Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Φ.Κουβέλης: «Ισχυρός αριστερός και προοδευτικός πόλος απέναντι στο βαθύτατο συντηρητισμό και την ακροδεξιά»

0KOYBELIS

Την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός αριστερού και προοδευτικού πόλου απέναντι στον βαθύτατο συντηρητισμό και την ακροδεξιά, επισημαίνει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ».
Στη συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Πάνο Κολιοπάνο, ο Φώτης Κουβέλης τονίζει παράλληλα ότι οι επαμφοτερίζουσες, οι ευκαιριακές κινήσεις και επιλογές της ΝΔ, προδίδουν πανικό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

----Οι πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων χαρακτηρίστηκαν από την ΝΔ ως κομματικές. Εσείς, δεδομένου ότι θητεύσατε στο ΥΠΕΘΑ και είστε μέλος του ΚΥΣΕΑ,πώς χαρακτηρίζετε αυτές τις αλλαγές ;

Φ.Κ «Η στάση της ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα ήταν αναμενόμενη. Εντάσσεται στην αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική της απέναντι στην κυβέρνηση.
Ασκεί αντιπολίτευση χωρίς επιχειρήματα και με ευτελή πολιτικό λόγο, στρεβλώνοντας και την ίδια την πραγματικότητα.Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδιαφορεί για το γεγονός ότι με τη στάση της δηλητηριάζει τον πολιτικό και δημόσιο βίο της χώρας. Το μόνο που την ενδιαφέρει και επιδιώκει είναι να ρηγματώσει, όπως πιστεύει, την κυβέρνηση. Οι κρίσεις και οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έγιναν αποκλειστικά και μόνο με κριτήρια αποδεδειγμένης ικανότητας και επάρκειας. Τα όσα ισχυρίζεται η ΝΔ δεν είναι μόνο αβάσιμα αλλά είναι και απαράδεκτα, διότι αναφέρονται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν αντιμετωπίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις ως «κομματικό στρατό» αλλά ως Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».

----Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται στον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού-προοδευτικού τόξου, της λεγόμενης, αν θέλετε, κεντροαριστεράς, μία κινητικότητα για συγκλίσεις. Μεσαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ αποχωρούν, καταγγέλλοντας την ηγεσία του για προσέγγιση με τη ΝΔ. Αποχώρησε επίσης η ΔΗΜΑΡ μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτόνομες κινήσεις πολιτών συζητούν την προοπτική ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στη ΝΔ και την ακροδεξιά. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα μίας τέτοιας συσπείρωσης; Μπορεί το ΚΙΝΑΛ να ενταχθεί σε μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία;

Φ.Κ « Είναι αναγκαία η δημιουργία του προοδευτικού πόλου. Είναι αναγκαία η συμπόρευση και η συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, ειδικά σήμερα που η δεξιά του βαθύτατου συντηρητισμού, όσο και η ακροδεξιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, επιχειρούν να ορθώσουν απειλητικό ανάστημα απέναντι στις δημοκρατικές κατακτήσεις, τις πολιτικές ελευθερίες, τα κοινωνικά και τα ατομικά δικαιώματα. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ενίσχυση της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού στην Ευρώπη, έχουν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που με την άσκηση της πολιτικής τους και τις επιλογές τους, διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες, συρρίκνωσαν το κοινωνικό κράτος, ανέχθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις ενίσχυσαν τον εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο με αφορμή και τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα στην Ευρώπη.
Στη χώρα μας ο προοδευτικός πόλος διαμορφώνεται, συγκροτείται και αναπτύσσεται μέσα στην ίδια την κοινωνία, ανεξάρτητα από τη στάση των ηγεσιών των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στην κεντροαριστερά και στη σοσιαλδημοκρατία. Στον προοδευτικό αυτό πόλο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο πυρήνας της συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων.
Είναι αρνητική η στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ που επιλέγει, όταν δεν επιτίθεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση, να κρατά υποτίθεται «ίσες αποστάσεις» ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει χαρακτηρίσει «συντηρητική» δύναμη το ΣΥΡΙΖΑ. Η άρνηση της σύγκλισης και της συνεργασίας από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στη βάση μιας προοδευτικής πολιτικής που ασκεί, χαράσσει και προωθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια άρνηση η οποία βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την ίδια την κοινωνία και με όλα εκείνα τα οποία διαμορφώνονται στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης».

-----Η ΝΔ, από την ίδρυσή της, ήταν το κατ´ εξοχήν φιλοατλαντικό κόμμα της χώρας. Τώρα η ηγεσία του αντιτίθεται στην ένταξη ενός βαλκανικού κράτους, της Βόρειας Μακεδονίας, στο ΝΑΤΟ. Θωρείτε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αλλάζει ιδεολογικό πρόσημο, απεμπολώντας το δόγμα του ιδρυτή της «Ανήκομεν εις την Δύσιν» ή είναι ένας λαϊκίστικος τακτικισμός εν όψει εκλογών;

Φ.Κ « Όχι, η ΝΔ δεν αλλάζει ιδεολογικό πρόσημο για το συγκεκριμένο θέμα. Μπορεί να έχει αλλάξει σημαντικά ιδεολογικό πρόσημο και από ένα κεντροδεξιό, να έχει μετατραπεί σε ένα προκλητικά συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο κόμμα, αλλά, στο συγκεκριμένο θέμα, η στάση της εκτιμώ ότι παραμένει αμετάβλητη.
Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να οργανώνει πορείες έξω από την αμερικανική πρεσβεία.
Η στάση της αποτελεί απλά τη συνέχεια εκείνης που ακολούθησε στη διαδικασία ψήφισης στο Κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εντάσσεται στην ίδια αδιέξοδη τακτική της.
Η πολιτική ιστορία έχει άλλωστε διδάξει, ότι οι επαμφοτερίζουσες , οι ευκαιριακές κινήσεις και επιλογές, προδίδουν πανικό».

----Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματική συμπεριφορά και ευτελισμό του κοινοβουλίου, με αφορμή την επιστολή των 6 ανεξαρτήτων βουλευτών για την υπερψήφιση των νομοσχεδίων που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
Φ.Κ « Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης οφείλουν να γνωρίζουν τον ορισμό της «πολιτικής συνέπειας». Τί διαφορετικό θα μπορούσαν να κάνουν οι έξι βουλευτές, με δεδομένο ότι προσφάτως έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ οι 4 από αυτούς υπερψήφισαν και τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Στηρίζουν την κυβέρνηση γιατί θεωρούν ότι υπηρετεί την κοινωνία και την προοδευτική πολιτική και βρίσκεται πιο κοντά στους ίδιους πολιτικά.
Το «κυνήγι μαγισσών» βλάπτει τη Δημοκρατία και την κοινωνία. Ας σταματήσει η ΝΔ να επικαλείται τους θεσμούς και ταυτόχρονα να τους διαστρεβλώνει. Ας συνυπολογίσει έστω και εκείνους τους βουλευτές που μετακινήθηκαν από άλλα κόμματα και εντάχθηκαν στη δική της κοινοβουλευτική ομάδα και ας περιορίσει τουλάχιστον την υποκρισία της».

---Το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο με τον οποίο μάλιστα συνυπήρξατε για ένα διάστημα στο ίδιο υπουργείο, απελευθέρωσε θεωρείτε ιδεολογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και αν ναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η "απελευθέρωση";

Φ.Κ « Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ήταν ιδεολογικά «φυλακισμένος» στο πλαίσιο της κυβερνητικής του συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και τον πρόεδρό τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε παρέδωσε την κομματική του ταυτότητα στον κ. Καμμένο, ούτε απεμπόλησε τις ιδεολογικές του αρχές. Φυσικά δεν αξίωσε το ανάλογο, ούτε από τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο. Οι στόχοι της κυβέρνησης συνεργασίας που συγκροτήθηκε δύο φορές, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, ήταν σαφέστατοι σε όλους. Τουλάχιστον από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε εξηγήσει όχι μόνο στους ψηφοφόρους του αλλά στην κοινωνία συνολικά, το σκεπτικό της επιλογής του.

Αναμφίβολα, επρόκειτο για μία κυβερνητική συνεργασία μεταξύ δύο εταίρων , με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και πολιτικές αναφορές.
Η στάση του κ. Καμμένου μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, πιστεύω ότι επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά συνέπεια δεν «απελευθερώθηκε», γιατί δεν ήταν ούτε «φυλακισμένος», ούτε σε κάποιον ιδιότυπο «περιορισμό».

----Ανακοινώσατε πριν λίγες ημέρες το πρόγραμμα αναβάθμισης και αξιοποίησης των σημαντικών λιμανιών της χώρας, εκτός του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πώς πιστεύετε ότι θα συμβάλλει στην αλλαγή των δεδομένων στην χειμαζόμενη οικονομία των τοπικών κοινωνιών;

Φ.Κ « Με την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων στα δέκα μεγάλα λιμάνια της χώρας-με εξαίρεση του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης- δημιουργείται ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας.
Οι επενδύσεις-ανάλογα με το λιμάνι και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα- θα αφορούν στην κατασκευή μαρίνων, χώρων ανεφοδιασμού τουριστικών σκαφών, τουριστικών γενικότερα , εμπορικών, βιομηχανικών αλλά και άλλων δραστηριοτήτων.
Η επιλογή αξιοποίησης των δέκα περιφερειακών λιμένων αποκλειστικά μέσω των υπο-παραχωρήσεων συγκεκριμένων ή και συνδυασμένων λιμενικών δραστηριοτήτων, γίνεται με γνώμονα την αξιοποίησή τους προς όφελος του Δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας με δυνατότητα επιλογής εξειδικευμένων επενδυτών, με τη διαδικασία διεθνών διαγωνισμών, σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Η σύναψη συμβάσεων υποπαραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων, λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών εγκαταστάσεων είναι η πλέον επωφελής για το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της εθνικής και τοπικής οικονομίας».

---Πιστεύετε ότι οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας ή μήπως για λόγους που έχουν να κάνουν με την οικονομία και το επενδυτικό κλίμα θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα π.χ το Μάιο, μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές;

Φ.Κ « Οι εκλογές, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, θα γίνουν στο τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει τη χρονική δυνατότητα να ολοκληρώσει το προγραμματισμένο έργο της, να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αποφασίσει και να προωθήσει κοινωνικά μέτρα και ρυθμίσεις».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter