Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνέντευξη του ΥΝΑΝΠ Φώτη Κουβέλη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

0KOYBELIS

Τη βεβαιότητα ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών» θα επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο της χώρας, εκφράζει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη, υπογραμμίζει ακόμη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ενώ τονίζει ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αρνείται τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Έχουμε μπροστά μας την επικύρωση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών που εν πολλοίς καθορίζει και το πολιτικό σκηνικό. Τι εκτιμάτε; Θα περάσει; Kαι γιατί για εσάς πρέπει να περάσει;
H Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τη λύση του χρόνιου προβλήματος με την ΠΓΔΜ και διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας, συνεργασίας και οικονομικής συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί δε και την αντίρροπη πολιτική στην πολιτική άλλων χωρών που θέλουν τη διατήρηση των αντιθέσεων των μειονοτήτων στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των δικών τους σχεδίων, στοχεύοντας στη διαμόρφωση συσχετισμών σε βάρος της Ελλάδας.
Η Συμφωνία είναι σαφής και συγκεκριμένη και δεν παραχωρεί ούτε εθνότητα ούτε γλώσσα στους πολίτες της γειτονικής χώρας.
Η Συμφωνία υπηρετεί το συμφέρον της Χώρας. Αυτό το συμφέρον θα σταθμίσει την ψήφο των βουλευτών και εκτιμώ ότι θα ψηφισθεί και από βουλευτές πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν τίθεται ζήτημα σε περίπτωση που ο Πάνος Καμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση; Δεν θα ομιλούμε για μια κυβέρνηση μειωμένης νομιμοποίησης;
Οι ΑΝ.ΕΛ. θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία, θα αποσύρουν τους Υπουργούς τους από την Κυβέρνηση και, σύμφωνα με τη δήλωσή τους, θα συνεχίσουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.
Με αυτό το δεδομένο η Κυβέρνηση θα συνεχίσει χωρίς εμπόδια την πορεία της έως το τέλος της τετραετούς θητείας της. Η νομιμοποίηση της Κυβέρνησης κρίνεται από τη εμπιστοσύνη των βουλευτών και αυτή η εμπιστοσύνη θα προκύπτει από την πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου.

Γίνεται συζήτηση αλλά και είναι πεδίο αντιπαλότητος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για εσάς μια πολιτική δύναμη που μπορεί να καταγράφεται στις προοδευτικές διεργασίες; –μιλώ και στα ευρωπαϊκά! Το ΚΙΝΑΛ δεν το δέχεται ...
Η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα επιβάλλουν τις ευρείες κοινωνικές και πολιτικές προοδευτικές συνεργασίες και συμπλεύσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Οι δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερές ή σοσιαλδημοκρατικές, δικαιώνοντας τον αυτοπροσδιορισμό τους, οφείλουν να αναζητήσουν συγκλίσεις με την Αριστερά. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αρνείται τον διάλογο γι’ αυτές τις συγκλίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύει ότι έτσι υπηρετεί την αυτονομία της παράταξης του με επιθετική πολιτική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που φθάνει να αμφισβητεί και να αρνείται και τον προοδευτικό πολιτικό χαρακτήρα του. Πρόκειται για κοντόφθαλμη πολιτική, που δεν θέλει να βλέπει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική και την προοδευτική πολιτική και αρνείται τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου.
Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές διεργασίες καταγράφεται δυναμικά στα ευρωπαϊκά πράγματα και συναντά την άρνηση και την απόκρουση από το ΚΙΝΑΛ στην Ελλάδα.
Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό δίπολο στην χώρα και πώς σχολιάζετε την σημερινή τακτική και στρατηγική της ΝΔ;
Η Ν.Δ διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία με νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική, ασκώντας ταυτόχρονα μια καταστροφολογική αντιπολίτευση. Θέλει και κινείται για τη διαμόρφωση του συντηρητικού πόλου, με προσκλήσεις συμμετοχής στο κόμμα της πολιτικών στελεχών από διάφορους πολιτικούς χώρους. Η συμμετοχή αυτή γίνεται με όρους προσχώρησης στη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική.
Ποια η προτεραιότητα της κυβέρνησης μέχρι τις εθνικές κάλπες; Είχαμε μέχρι τώρα παροχολογία απλώς και πώς θα δώσετε τον τόνο κάποιων αναπτυξιακών στοχεύσεων ή και επενδυτικών αν θέλετε;
Τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση δεν αποτελούν «παροχολογία». Είναι μέτρα για την ανακούφιση και τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που ιδιαίτερα επλήγησαν. Η δυνατότητα να υπάρξουν αυτά τα μέτρα δεν προέκυψε τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα των δημοσιονομικών επιδόσεων των τελευταίων τριών ετών και των θυσιών των πολιτών.
Τα προωθούμενα μέτρα κοινωνικής προστασίας, η τόνωση της απασχόλησης με μείωση της ανεργίας, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν προτεραιότητες, που βρίσκονται και στον κύκλο της επιδιωκόμενης ανάπτυξης.
Οι αναπτυξιακές επενδύσεις αποτελούν προτεραιότητα. Προτεραιότητα αποτελούν και θέματα που ανέδειξε και προωθεί η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης.
Πείτε μας την πρώτη προτεραιότητα του δικού σας χαρτοφυλάκιου. Τι θα κάνετε άμεσα;
Προτεραιότητες αποτελούν η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της ναυτιλίας, οι δράσεις για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με τα πολλαπλά καθήκοντά του για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τη ναυτική εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος. Για τη νησιωτική πολιτική πρέπει να επισημανθεί ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ήδη επεκτάθηκε σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας. Το μεταφορικό ισοδύναμο με πρόσφατη ρύθμιση θα καλύπτει και τη μεταφορά καυσίμων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά. Προτεραιότητα αποτελεί η αξιοποίηση των δέκα Λιμένων-Οργανισμών, με υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων για εμπορικές-οικονομικές επενδύσεις, με αναμενόμενο σημαντικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter