Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κόντρα Μητσοτάκη – Κουρουμπλή για πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό και χειρισμούς του ΥΝΝΠ

kiriakos mitsotakis vouli 708

Με φόντο τη σύλληψη του Πλοιάρχου και του Α' Μηχανικού του Δ/Ξ – Π/Φ “ΛΑΣΣΑΙΑ” που μετάγγιζε καύσιμα από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ» για παράβαση του “Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα” διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής για τη ρύπανση στο Σαρωνικό και τους χειρισμούς του ΥΝΝΠ. Κατά τη διαδικασία οι τόνοι ανέβηκαν με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη να εξαπολύει δριμεία επίθεση στον υπουργό ΝΝΠ Π. Κουρουμπλή για τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό.

Ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται για το πότε ζήτησε την υποστήριξη του EMSA (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα) για να τονίσει χαρακτηριστικά ότι αν εξακριβωθεί ότι η υποστήριξη ζητήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου οφείλει «εδώ και τώρα» να υποβάλει την παραίτησή του.

«Προσωπικά σας χρεώνω ότι υποτιμήσατε την έκταση του προβλήματος. Πέρασαν τρεις μέρες για να κινητοποιηθείτε ουσιαστικά και να καταλάβετε τι ακριβώς συνέβη. Γιατί αργήσατε;

Προτιμήσατε την αγγλική πρωτεύουσα αντί να προΐσταστε εκεί που ήταν το πρόβλημα. Γιατί καθυστερήσατε να ενημερώσετε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στη Θάλασσα;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Κουρουμπλής παρενέβη, αρνούμενος ότι δεν ενημέρωσε άμεσα τον ΕMSA. «Ή εσείς λέτε ψέματα ή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός. Ανάμεσα στους δύο πιστεύω τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό», αντέτεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προκαλώντας νέα έντονη αντίδραση του υπουργού που έκανε λόγο για «Μητσοτακέικο ψέμα».

«Δεν θα παραιτηθώ. Δεν σας φοβάμαι...», επέμεινε ο κ. Κουρουμπλής. «Ντροπή σας. Τρεις μέρες στο Λονδίνο ήσαστε και δεν επιστρέφατε πίσω. Δεν ντρέπεστε. Να παραιτηθείτε αν έχετε στοιχειώδη ευαισθησία», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα παραιτηθώ ποτέ όσο εσείς το ζητάτε», ανταπάντησε ο υπουργός.

«Δεν ντρέπεστε λίγο, κυκλοφορείτε με τέτοιο θράσος και είστε υπεύθυνος για όλα αυτά που έχουν γίνει και μου υψώνετε και τη φωνή σας, θα απαντήσετε, είστε υπόλογος», είπε σε οξύτατο τόνο o κ. Μητσοτάκης και έθεσε στον κ. Κουρουμπλή σειρά ερωτημάτων στον κ. Κουρουμπλή, μεταξύ των οποίων τα εξής: «Γιατί δεν ενημερώσατε τους δημάρχους και γιατί οι δήμαρχοι αντιμετώπισαν το πρόβλημα όταν είδαν την κηλίδα στις ακτές τους; Ποιος λέει ψέματα, οι δήμαρχοι ή εσείς που δεν αντιληφθήκατε την έκταση του προβλήματος; Πότε φτιάχτηκε το περιβόητο συντονιστικό στο οποίο αναφέρεστε και ποιο ήταν το επίπεδο του συντονισμού, το επίπεδο της ενημέρωσης των τοπικών αρχών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα;»

«Πήγα την Πέμπτη και έκανα μία επιθεώρηση, είδα πανικόβλητους δημάρχους, είδα ιδιωτικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες χωρίς να υπάρχει κεντρική χαρτογράφηση των πραγματικών εστιών ρύπανσης», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η συζήτηση συνεχίζεται σε έντονους τόνους.

Χωρίς παραστατικά το Δ/Ξ της μετάγγισης

Στο μεταξύ στη σύλληψη του Πλοιάρχου και του Α' Μηχανικού του Δ/Ξ – Π/Φ “ΛΑΣΣΑΙΑ” Ν.Π. 11860 προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά με τη συνδρομή στελεχών του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας για παράβαση του “Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα”.

Συγκεκριμένα, σε νομότυπο έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του Δ' ΤΕΣ (Τελωνείο Επίβλεψης Συγκροτημάτων) Πειραιά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός δεξαμενών έρματος σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά. Το εν λόγω πλοίο διενεργούσε απάντληση πετρελαιοειδών μιγμάτων από το ναυάγιο του “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” Ν.Π. 11763.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω πλοίο, ενώ οι συλληφθέντες πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Το πλοίο θα αποσυρόταν από την διαδικασία της απάντλησης καθώς , σύμφωνα με πληροφορίες, έληγαν και εκείνου τα πιστοποιητικά, όπως του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Σταμάτησε η απάντληση από το "Αγία Ζώνη ΙΙ"

Στο μεταξύ μετά τη "δέσμευση" του δ/ξ που είχε επιστρατευτεί για την απάντληση καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο λόγω της διερεύνησης από τις Λιμενικές αρχές και το Τελωνείο για παράβαση της νομοθεσίας οι εργασίες έχουν σταματήσει.

Και προς ώρας δεν έχει προσδιοριστεί ποιο θα είναι το νέο σκάφος που θα συνεχίσει την απάντληση ούτε αν αυτή έιχε ολοκληρωθεί.

Νωρίτερα τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι έπλευσαν στον τόπο του ναυαγίου ενώ ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στο θέμα της απορρύπανσης. Ωστόσο η διακοπή των εργασιών απάντλησης έχουν προκαλέσει προβληματισμό σε φορείς της ΤΑ καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει και νέα διαρροή από το ναυάγιο αν δεν έχει ολοκληρωθεί η απάντληση.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter