των ελληνικών νησιών που έχουν πληγεί άσχημα φέτος λόγω των προσφυγικών ροών και των εικόνων που έκαναν το γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις διεθνών παρατηρητών-αναλυτών σε θέματα τουρισμού έκαναν λόγο για πλήγμα στον τουρισμό της Τουρκίας σε χρονική συγκυρία μάλιστα που επιχειρούσε να ανακάμψει μετά τα γεγονότων με τις τρομοκρατικές πράξεις εξ αιτίας των οποίων είχαν εγερθεί αμφιβολίες ως προς την ασφάλεια των τουριστών κυρίως των κρουαζιερόπλοιων τα οποία προσεγγίζουν την Κωνσταντινούπολη αλλά και άλλους προορισμούς στην Τουρκία.

"Ο βασικός αντίκτυπος της απόπειρας πραξικοπήματος, σε συνδυασμό με τις τελευταίες επιθέσεις, σημαίνει ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να ανακάμψει ο τουρισμός θα καταστούν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές", δήλωσε ο Αλί Σοκμέν, αναλυτής για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στην εταιρία συμβούλων Control Risks στο Λονδίνο. "Είμαστε στο μέσον της τουριστικής σεζόν. Η αναμενόμενη αύξηση στον τουρισμό προέρχεται από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και αυτό επηρεάζεται ιδιαίτερα από τέτοια συμβάντα.

Η εκτίμηση για βελτίωση από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έχει σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί". Αυτό που αναμένεται να μειωθεί περισσότερο είναι τα οικογενειακά ταξίδια καθώς σ' αυτά η ασφάλεια είναι η μεγαλύτερο προτεραιότητα, δήλωσε ο Πέτερ Γκόνταρντ, γενικός διευθυντής στην TRI Consulting στο Ντουμπάι.

Μικρότερος θα είναι ο αντίκτυπος στα επιχειρηματικά ταξίδια, αν και τα στελέχη των επιχειρήσεων αναμένεται να είναι πιο προσεκτικά στην επιλογή της τοποθεσίας διαμονής τους και τη διάρκεια της παραμονής τους. Οι ταξιδιώτες ίσως αναζητήσουν εναλλακτικούς προορισμούς, με επίσης μεσογειακό χαρακτήρα, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία ή η Ελλάδα, με την Γκαρίμπ από το Ντουμπάι να δηλώνει ότι επέλεξε την πιο ακριβή επιλογή της Ιταλίας.

Ταξιδιωτική οδηγία

Οι Αυστραλοί που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, πρέπει να επανεξετάσουν την επιλογή τους, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, εξαιτίας της αστάθειας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, απειλώντας την ασφάλεια των τουριστών αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας.

Η ανακοίνωση αυτή, ακολουθεί την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, αλλά και το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, ωθώντας το αναφερόμενο υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση της προειδοποίησης, προκειμένου οι Αυστραλοί πολίτες να γνωρίζουν τις καταστάσεις που ενδέχεται ν' αντιμετωπίσουν, ιδίως στις διάσημες τουριστικές περιοχές της Ευρώπης. Δύο Αυστραλοί νοσηλεύονται σε γαλλικό νοσοκομείο από την αιματηρή επίθεση στη Νίκαια, σύμφωνα με την υπουργό των Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ.

Προσφυγικές ροές

Για έκτη συνεχή μέρα πέρασαν στη Λέσβο βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες. Ειδικότερα, χθες Κυριακή και έως σήμερα νωρίς το πρωί, στη βόρεια Λέσβο πέρασαν δυο βάρκες με 54 άτομα αυξάνοντας σε 3.014 τον αριθμό των εγκλωβισμένων στο νησί.

Αντίθετα στη Χίο δεν πέρασε κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης, ενώ στη Σάμο για πρώτη φορά μετά από πολλές μέρες πέρασε μια βάρκα με 22 άτομα, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σήμερα το πρωί, στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 3.014 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 2.480 και στη Σάμο 1.081. Συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6.575 άτομα τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter