Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εμπόριο, ναυτιλία και τουρισμός στην ατζέντα Ελληνοϊαπωνικών επαφών

tokyo view

Στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της επίσκεψής του στο Τόκιο, χθες, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Π. Μίχαλος συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Μuto, τον Γενικό Δ/ντή Εμπορικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Suzuki, ενώ είχε γεύμα εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ιαπωνικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Hayashi.

Στη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Muto, o κ. Μίχαλος αφού υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ιαπωνία καταλαμβάνει πλέον ελάχιστο μερίδιο των τουριστικών εισροών στη χώρα μας (μόλις 13.000 το 2013, από περισσότερους από 120.000 στις αρχές του 90), σημείωσε ότι για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, χρειάζεται να παροτρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των τουριστικών πρακτορείων και επιχειρήσεων των δύο χωρών, ώστε να δημιουργηθούν ελκυστικά πακέτα για τους Ιάπωνες τουρίστες.

Παρουσίασε, επίσης, τις αλλαγές που συντελούνται στη ελληνική οικονομία και τη γενικότερη βελτίωση του κλίματος, εξελίξεις που με την κατάλληλη προβολή τους στην ιαπωνική κοινωνία, θα συντελούσαν στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Ο Ιάπωνας Υφυπουργός συμφώνησε απολύτως με τις διαπιστώσεις του κ. Μίχαλου, ο οποίος, αναφερόμενος στην πρόσκληση του κ. Muto προς τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και τους θεσμικούς φορείς του τουρισμού να μεταβούν στην Ιαπωνία και να διοργανώσουν εκδηλώσεις ενημέρωσης των εκεί τουριστικών πρακτόρων, διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ώστε να διοργανωθεί σχετική αποστολή.

Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ζήτησε από τον αρμόδιο και για θέματα ναυτιλίας κ. Muto να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες, ώστε να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Το εν λόγω Μνημόνιο θα αποτελέσει το πλαίσιο για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ιαπωνικών ναυπηγείων και ελληνικών εταιρειών ναυτιλιακού εξοπλισμού, που επιδιώκουν να ενταχθούν στον επίσημο κατάλογο προμηθευτών των τελευταίων. Ο Ιάπωνας Υφυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Στο γεύμα εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ιαπωνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Hayashi, o κ. Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων τόνισε τη σημασία των διμερών συναντήσεων για να δοθεί ένα μήνυμα στέρεης συνεργασίας και να τονωθεί το διμερές εμπόριο, που έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, δεδομένης της παγκόσμιας θέσης της ιαπωνικής οικονομίας και της προοπτικής πολλών ελληνικών εταιρειών για εξαγωγές στην Ιαπωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε τη σύσταση διμερούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που θα φέρει σε επαφή επιχειρηματίες από τις δύο χώρες. Ο κ. Ηayashi, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή της πρόσκλησης του κ. Μίχαλου, από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κiuchi για να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενδεχομένως ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής, συμφώνησε με την ανάγκη σύστασης διμερούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Τέλος, στη συνάντησή του με τον Γενικό Διευθυντή Εμπορικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Suzuki, ο κ. Μίχαλος ζήτησε να συνδυαστεί η επικείμενη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Kiuchi στη χώρα μας με επιχειρηματική αποστολή, σε συντονισμό και με το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ανάγκη τόνωσης των ελληνικών εξαγωγών στην Ιαπωνία ο κ. Μίχαλος έθεσε συγκεκριμένα το ζήτημα του ελληνικού γιαουρτιού, που εξαιτίας της συμπερίληψης του σε δασμολογική κλάση μη συμβατή με τη σύστασή του, δασμολογείται υπέρμετρα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η εισαγωγή του στην Ιαπωνία, τη στιγμή που οι Ιάπωνες καταναλωτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για το προϊόν.

Ο κ. Suzuki ζήτησε από τον παρόντα στη συνάντηση Σύμβουλο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Τόκιο κ. Πρωτοπαππά να του παραθέσει τα σχετικά στοιχεία και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα του γιαουρτιού.

Παράλληλα, αφού ανέφερε ότι γνωρίζει πως υπάρχει ενδιαφέρον από ιαπωνικές εταιρείες για ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αλλά και για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα, τόνισε ότι το Υπουργείο του θα υποστήριζε ενθέρμως τόσο τη διοργάνωση ιαπωνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα όσο και τη σύσταση διμερούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter