Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει στην ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής

0Παιατ

Η συμφωνία των Πρεσπών συμβάλει στην ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής και αποτελεί ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα, που αποτελεί πόλο σταθερότητας στην περιοχή.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt μιλώντας στο στο Athens Energy Forum 2019 ενώ ερωτηθείς για τις αντιδράσεις κατά της συμφωνίας σημείωσε ότι έχει μείνει πολύ προσεκτικά μακριά από τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Με ενθάρρυναν, πρόσθεσε, τα σχόλια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έδωσε έμφαση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Η δική του πολιτική - πρόσθεσε ο κ. Pyatt - είναι ότι μπορεί να διαφωνεί με τη συμφωνία αλλά θα προχωρήσει μπροστά.
Αναφερόμενος στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών σημείωσε την έλευση φορτίου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα, που ήταν το πρώτο για την ευρύτερη περιοχή, ενώ θα ακολουθήσουν, όπως είπε, και άλλα δύο από την Μυτιληναίος. Τόνισε ότι έργα όπως οι αγωγοί TAP, ο ελληνοβουλγαρικός, ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και η Ρεβυθούσα εμποδίζουν το ρωσικό μονοπώλιο στην περιοχή και εξέφρασε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου αλλά και στην προσπάθεια, όπως είπε, να ανοίξει νέο κεφάλαιο διαλόγου της χώρας μας με την Τουρκία, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα.
Ο πρέσβης υπογράμμισε εξάλλου το ισχυρό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, αναφερόμενος ειδικότερα στις έρευνες υδρογονανθράκων, τις ανανεώσιμες πηγές κ.α.
Τις βασικές προβλέψεις του Εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει τους στόχους για εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ως το 2030 περιέγραψε στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας τόνισε ότι είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου με βασική επιλογή τον διαχωρισμό των δικτύων από το εμπορικό τμήμα και την διατήρηση των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο. Ανήγγειλε επίσης την κύρωσή τους επόμενους μήνες από τη Βουλή άλλων δύο συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφεί η διακυβερνητική στην Κρήτη για τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed που θα μεταφέρει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.
Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η χώρα με αριστερή κυβέρνηση έχει εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σχέσεις βασίζονται σε αμοιβαία εκτίμηση, αλλά και στο κοινό συμφέρον να σταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι εξαγωγέας ασφάλειας λόγω της εσωτερικής της σταθερότητας.
Οι στόχοι της ενεργειακής πολιτικής πρέπει να είναι η επίτευξη προσιτών τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, ανταγωνιστικών για τις επιχειρήσεις, όπως επίσης η παραγωγή καθαρής ενέργειας, σημείωσε ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter