Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνέντευξη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη στην εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ της Θεσσαλονίκης”

0Κουβελ

O Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης παραχώρησε Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΥΠΟΣ της Θεσσαλονίκης» και στο δημοσιογράφο Δανιήλ Παπαδανιήλ, η οποία δημοσιεύεται σήμερα (23/9/2018).
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

Κύριε Κουβέλη, κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Ναυτιλίας, είχατε πει, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό το υπουργείο έχει μπροστά του τεράστιο πεδίο να δημιουργήσει και να αναδείξει τα μεγέθη που καλείται να υπηρετήσει όπως είναι η ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας». Τώρα, ένα μήνα σχεδόν μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, και έχοντας ενημερωθεί πλήρως για όλα τα θέματα που άπτονται αυτού, πώς ιεραρχείτε τις δράσεις σας;

Απ: Στις προτεραιότητες της δράσης μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας ως σημαντικού μεγέθους για την ανάπτυξη της Οικονομίας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε την ένταξη περισσότερων ελληνόκτητων πλοίων στο ελληνικό Νηολόγιο. Προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται το τελευταίο διάστημα κάποια βήματα, αλλά δεν είναι αρκετά. Η ναυτιλία παρέχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και παρουσίας στο χώρο της οικονομίας και θεωρούμε ότι η συμμετοχή της στο ΑΕΠ της χώρας μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, τώρα που αφήνουμε πίσω μας τις δύσκολες περιόδους των μνημονίων και η χώρα εισέρχεται σε φάση σταδιακής ανάπτυξης. Θέλουμε να στηρίζονται τα συμφέροντα των ελλήνων ναυτικών και ενθαρρύνουμε την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να προχωρήσουν σε διάλογο για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στις προτεραιότητές μας βρίσκεται επίσης η καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τη νησιωτική Ελλάδα. Εφαρμογή δηλαδή του μέτρου που καθιερώθηκε από την κυβέρνησή μας σε όλα τα νησιά μας. Με τον τρόπο αυτό οι μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών από και προς την ηπειρωτική χώρα θα είναι φθηνότερες, αλλά θα υπάρξει και μείωση στα κόστη μεταφοράς των προϊόντων, με αποτέλεσμα και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Η διασφάλιση του αξιόπλοου των πλοίων μας με την εφαρμογή του Νόμου 4504/2017, που ενισχύει το επίπεδο τω ελέγχων μέσα από τους Νηογνώμονες. Η βελτίωση του περιεχομένου των σπουδών στις παραγωγικές Σχολές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η διαρκής επιμόρφωση των στελεχών του Εμπορικού μας Ναυτικού, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ασφαλή ναυσιπλοΐα.
Η συχνότερη ακτοπλοϊκή σύνδεση μικρών και απομακρυσμένων νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Η λήψη επιπρόσθετων μέτρων για καθαρές θάλασσες και ακτές.

Κάτι που κράτησα από τα λεγόμενά σας τότε, είναι η ιδιαίτερη αναφορά σας στο Λιμενικό Σώμα ότι δηλαδή "είναι το διαρκώς εμπόλεμο σώμα σε περίοδο ειρηνική". Μιλήστε μας λεπτομερέστερα γι' αυτό και πείτε μας πώς ακριβώς σκοπεύετε να κινηθείτε έτσι ώστε να παράξετε "εμπόλεμα", ειρηνικό έργο;

Απ: Το Λιμενικό Σώμα διαδραματίζει καθημερινά σημαντικό ρόλο τόσο στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας και της προστασίας την Ελλήνων αλιέων όσο και σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Τα τελευταία δύο χρόνια το προσωπικό του Λιμενικού υπερβάλλει εαυτόν με τις καθημερινές διασώσεις δεκάδων προσφύγων και μεταναστών. Προχωράμε ήδη στον εκσυγχρονισμό των πλωτών και εναέριων μέσων του Λιμενικού και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιμόρφωση και αξιολόγηση των στελεχών του.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είναι από τα μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια και λειτουργεί ως σημαντική πύλη για την ενδοχώρα της Βαλκανικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πόσο εκτιμάτε ότι μπορεί να συμβάλει, μετά και την ιδιωτικοποίησή του, στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας; Πόσο εξαρτώμενη ή μη είναι η επιτυχημένη του λειτουργία από αυτήν του λιμανιού του Πειραιά;

Απ: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο. Εκτιμώ ότι η ανάπτυξή του περνάει μέσα από την ενίσχυση των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς-όπως πολύ σωστά επισημαίνεται- αποτελεί σημαντική πύλη για την ενδοχώρα της Βαλκανικής. Η επιτυχής ανάπτυξή του δεν εξαρτάται ούτε ετεροκαθορίζεται από τη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει τη δική του δυναμική. Παράλληλα πρέπει να βελτιωθεί και το σιδηροδρομικό δίκτυο για την ευκολότερη μεταφορά των εμπορικών προϊόντων που θα φθάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προς την κεντρική Ευρώπη. Όλα αυτά αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη και πολλά έργα έχουν αρχίσει ήδη να δρομολογούνται.

Εξ όσων έχουν ειπωθεί εκατέρωθεν, είχατε μια αγαστή συνεργασία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον κ. Πάνο Καμμένο. Πώς βλέπετε να συνεχίζεται αυτή η συνεργασία από τη νέα σας θέση, αλλά ενδεχομένως και η συνεργασία σας με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον κ. Δημήτρη Βίτσα;

Απ: Η συνεργασία μου με τον κ. Καμμένο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, παρά τις διαφορετικές μας ιδεολογικές αφετηρίες και πολιτικές αναφορές. Είναι βέβαιο ότι η συνεργασία μου με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας παραμένει αγαστή, στο πλαίσιο του συνολικότερου και ειδικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού. Το ίδιο φυσικά ισχύει και με τον κ. Βίτσα, Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τον οποίο άλλωστε έχουμε συναντίληψη σε βασικές και κορυφαίες κυβερνητικές και πολιτικές επιλογές και ενέργειες.

Στα ελληνοτουρκικά και παρά την πρόσφατη απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι περισσότεροι μιλούν για έναν "κακό γείτονα". Πώς βλέπετε την προκλητικότητα Ερντογάν, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο; Μόλις πριν λίγες μέρες είπε ότι «θα ενισχύσουμε τα στρατεύματα στα Κατεχόμενα, δεν θα τα μειώσουμε». Θεωρείτε ότι, λαμβανομένων υπ' όψιν και των διεθνών εξελίξεων, μπορεί η χώρα μας να αναδειχθεί πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας για την περιοχή της Μεσογείου;

Απ: Η προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας αλλά και οι διεκδικήσεις της επί ανύπαρκτων θεμάτων παραμένουν σταθερές εδώ και χρόνια. Πολλές φορές παρατηρούμε σε αυτή την προκλητικότητα διακυμάνσεις οι οποίες εδράζονται στα αδιέξοδα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής με τους γείτονές της αλλά και με παραδοσιακούς συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Πάγια όμως παραμένει και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υπερασπισθεί τα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η κυβέρνησή μας ασκώντας μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, έχει κατορθώσει να αναγνωρισθεί η Ελλάδα από όλους τους εταίρους μας αλλά και από τη Διεθνή Κοινότητα ως ο πλέον ισχυρός και σταθερός παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι των γειτονικών μας χωρών.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ παραβιάζει τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα μιλάει για Μακεδονία και όχι για Βόρεια Μακεδονία", τονίζει ο Πάνος Καμμένος και ζητάει "να ακυρωθεί η συμφωνία, επισημαίνοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να μην έρθει στη Βουλή, εάν όμως τελικά έρθει, τότε ο ίδιος και οι υπουργοί του θα παραιτηθούν". Πώς σχολιάζετε τη θέση Καμμένου και ποια είναι η δική σας άποψη για το σύνολο του Σκοπιανού θέματος και της λεγόμενης "Συμφωνίας των Πρεσπών";

Απ: Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η Συμφωνία με τη FYROM, θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι η γειτονική χώρα θα έχει τηρήσει στο ακέραιο, όλα όσα προβλέπονται στη «Συμφωνία των Πρεσπών».
Η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη Συμφωνία διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα και αποδυναμώνει τη δράση των δυνάμεων εκείνων που θέλουν να βάλουν τα Βαλκάνια σε νέες περιπέτειες με την επαναχάραξη των συνόρων. Να σημειωθεί ότι εθνικιστικές δυνάμεις στην Αλβανία προβάλλουν την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» με τα σύνορα της «νέας χώρας» να περιλαμβάνουν ελληνικά εδάφη και εδάφη της FYROM. Να υπογραμμίσουμε επίσης τη στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με την Αλβανία και τις πιέσεις που ασκούσε η Αγκυρα όλο το προηγούμενο διάστημα προς την πολιτική ηγεσία της FYROM, να μην καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα. Κατανοώ τη στάση μερίδας των πολιτών για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», οι οποίοι αντιδρούν με ειλικρινή πατριωτισμό και δεν λαμβάνουν υπ΄όψιν τους τις παραμέτρους στο σύνολό τους. Η κυβέρνηση όμως, όπως οφείλουν να κάνουν όλοι οι πραγματικοί δημοκράτες και οι γνήσιοι πατριώτες, στέκεται απέναντι σε φασιστικές και εθνικιστικές ομάδες, οι οποίες εκμεταλλευόμενες τον γνήσιο πατριωτισμό μερίδας της κοινωνίας, ταυτίζονται με τους πραγματικούς εχθρούς της πατρίδας και του λαού και υπηρετούν σχέδια αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
Με τις απόψεις του κ.Καμμένου διαφωνώ. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και επιχειρεί να γυρίσει σελίδα. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας, δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στη χώρα.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επανειλημμένα ζητούν εκλογές, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019, αν και πρόσφατα στην 83η ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άφησε θα λέγαμε ένα "παραθυράκι" για τέλεσή τους την ερχόμενη Άνοιξη, λίγο πριν ή μαζί με τις Ευρωεκλογές, τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές. Ποια η άποψή σας;

Απ: Είναι το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές, αν και ο κ. Μητσοτάκης τις ζητά διαρκώς από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ. Τις ζητά εδώ και τρία χρόνια στο πλαίσιο μίας επικοινωνιακής τακτικής η οποία είναι παλαιοκομματικής κοπής και προκαλεί δυσφορία στους πολίτες, ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τη λήξη της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα κυβερνητικής θητείας. Τότε οι πολίτες θα μπορούν να κρίνουν το κυβερνητικό έργο και φυσικά να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα τετραετία και όσα θα διακηρύξουν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Πώς ακούσατε τις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη από την 83η ΔΕΘ; Για παράδειγμα, το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ανέφερε ότι «το καλύτερο προεκλογικό υλικό για την καμπάνια των επόμενων εκλογών του Οκτώβρη του ’19», αποτέλεσε η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ", ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, τις χαρακτήρισε ως "πορεία οπισθοδρόμησης". Εσείς τί λέτε;

Απ: Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμπεριείχε ακραιφνείς νεοφιλελεύθερες διακηρύξεις, επικίνδυνες για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών. Ο πρόεδρος της ΝΔ με τις δεσμεύσεις του για τις ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης, για περικοπές στο δημόσιο τομέα, τόσο σε πόρους όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, κατέθεσε τα νεοφιλελεύθερα διαπιστευτήριά του σε τμήμα της οικονομικής ελίτ. Η Ελλάδα όμως γυρίζει σελίδα. Οι πολίτες και ιδιαίτερα εκείνοι οι οποίοι σήκωσαν και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης, έχουν ανάγκη από ένα κράτος, από μία Δημόσια Διοίκηση αρωγό τους. Σας θυμίζω ότι το 2003 και το 2004, η χώρα μας είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Πού οδήγησε αυτή η ανάπτυξη; Όλοι το γνωρίζουμε και δυστυχώς μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, βίωσε τα αποτελέσματά της με οδυνηρό τρόπο. Εμείς πιστεύουμε σε μία ανάπτυξη δίκαιη, με προοδευτικό περιεχόμενο. Σε μία ανάπτυξη που θα διανέμει με δίκαιο τρόπο τον παραγόμενο πλούτο. Σε μία ανάπτυξη, επίκεντρο της οποίας θα είναι ο άνθρωπος, τα δικαιώματά του και οι διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες του.

Η φράση "αναγκαίες ρυθμίσεις" (μειώσεις ΕΝΦΙΑ, καταβολή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, μειώσεις ΦΠΑ κλπ), από πλευράς Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μεταφράσθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ως "παροχολογία". Μήπως τελικά είναι τέτοια, ενόψει μάλιστα και εκλογών;

Απ: Σε καμία περίπτωση. Πρόκειται για αποκατάσταση αδικιών, για συμμόρφωση της Πολιτείας με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, εν προκειμένω του Συμβουλίου της Επικρατείας και για φορολογική ελάφρυνση των πολιτών, λόγω του πλεονάσματος που διαθέτει πλέον ο προϋπολογισμός. Αλλά κυρίως πρόκειται για μία έμπρακτη απόδειξη από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι πρωταρχικό της μέλημα είναι η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και η επανεκκίνηση της οικονομίας σε υγιείς βάσεις. Προϊόντος του χρόνου, οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, θα γίνουν ακόμη πιο σαφείς και σίγουρα οι πολίτες που θα καρπωθούν τα αποτελέσματα θα αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας.

Είπατε πρόσφατα, ότι είστε "περισσότερο από αισιόδοξος ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις και ότι οι δανειστές δεν θα έχουν αντίρρηση". Μπορούμε να πούμε ότι και με βάση τις εξελίξεις, όσο περνούν οι μέρες η αισιοδοξία σας γίνεται βεβαιότητα για το ζήτημα;

Απ: Είμαι αισιόδοξος. Η κυβέρνηση δίνει μία πολύ σκληρή μάχη και πιστεύω ότι οι προσπάθειες του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα έχουν θετικό τέλος. Το κλίμα με τους εταίρους και τους δανειστές έχει αλλάξει. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας και της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους. Αυτή η αλλαγή πιστώνεται στην κυβέρνηση που έδινε σκληρές μάχες όταν η ΝΔ στήριζε τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούσαν συγκεκριμένα κέντρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι εταίροι μας έχουν πλέον κατανοήσει ότι το θέμα με τις συντάξεις δεν είναι διαρθρωτικό. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και υψηλά πλεονάσματα. Δεν θα μπορούσε κανείς, με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, να είναι απαισιόδοξος.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter