Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών

kotzias23423 768x384

Διαστάσεις μείζονος κρίσης λαμβάνει η εκδηλωθείσα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Αμυνας. Ο κ.Νικος Κοτζιάς απεχώρησε πριν την λήξη του υπουργικού συμβουλίου προφανώς ενοχλημένος από την πολιτική ίσων αποστάσεων που τήρησε ο πρωθυπουργός στη διαμάχη του με τον κ. Π. Καμμένο.

Ως γνωστόν ο υπουργός Εξωτερικών είναι ένθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας των Πρεσπών και κατηγόρησε ευθέως, παρουσία του πρωθυπουργού, τον υπουργό Αμυνας ότι υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας και της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες φέρουν τον κ.Τσίπρα σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου στη σύγκρουση μεταξύ των δύο, γεγονός που κατά τα φαινόμενα, εξόργισε τον Κοτζιά.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι δύο ώρες αργότερα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου φέρεται να εξέφρασε τη δυσφορία και τον προβληματισμό του για τη συνέχεια, ενόψει μάλιστα των κρίσιμων εξελίξεων για το »Μακεδονικο».

Αργά το βράδυ της Τρίτης, αλλά και τη διάρκεια του πρωινού της Τετάρτης, από το περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών μεταδιδόταν η έντονη δυσαρέσκειά του και ο έντονος προβληματισμός του »αν έχει πλέον θέση στην κυβέρνηση».

Η μετάδοση της δυσφορίας και των προβληματισμών του κ. Κοτζιά προκάλεσε το μεσημέρι της Τετάρτης την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Δημ. Τζανακόπουλου ο οποίος επανέλαβε τη χαρακτηριστική ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου »όποιος δεν αντέχει να κατέβει από το τρένο».

Από εκείνη τη στιγμή πύκνωσαν οι φήμες οτι επίκειται η παραίτηση του κ. Κοτζιά. Ο φιλικός του κύκλος μετέδιδε ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην παραίτηση και άλλοι μετέδιδαν πληροφορίες και φήμες ότι »μαζεύει τα πράγματά του από το γραφείο του», πράγμα που ωστόσο δεν είχε επιβεβαιωθεί όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Το σίγουρο είναι ότι κυβερνητικοί παράγοντες έδειχναν αποφασισμένοι και προσανατολισμένοι στη δήλωση Τζανακόπουλου περί τρένου και αποβίβασης όσων δεν αντέχουν.

Οπως και να έχει όσο ο πρωθυπουργός ισορροπεί μεταξύ της θεμελιώδους επιλογής του για επίλυση του »Μακεδονικού» και της διατήρησης του συνεταιρισμού με τον απόλυτα και τυχοδιωκτικά αντίθετο υπουργό Αμυνας, μάλλον προκαλεί την τύχη του και φλερτάρει με το ατύχημα.

Από αλλού το περίμενε και από αλλού θα το ‘βρει.

Είναι πιθανό πια το ενδεχόμενο μεσούντος του Μακεδονικού να τα βροντήξει ο κ.Κοτζιάς και η κυβέρνηση να περιπέσει στην απόλυτη ανυποληψία.

;Oπως και να έχει ο υπουργός Εξωτερικών είναι μετέωρος αυτές τις ώρες και η κυβέρνηση προ εξελίξεων.

Πιθανώς και ο κ.Κοτζιάς να διαπραγματεύεται αυτή την ώρα, αλλά τα φαινόμενα δείχνουν ότι ο κ.Τσίπρας έχει επιλέξει …

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter