Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ν. Σαντορινιός: Η επικύρωση της συμφωνίας εδραιώνει την ειρήνη στα Βαλκάνια και προάγει την χώρα μας σε κυρίαρχη θέση

0Santorinios

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, επεσήμανε ότι είναι συγκεκριμένες οι ευθύνες της ακροδεξιάς και όλων όσοι χρησιμοποιούν εμφυλιο-πολεμικό λόγο για να στοχεύσουν τους αντιπάλους τους για μικροπολιτικά συμφέροντα.
Σχετικά με τη σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Σαντορινιός ανέφερε, ότι «σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα διότι κλείνει οριστικά ένα διπλωματικό κεφάλαιο, για το οποίο ξοδεύτηκε πολύς διπλωματικός χρόνος, ένα ζήτημα που είχε ουσιαστικά δημιουργήσει συνθήκες απομόνωσης της χώρας μας στη Βαλκανική Χερσόνησο και κλείνει θα έλεγα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και το λέω αυτό διότι για πρώτη φορά, μια χώρα εν καιρώ ειρήνης, υποχρεώνεται να αλλάξει το όνομα της μέσα από μια συμφωνία, η οποία εδραιώνει την ειρήνη στα Βαλκάνια και προάγει την χώρα μας σε κυρίαρχη θέση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι όλες οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει την γείτονα με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα αναγκαστούν πλέον να την αποκαλούν «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
«Αυτή την στιγμή έχουμε την ρηματική διακοίνωση, η οποία είναι σαφής και αναφέρεται σε όλα τα θέματα πού έχουν τεθεί στην συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή ότι δεν υφίσταται θέμα εθνικότητας παρά μόνο υπηκοότητας, μια συμφωνία δεν θα μπορούσε να ορίσει την έννοια της εθνικότητας, μια διεθνής συμφωνία μπορεί να ορίσει μόνο τη σχέση του πολίτη με το κράτος, και το δεύτερο, ότι η γλώσσα η οποία είχε αναγνωριστεί από το 1977 στην Αθήνα από τον ΟΗΕ ως Μακεδονική, δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με την Μακεδονία του Αλέξανδρου. Ο πολιτισμός τους δεν έχει καμία σχέση με τη σπουδαία ιστορία της χώρας και την ιστορία της Μακεδονίας μας. Η συμφωνία όπως γνωρίζετε, έχει αμετάκλητους όρους, είναι μια Διεθνής συμφωνία και κάθε ένας που δεν την εφαρμόζει θα είναι υπόλογος απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα και στα Διεθνή Δικαστήρια. Τέτοιες συμφωνίες δεν μπορούν να ανακληθούν, δεν μπορούν να μην εφαρμοστούν ρητά και αυτό είναι πάγια τακτική του Διεθνούς Δικαίου, όπως αναφέρεται και μέσα στην συμφωνία. Εδώ έχουμε τη συμφωνία δυο λαών και δύο κυβερνήσεων σε καιρό ειρήνης που συμφωνούν τον τρόπο με το οποίο θα επικοινωνούν για τα επόμενα χρόνια. Είναι μια συμφωνία που κυρώνεται και από τον ΟΗΕ δια του εκπροσώπου του Μάθιου Νίμιτς».
Όσον αφορά τις επιθέσεις εναντίον βουλευτών που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Σαντορινιός τόνισε, «Δεν θέλω να πιστέψω ότι αναβιώνει το κλίμα παλαιότερων εποχών που θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Το να χρησιμοποιείς ένα εμφύλιο-πολεμικό λόγο για να στοχεύσεις τους αντιπάλους σου με μικροπολιτική λογική, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «προδότες» και «προδοσία» δημιουργείς το κατάλληλο έδαφος ώστε να αναπτυχθούν ζιζάνια όπως οι φασιστικές απειλές. Ηθικός αυτουργός είναι η οποιαδήποτε διχαστική λογική και όποιος εκφράζει παρόμοιες διχαστικές λογικές σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα για να δρέψει, από τα θολά νερά της ακροδεξιάς μικροπολιτικά οφέλη, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Κάποιοι προσπάθησαν να ξεπλύνουν ακόμα και αυτούς που είχαν σχέδιο εισβολής την Βουλή, προσπάθησαν να ονομάσουν το κρέας-ψάρι, να μας πείσουν ότι αυτοί που αποπειράθηκαν την εισβολή δεν ήταν ακροδεξιοί αλλά «μπαχαλάδηκες» ή ότι άλλο. Είναι συγκεκριμένες οι ευθύνες της ακροδεξιάς. Δεν μπορώ να στοχεύσω πολιτικές δυνάμεις, ιδίως αυτές που βρίσκονται στο δημοκρατικό τόξο. Θα στοχεύσω όμως, πολιτικές λογικές που έχουν εκφραστεί δυστυχώς, από πολιτικούς, οι οποίοι ανήκουν στις δυνάμεις αυτές, ακραίους πολιτικούς που βρίσκονται στο όριο του δημοκρατικού τόξου, ακροδεξιές φωνές που έχουν διχαστικό λόγο και βρίσκονται και μέσα στη ΝΔ. Είναι ευθύνη του δημοκρατικού τόξου να απομονώσει τέτοιες φωνές. Δεν μπορώ να στοχεύσω τη ΝΔ συνολικά και πρέπει να αναφέρω ότι η χθεσινή στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της του κ. Δένδια απέναντι στη Χρυσή Αυγή, τίμησε το πολίτευμα μας».

Δείτε το σχετικό video:
https://www.youtube.com/watch?v=ILRaAgGS9dA

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter