Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πάιατ: Δεν έχω αποδείξεις για ανάμειξη της Ρωσίας στις ελληνικές εκλογές

0PyattForumDelphi1

Για ρωσικές προσπάθειες υπονόμευσης του ρόλου του Οικονομικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έκανε λόγο χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει δει αποδείξεις προσπάθειας ανάμιξης της Ρωσίας στις επερχόμενες ελληνικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που του απηύθυνε ο ΑΝΤ1 στο περιθώριο του συνεδρίου DisinfoWeek, κατά της παραπληροφόρησης, σχετικά με το αν ανησυχεί για εκστρατείες παραπληροφόρησης στην Ελλάδα ενόψει των ευροεκλογών, αλλά και των εθνικών εκλογών ο κ. Πάιατ απάντησε:
Όπως είπα, όλες οι ανοιχτές κοινωνίες μας είναι ευάλωτες σε αυτά τα νέα εργαλεία. Το μάθαμε αυτό με τον άσχημο τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις προεδρικές εκλογές μας. Έχουμε δει στοιχεία αυτού του είδους χειραγώγησης των πληροφοριών στην Ελλάδα. Έχουμε δει ρωσικές προσπάθειες στην Εκκλησία, προσπάθειες υπονόμευσης του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη. Δεν μπορώ να σας πω ότι έχω δει αποδείξεις προσπαθειών για ανάμειξη στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας αλλά ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης απόψε είναι να επιστήσουμε την προσοχή, ώστε οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας, ο ελεύθερος Τύπος της Ελλάδας – που είναι αρκετά ισχυροί – να είναι σε εγρήγορση και σε θέση να απαντήσουν".
Η επίμαχη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη για τις ελληνικές εκλογές αρχικά μεταδόθηκε εσφαλμένα από τον ΑΝΤ1 (στην ελληνική μετάφραση του βίντεο), ως "έχω δει αποδείξεις προσπαθειών για να αναμειχθούν" αντί το ορθό "ΔΕΝ έχω δει αποδείξεις". Η λανθασμένη δήλωση αναμεταδόθηκε εκ παραδρομής από σειρά ελληνικών ΜΜΕ, γεγονός που οδήγησε το κ. Πάιατ, να "επαναλάβει" με ανάρτησή του στο twitter τις χθεσινές του δηλώσεις παραπέμποντας στην απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής του, όπως αυτή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας.
Ο ΑΝΤ1 από την πλευρά του, μέσω του δημοσιογράφου Νικόλα Βαφειάδη, ζήτησε συγγνώμη από τον Αμερικανό πρέσβη λέγοντας πως παράκουσε τη δήλωσή του και πως νόμιζε ότι είπε "now" (τώρα βλέπουμε) αντί για "not" (δεν βλέπουμε). Επίσης διαβεβαίωσε ότι το κανάλι θα προβεί σε διόρθωση.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter