Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πρωθυπουργός Κορέας: H Ελλάδα έκανε τις πρώτες παραγγελίες πλοίων που έχτισαν τη ναυπηγική μας βιομηχανία

0077 Κορεα Πάκης

Συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στο μέτωπο της βόρειας Κορέας αλλά και η σταθερή συμπόρευση των δύο χωρών στη διεθνή σκηνή, διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Κορέας Lee Nak Yon.
Αύριο, ο πρωθυπουργός της Κορέας, θα παραστεί στην τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, οι οποίοι θα διεξαχθούν στην χώρα του.
Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας, τόνισε ότι «είναι ευγνώμονες στους Έλληνες πολίτες, στο ελληνικό κράτος, δεδομένου ότι την δεκαετία του 1970, όταν άρχισε να αναπτύσσεται η ναυπηγική μας βιομηχανία, ελληνικές εταιρείες και το ελληνικό κράτος ήταν το πρώτο το οποίο έκανε τις μεγάλες παραγγελίες. Εκείνη η πρώτη παραγγελία που έγινε εκ μέρους Ελλήνων εφοπλιστών την περίοδο εκείνη ήταν εκείνη που επέτρεψε, μεταξύ άλλων, το Κράτος μας να καταστεί ηγέτιδα δύναμη σε θέματα ναυπηγικής παγκοσμίως».

Μιλώντας για τις σχέσεις των δυο χωρών υποστήριξε ότι πράγματι, το 1950, Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα ήρθε στην Κορέα προκειμένου να μας συνδράμει και συγκεκριμένα με 10.581 στρατιώτες. «Και από τις 16 συνολικά χώρες, οι οποίες έστειλαν εκστρατευτικές δυνάμεις προκειμένου να συνδράμουν την Κορέα εκείνη την περίοδο, έκτη στην σειρά ήταν η Ελληνική εκστρατευτική δύναμη. Εξ’ ου και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες, δεδομένου εξάλλου του αντίστοιχου πληθυσμού της Ελλάδας», είπε για να προσθέσει.

«Και μεταξύ των δυνάμεων, και συγκεκριμένα από τους 10.000 και παραπάνω Έλληνες στρατιώτες, έχασαν τη ζωή τους 186. Πρόκειται για μεγάλη θυσία εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, αλλά χάρη σε αυτή τη θυσία μπόρεσε η χώρα μου, η Νότια Κορέα να διατηρήσει την ειρήνη».

Αναφερόμενος στον ηγέτη της βόρειας Κορέας, είπε ότι μέχρι στιγμής έχει εκτοξεύσει πολύ περισσότερους αθροιστικά πυραύλους από όσους εκτόξευσαν σε 64 χρόνια ο πατέρας του και ο παππούς του και αυτή την στιγμή τρέχει ένα πολύ μεγαλύτερο πυρηνικό πρόγραμμα.

«Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία από εδώ, την Ελλάδα και την Αρχαία Ολυμπία, κοιτίδα και λίκνο του Ολυμπιακού Πνεύματος και του Ολυμπιακού Ιδεώδους, άρα κοιτίδα και λίκνο της Ειρήνης και της Αριστείας, να στείλουμε και σε όλο τον Κόσμο το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης και της ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Το μήνυμα αυτό αφορά τη Χώρα σας, και μάλιστα πρωτίστως. Η Ελλάδα, συνεπής με την Ιστορία της αλλά και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζει ανεπιφυλάκτως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία καταδικάζει απεριφράστως την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας για τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων που παραβιάζουν βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, και την καλεί να συμμορφωθεί πλήρως και αμέσως προς τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις θυσίες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στον Πόλεμο της Κορέας, μεταξύ 1950 -1955.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter