Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνέντευξη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

0KOYBELIS

O Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του σήμερα 15/10/2018 στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδημητρίου και Στεφανία Χαρίτου, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η συνεδρίαση είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, με την έννοια ότι η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εκλήθη να αποφασίσει για σημαντικά ζητήματα και ένα από αυτά ήταν ή καινούρια σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας. Ένα όργανο ολιγομελές σε σχέση με αυτό που ίσχυε μέχρι πρότινος, και βεβαίως χωρίς άλλα ενδιάμεσα όργανα. Το νέο όργανο καθίσταται ένα όργανο αποφασιστικό, και φυσικά χωρίς άλλες ενδιάμεσες διαδικασίες που πολλές φορές απομακρύνουν χρονικά σχετικά με την επίτευξη του στόχου που κάθε φορά τίθεται».

Για το θέμα των συνεργασιών που τέθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕ με τους ΑΝΕΛ:

«Εκείνο το οποίο για ακόμη μία φορά είναι σαφές και καθαρό είναι ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ μετέχουν στην κυβέρνηση, συνεργάζονται και θα συνεργάζονται, παρά το γεγονός ότι τα όσα τις τελευταίες μέρες ειπώθηκαν από την πλευρά του κ. Καμμένου, δεν αποτελούν την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής. Είναι η προσωπική άποψη του κ. Καμμένου και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος διατύπωσε αυτή την εναλλακτική-όπως την ονόμασε πρόταση, στις ΗΠΑ. Από κει και πέρα η κυβέρνηση ειδικού σκοπού, παραμένει».

Για τη στάση της ΝΔ που θέλει εκλογές πολύ νωρίτερα:

« Είναι επαναλαμβανόμενος ο λόγος για εκλογές από την πλευρά της ΝΔ και ας θυμηθείτε ότι το ζητούσε περίπου ένα-δύο μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ . με τους ΑΝΕΛ. Από κει και πέρα η επαναλαμβανόμενη πρόταση της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο διατυπωμένος διακαής πόθος της να πάει σε εκλογές. Αλλά ας είναι βέβαιη ότι οι εκλογές θα γίνουν στη συνταγματικά προβλεπόμενη χρονολογία, δηλαδή τον Οκτώβριο του προσεχούς έτους.

Για το εάν θα έχει πρόβλημα η κυβέρνηση, όταν θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, η Συμφωνία με τη FYROM:

«Η θέση του κ. Καμμένου αναφορικά με τη «Συνθήκη των Πρεσπών» είναι συγκεκριμένη και δεδομένη. Αλλά έχω την εκτίμηση όσο και τη βεβαιότητα ότι η «Συνθήκη των Πρεσπών», μία εξαιρετικά σημαντική και συμφέρουσα συμφωνία για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή, θα περάσει. Έχω την εκτίμηση ότι ο αριθμός των βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο που θα την ψηφίσει, εάν βεβαίως ολοκληρωθεί όπως προβλέπεται η συγκεκριμένη διαδικασία στη FYROM, θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία και από βουλευτές οι οποίοι δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη στάση που θα κρατήσουν οι συγκεκριμένοι βουλευτές εάν καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ:

«Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Το ένα ζήτημα είναι η «Συνθήκη των Πρεσπών», με αυτή τη διαφοροποιημένη θέση μεταξύ των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Και είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα η ψήφος μομφής την οποία θα διεκδικήσει καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας η ΝΔ. Και εκεί νομίζω ότι την ψήφο εμπιστοσύνης θα την λάβει η κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για το εάν οι ΑΝΕΛ θα διαφοροποιηθούν ή όχι επί των δύο προτάσεων:

« Δεν θέλω να μπω στην ανθρωπογεωγραφία για το ποιοι βουλευτές, του ενός ή του άλλου κόμματος, θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αλλά στη βάση των όσων μπορώ να αξιολογώ, η τυχόν πρόταση δυσπιστίας για την οποία ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ.Μητσοτάκη να την καταθέσει θα απορριφθεί από την πλειοψηφία της Βουλής».

Για το εάν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς:

«Είναι θέμα συγκλίσεων σε προγραμματικό επίπεδο. Δυστυχώς διαπιστώνει κανείς ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν θέλει αυτή τη συνεργασία και μάλιστα επιλέγει μία ρητορική εναντίον του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη συμπόρευσης και στήριξης ενός προοδευτικού πόλου. Και το λέω αυτό γιατί η ανάγκη αυτή καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Και κατά τούτο σας είπα ότι δεν υπηρετεί η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τη διαμόρφωση προοδευτικού πόλου, ο οποίος προοδευτικός πόλος, διαμορφώνεται μέσα στην ίδια την ελληνική κοινωνία.

Για το εάν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης:

«Αυτό είναι το ζητούμενο. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι σημαντική στο βαθμό που θα έχει προοδευτικό περιεχόμενο. Η Συνταγματική αναθεώρηση θα θέσει ζητήματα σημαντικά, τη διαφάνεια, την λειτουργία του κατεξοχήν αντιπροσωπευτικού οργάνου της λαϊκής κυριαρχίας που είναι η Βουλή, το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Βασικό στοιχείο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 86 του Συντάγματος, καθώς αποτελεί προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας, οδηγεί σε ατιμωρησία, κατά συνέπεια όχι μόνο σε ανοχή. Σε προέκταση αυτής της ρύθμισης βρίσκεται και η υπόθαλψη, άμεσα ή έμμεσα, αντικειμενικά ή από υποκειμενική θέση, της διαφθοράς.
Τίθενται και άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, ο χαρακτήρας της Παιδείας μας, ο οποίος μέχρι τώρα είναι δημόσιος. Θα τον υπερασπιστούν, δε θα τον υπερασπιστούν; Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Για παράδειγμα: ο διακριτός ρόλος ανάμεσα στο Κράτος και στην Εκκλησία, και δεν πρόκειται για μια διχαστική επιλογή αλλά για μία αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων εκκλησίας και κράτους. Θα εγκαταλείψουν κάποιοι την άποψη, η οποία θέλει ψευδεπίγραφα να προωθεί ότι όσοι διεκδικούν την αποσαφήνιση των σχέσεων και το διακριτό ρόλο εκκλησίας και κράτους είναι εχθροί της εκκλησίας και εν τέλει εχθροί του έθνους;

Για το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της ΔΗΜΑΡ έναντι του ΚΙΝΑΛ:

«Νομίζω ότι οφείλει να διαφοροποιηθεί. Η πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ, αλλά και των στελεχών που σήμερα παραμένουν σε αυτή, είναι μία θέση η οποία έρχεται από παλιά. Επικαιροποιείται, επανέρχεται και επανέρχεται ισχυροποιημένη, και με τη δυναμική των ίδιων των γεγονότων και των εξελίξεων. Κατά συνέπεια, εύχομαι, ο ένας βουλευτής που υπάρχει από τη πλευρά της ΔΗΜΑΡ να θυμηθεί και να αξιολογήσει τη συγκεκριμένη θέση για την προώθηση της επίλυσης του ζητήματος με τη FYROM, και μάλιστα στη βάση μιας συνθήκης η οποία έχει τη σπουδαιότητά της, τη σημαντικότητά της, όχι μόνο στη σχέση Ελλάδας- FYROM, αλλά συνολικότερα για την ευρύτερη περιοχή μέσα στην οποία πρέπει να πρωταγωνιστεί συνεργαζόμενη η χώρας μας. Και σε ότι αφορά τη συνολικότερη στάση του ΚΙΝΑΛ:
Ας διδαχθεί από αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη, ας διδαχθεί για την καταγραφόμενη ενισχυμένη στάση και θέση των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη και ας ακούσει και το μήνυμα των Βαυαρικών εκλογών, που μόλις τελείωσαν».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter