Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κ.Μητσοτάκης: Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάπτει σοβαρά τη χώρα

0Μητσοτάκης Αραβ

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, στην οποία έχουμε εισέλθει, βλάπτει σοβαρά την χώρα, είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην 3η ευρωαραβική σύνοδο. Εκτίμησε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο, ενώ έκανε έκκληση στους Άραβες επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα και που θα αυξηθούν μετά τις εκλογές και την πολιτική αλλαγή.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε βέβαιος ότι από τις εκλογές θα προκύψει μία νέα κυβέρνηση με καθαρή εντολή, για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η οικονομία.
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα ζητήματα διαφθοράς λέγοντας ότι κάτι σάπιο υπάρχει στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι υπουργοί ερίζουν για μυστικά κονδύλια, απομακρύνεται ο υπουργός Εξωτερικών με ύμνους, ενώ ο πολέμιος της πολιτικής του παραμένει στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας αρνείται να δώσει στην δημοσιότητα την επιστολή του κ. Κοτζιά. Γενικεύοντας ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα σε κρίση οικονομική, ηθική και θεσμική, ενώ η σημερινή κυβέρνηση κρατά καθηλωμένη τη χώρα και υπονομεύει το μέλλον της. Ειδική αναφορά έκανε στην εγκληματικότητα και στα φαινόμενα ανομίας, υποστηρίζοντας ότι ολόκληρες περιοχές έχουν μετατραπεί σε άβατα για την αστυνομία, οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές ζητούν πίσω τα πανεπιστήμια και οι τρομοκράτες παίρνουν άδειες.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο που έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Σήμερα, είπε, δεν βρίσκονται ούτε στο 20% των πραγματικών δυνατοτήτων τους κάτι που απέδωσε δυστυχώς στο ότι το 2015 - 2017 στα καλά χρόνια της διεθνούς οικονομίας η Ελλάδα αποτέλεσε μοναδική αρνητική αναπτυξιακή δυναμική. Για την οικονομική πραγματικότητα είπε ότι προσδιορίζεται από εκροή καταθέσεων, κρίση εμπιστοσύνης, πάγωμα ή αναστολή επενδυτικών σχεδίων, έμπρακτη άρνηση των μεταρρυθμίσεων, άρνηση και εμμονή σε έναν παρωχημένο κρατισμό.
Η χώρα κατέγραψε τον πιο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας, οι προβλέψεις για το 2019 αναμένονται ψαλιδισμένες. Από το 2023 και μετά προβλέπεται μία μακρά περίοδος χαμηλής ανάπτυξης με ρυθμούς στο 1%. Ενώ η Κύπρος άντλησε κεφάλαια με 2,4%, η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά εκτός αγορών... Χαμηλή ανάπτυξη, μεγάλο χρέος και υψηλά επιτόκια, διαμορφώνουν το αρνητικό πλαίσιο της οικονομίας. Το μείγμα οικονομικής πολιτικής βασίζεται στην υπερφορολόγηση. Η Ελλάδα υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητας στην 57η θέση ανάμεσα σε 140 χώρες.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο δικό του οικονομικό μοντέλο που, όπως επισήμανε, δεν απευθύνεται σε δείκτες, αλλά σε ανθρώπους που θα ευημερούν μέσα στην κοινωνία. Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει μικρότερα πλεονάσματα, λιγότερους φόρους, με μείωση του κράτους, συνολική αύξηση του πλούτου, όπου θα έχουν μερίδιο όλοι και ανάπτυξη με ευκαιρίες για τους πολλούς.
Πρώτος άξονας της πολιτικής του, τόνισε, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας με ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στερεί την αναγκαία ρευστότητα και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση καταγράφεται από τους επιχειρηματίες ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός μοχλός με μεγάλο πολλαπλασιαστή υποβαθμίζεται.
Δεύτερος άξονας είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για ιδιώτες και επιχειρήσεις, που επίσης αποτελεί προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσέλκυση επενδύσεων. Η χώρα θα χρειαστεί 100 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης. Υποσχέθηκε ένα απλούστερο και αποτελεσματικότερο πλαίσιο επιχειρηματικότητας και επανέλαβε την θέσπιση θέσης υφυπουργού με αρμοδιότητα τις επενδύσεις.
Ο τρίτος άξονας είναι ένα μοντέλο που θα επαναφέρει την επιχειρηματικότητα στο αξιακό σύστημα των Ελλήνων και θα βασίζεται σε ένα κράτος ευέλικτο, γρήγορο, αλλά και ισχυρό, για να μην υποτάσσεται στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Απευθυνόμενος προς τους Άραβες επιχειρηματίες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο τουρισμός θα αναζητήσει τα επόμενα χρόνια δεκάδες δισ. επενδύσεων και τους κάλεσε να επενδύσουν σε αγορά γης και δεύτερης κατοικίας. Δεύτερος τομέας, είπε, είναι η αγορά ενέργειας. Πετρέλαιο και φυσικό αέριο προσφέρονται για αραβικές επενδύσεις λόγω και της σχετικής τεχνογνωσίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ολοκλήρωσε την ομιλία του με μία πρόσκληση προς τους Άραβες επιχειρηματίες: «Πριν το 2015, ο κ. Τσίπρας σάς καλούσε από αυτό εδώ το βήμα να μη επενδύσετε στην Ελλάδα, εγώ σήμερα μετά από 2,5 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ, σας κοιτάζω στα μάτια και σας προσκαλώ να επενδύσετε στην Ελλάδα και να αξιοποιήσετε τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζει ο τόπος. Θα βγείτε κερδισμένοι. Η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται μπορεί να αποκαταστήσει την άυλη αξία που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter