Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Έκθεση: «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» στο Ίδρυμα Ευγενίδου από 3 Σεπτεμβρίου έως 23 Οκτωβρίου 2014

ΑΙΓΑΙΟΝ-Η-Γέννηση-ενός-Αρχιπελάγους- 18Από 3 Σεπτεμβρίου έως 23 Οκτωβρίου 2014 διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους». Η σπουδαία αυτή έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Κρήτης και Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ την παραγωγή και επιμέλεια ανέλαβε η Τetragon. Σημειώνεται επίσης ότι η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Η έκθεση «εξιστορεί» μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών αλλά και τις διεργασίες που συντελέστηκαν, ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει με εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις μορφές ζωής του Αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόμενα για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και τέχνη.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες:

• «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο». Η κεντρική αυτή ενότητα παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος, στην εξέλιξη του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγηίδας, έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του ελληνικού αρχιπελάγους. Τα πανέμορφα νησιά του, τα εντυπωσιακά πελάγη του, τα γεωλογικά μνημεία και η πολυμορφία των γήινων σχηματισμών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας.

• «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα». Το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου χρωστά την ύπαρξή του στα ηφαίστεια, μερικά από τα οποία είναι ακόμα ενεργά, όπως αυτά της Σαντορίνης, της Νισύρου, της Μήλου και των Μεθάνων. Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες, την ηφαιστειότητα, τη σεισμικότητα και τις χθόνιες εκείνες δυνάμεις, που μέσα από συνεχή επανάληψη εκατομμυρίων ετών δημιούργησαν το ιστορικό αρχιπέλαγος.

• «ΓΑΙΑ: Από τον μύθο στην επιστήμη». Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζεται η εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμυρίων ετών. Πλήθος φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων, εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους αναπαραστάσεις ζώων, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό ανέγγιχτο από τον χρόνο.

Η έκθεση παρουσιάζει όλα τα παραπάνω με επιστημονική επάρκεια και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ επιπροσθέτως ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται την δύναμη της ομορφιάς του Αιγαίου Πελάγους μέσα από σύγχρονες μεθόδους παρουσίασης, αφού τα εκθέματα και οι οπτικοακουστικές παρουσιάσεις συνθέτουν ένα εξαιρετικά δυνατό σύνολο επικοινωνιακά και εικαστικά, σύνολο ικανό να θέλξει και να εντυπωσιάσει το ευρύ κοινό.

Για το γενικό κοινό η είσοδος είναι δωρεάν. Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας κατά την είσοδο. Η έκθεση λειτουργεί από Τετάρτη έως Παρασκευή ώρες 17:00-20:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες:
• των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού,
• όλων των τάξεων του Γυμνασίου,
• όλων των τάξεων του Λυκείου.

Πρόγραμμα επισκέψεων σχολικών ομάδων

Σχολικές ομάδες των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, αλλά και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου θα γίνονται δεκτές, με ελεύθερη είσοδο, τα πρωινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ΜΟΝΟ κατόπιν έγκαιρης κράτησης στα τηλέφωνα 210 9469631 και 632 (ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 14:00).

Σημείωση: Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Επίσης υπάρχει προσαρμοσμένος χώρος υγιεινής για ΑμεΑ.
Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ενώ οι σκύλοι- οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter