Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κ. Αναστασιάδης: Ποτέ ως σήμερα εταιρείες και πολιτεία δεν έχουν καθίσει να συζητήσουν σε κοινό τραπέζι για την κρουαζιέρα

assets LARGE t 942 43963663

Για πλήρη έλλειψη στρατηγικού πλάνου για την κρουαζιέρα για την οποία πρόσθεσε ότι ποτέ έως σήμερα οι εταιρείες και η πολιτεία δεν έχουν καθίσει να συζητήσουν σε κοινό τραπέζι έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της CELESTYAL cruise Κυριάκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας στο Κρουαζιερόπλοιο CELESTYAL OLYMPIA.

Η κρουαζιέρα χρειάζεται τουλάχιστον 18 μήνες ετοιμασία και συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία τόνισε ο κ.Αναστασιάδης, ενώ απευθυνόμενος προς το δήμαρχο Πειραιά, τον κάλεσε να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στην μικρή πόλη της Ισπανίας Καρθαγένια. Είπε ότι σε αυτή τη μικρή ισπανική πόλη υπάρχει λιμάνι με καλύτερες υποδομές από ότι έχουμε εμείς εδώ, καθώς πρόσθεσε η τοπική αρχή μαζί με τις εταιρείες κρουαζιέρας κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με κοινό πλάνο πενταετίας.
Ανέφερε εξάλλου ότι το πρόβλημα δεν είναι να δίνουμε λεφτά μόνο για την ανάπτυξη των λιμανιών και να έρθουνε στον Πειραιά μεγάλα κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες επιβάτες αλλά να διορθωθεί το κυκλοφοριακό και τους χώρους του Πειραιά. Το να φέρουμε σε νησιά χιλιάδες επιβάτες και πολλά πλοία δεν έχει νόημα αν πρώτα δεν γίνουν υποδομές, τόνισε.
«Για την Ελλάδα η ναυτιλία και ο τουρισμός, είναι δύο σημαντικές δραστηριότητες από τις πιο καίριες και για την κοινωνία και την οικονομία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Θ.Δρίτσας, Ο κ. Δρίτσας μεταξύ άλλων σημείωσε την αναγκαιότητα το υπουργείο να διατηρήσει την δική του αυτοτέλεια, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της κυβέρνησης ενώ απευθυνόμενος προς τα μέλη της Ένωσης είπε ότι σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουν το υπουργείο θα είναι αρωγός καθώς ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην ελληνική οικονομία. «Τα ελληνικά λιμάνια είναι τουριστικοί προορισμοί προφανώς απαιτείται η αναβάθμιση των λειτουργιών κάθε πόλης που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια, αλλά θα πρέπει να δούμε συνολικότερα τα οφέλη που μπορεί να έχει η εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα από τη ναυτιλία των κρουαζιερόπλοιων, τη δυνατότητα σύνδεσης των προμηθειών από τους Έλληνες παραγωγούς και τη δυνατότητα σύνδεσης του κλάδου με τη ναυπηγοεπισκευή», τόνισε ο κ.Δρίτσας.
Τόνισε επίσης ότι είναι ανάγκη να εξεταστούν τα προβλήματα κάθε κλάδου ξεχωριστά αλλά και οι δυνατότητες και η δυναμική τους, καθώς μόνο μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει μια αναπτυξιακή προσπάθεια.
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης από την πλευρά του είπε ότι αποτελεί ευτύχημα για τον Πειραιά η ύπαρξη της κρουαζιέρας. Ένα ευτύχημα το οποίο δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αναδειχθεί. Ο στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι διπλός: Από τη μια πλευρά να δημιουργήσουμε ιδανικές συνθήκες στην πόλη, να υποδεχόμαστε οργανωμένα και σωστά τους τουρίστες της κρουαζιέρας και όχι μόνο και από την άλλη να χαράξουμε μια κοινή στρατηγική με το Υπουργείο, την Περιφέρεια, τον Ο.Λ.Π. και όλους τους φορείς έτσι ώστε να μπορέσει να ωφεληθεί ο Πειραιάς από την έλευση των εκατομμυρίων επιβατών της κρουαζιέρας, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Η ανάπτυξη της χώρας στρέφεται στη θάλασσα. Ως νέος Δήμαρχος Πειραιά θεωρώ ότι η ανάπτυξη της πόλης μπορεί να στηριχθεί σε δύο τομείς: στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό. Δυο συνυφασμένοι τομείς στους οποίους είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στο πρόγραμμά μας. Εδώ είμαστε για να τα υλοποιήσουμε μόνο με συνέργειες και με καλή συνεργασία με όλους τους φορείς.
Κλείνοντας ο πρόεδρος της Ένωσης κρουαζιερόπλοιων Θ.Κόντες είπε ότι η προσέλκυση των κρουαζιερόπλοιων στους Ελληνικούς λιμένες και η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου αυτού, δεν εξαρτάται μόνο από τη νομοθετική ρύθμιση που έγινε για το cabotage, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα την εργασιακή ειρήνη, τη σταθερή πολιτική, τις υποδομές, τις αεροπορικές συνδέσεις και την τιμολογιακή πολιτική των λιμένων.
Μετά την τελετή σε ειδική εκδήλωση έγνε απονομή τιμητικών διακρίσεων: Στον Ναύαρχο Ευθύμιο Μητρόπουλο, Επίτιμο Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ,στον κ. Νικόλαο Τραγάκη, Πρόεδρο της Global Maritime Group Inc.,στον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά, Υποναύαρχο Σαρηγιάννη Γεώργιο, και στον Πλοίαρχο του CELESTYAL OLYMPIA Ρωμαίο Ευστάθιο.
Τα νέα μέλη που εξελέγησαν στο διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας είναι τα εξής:
Κόντες Θεόδωρος Πρόεδρος,Ευσταθίου Ιωάννης Αντιπρόεδρος, Κουμπενάς Γεώργιος Γενικός Γραμματέας, Γκάζικας Βασίλειος Ταμίας και μέλη οι κ. Βερναρδάκης Δημοσθένης, Καλούδης Αντώνιος, Κανακάρης Γεράσιμος, Μαντζαφός Μιχαήλ, Πανταζής Νικόλαος, Πολυχρονόπουλος Ιωάννης, Τραγάκης Νικόλαος και Φιλίππου Δέσποινα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter