Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ν. Σαντορινιός: Είμαστε υπερήφανοι γιατί πετύχαμε όσα καμία Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πετύχει: Σύνθετη ονομασία, erga omnes και Συνταγματική αναθεώρηση

0Santorinios

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρευρέθηκε σήμερα στο studio της εκπομπής Alpha Ρεπορτάζ, με τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Σπύρο Λάμπρου. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρθηκε αναλυτικά στα θετικά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τα οφέλη που, μετά την ψήφισή της, θα έχει η χώρα μας, ενώ στηλίτευσε τις επιθέσεις εναντίον βουλευτών, οι οποίες όπως είπε, τροφοδοτούνται από τη μισαλλοδοξία και θρέφουν το τέρας του φασισμού.
Η Συμφωνία των Πρεσπών
«Είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών: το περιεχόμενό της είναι στο 110% των εθνικών μας θέσεων. Αλλάζει το όνομα μιας χώρας, που σε όλο τον κόσμο αναφέρεται μέχρι τώρα ως «Μακεδονία». Περιγράφεται με σαφήνεια το erga omnes. Είναι η πρώτη φορά που οι γείτονές μας δέχονται να κάνουν αλλαγές στο Σύνταγμα τους και παύει πλέον, όπως αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας, να τίθεται το ζήτημα μακεδονικής μειονότητας. Με την αναφορά στην ομογένεια, κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα παράθυρα του αλυτρωτισμού και της πιθανότητας παρέμβασης στο εσωτερικό της χώρας μας».
«Αναλαμβάνουμε απόλυτα την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία. Μέσα από αυτή τη Συμφωνία η Ελλάδα θα αναπτυχθεί σε κέντρο της Βαλκανικής»
«Να θυμίσω μόνο ότι πολλές προηγούμενες Κυβερνήσεις διαπραγματεύονταν για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes, αλλά δεν το πετύχαν. Υπήρξαν και Κυβερνήσεις οι οποίες συζητούσαν διπλή ονομασία, να λέγεται δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό της χώρας και να έχει άλλη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, στο εξωτερικό. Επίσης γινόταν προσπάθεια να συμφωνηθούν από την άλλη πλευρά αλλαγές στο Σύνταγμά της, γεγονός που δεν είχε γίνει αποδεκτό ποτέ μέχρι τώρα».
Σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
«Είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων του Δημοκρατικού τόξου να καταδικαστούν άμεσα και κατηγορηματικά, χωρίς κανένα αστερίσκο, τις επιθέσεις εναντίον βουλευτών, κατά τις οποίες απειλήθηκαν άμεσα ανθρώπινες ζωές. Επιθέσεις, σαν αυτές, τροφοδοτούνται από τη μισαλλοδοξία, από ακραίες εκφράσεις, από χαρακτηρισμούς όπως «προδοσία και προδότες», αλλά και από την πόλωση του πολιτικού κλίματος».
«Δυστυχώς πολλά στελέχη της ΝΔ έδιναν τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την προτροπή να προπηλακιστούν. Τέτοιες ενέργειες πυροδοτούν τον φασισμό και περίμενα ότι τουλάχιστον ο Πρόεδρος της ΝΔ, στην χθεσινή του ομιλία, θα έβρισκε λίγο χρόνο να τις καταδικάσει».
https://youtu.be/uKik58LIOxk

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter