Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνέντευξη του ΥΝΑΝΠ Παναγιώτη Κουρουμπλή στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM

kouroublis 53535

Συνέντευξη στο Ρ/Σ “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM” και στο δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, έδωσε σήμερα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Συγκεκριμένα ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:

Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, το κλίμα διεργασιών και τις υποψηφιότητες

Είναι σε εξέλιξη μια δημοκρατική διαδικασία, την οποία οφείλει κανείς να αναγνωρίσει. Είναι ένας δημοκρατικός χώρος με παράδοση, με ιστορία, με προσφορά, με λάθη - αυτά τα έχει η ζωή- ωστόσο είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των στρατηγών. Φοβάμαι δεν αντιστοιχεί με το στράτευμα και αυτό προκαλεί λίγο τον κόσμο. Φυσικά, έχω προτίμηση για τον τελικό αρχηγό, αλλά θα ήταν λάθος να την εκφράσω δημόσια.

Σημασία έχει να πάρω απάντηση στην πολιτική θέση που έχω εκφράσει δημόσια. Πρέπει να πουν τι θα κάνουν μετεκλογικά. Δεν μπορούν να το αποφύγουν αυτό και θεωρώ ότι η θέση μου αυτή απηχεί σε πάρα πολύ κόσμο.

Δεν ζω στο Άρη. Ζω σ’ αυτήν εδώ την κοινωνία, αυτοί ήταν οι φίλοι μου, στο χώρο αυτόν ανδρώθηκα από τα μαθητικά μου χρόνια κι ας είπαν κάποιοι, κάποτε, ότι είδα φως και μπήκα. Είναι γνωστή η πορεία μου σ’ αυτόν το χώρο. Μιλώ με πάρα πολλούς ανθρώπους, κυρίως με αυτούς που είναι «άστεγοι», στο ευρύτερο φάσμα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Όλοι μου λένε ότι είναι πάρα πολύ σωστό αυτό που λέω. Ότι πρέπει να αποσαφηνίσουν αν θα συνεργαστούν με τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, ένα άκρως Νεοφιλελεύθερο κόμμα και με άλλου είδους παρενέργειες, αλλά ας μην μπω σε αυτό το θέμα, δεν θέλω να οξύνω τα πράγματα. Μπαίνει ευθέως το ερώτημα : «Θα συνεργαστείτε με τον Μητσοτάκη ή με τον Τσίπρα; Να το πείτε». Μπορεί να πουν και με τους δύο, μπορεί να πουν με κανέναν, μπορεί με τον έναν.

Πιστεύω πως υπάρχουν υποψήφιοι που είναι είτε με τη μια είτε με την άλλη πλευρά. Δεν υπονοώ τίποτα και κανέναν. Σέβομαι απόλυτα τη διαδικασία, θα κληθεί ο κόσμος αυτής της παράταξης να κρίνει, αλλά νομίζω είναι γενική απαίτηση του κόσμου να ξέρει που θέλει να πάει ο καθένας το σκάφος αυτού του χώρου.

Είναι ένας χώρος ιστορικός και δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει το βάρος του. Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι βρίσκεται εκεί που είναι σήμερα. Αυτά συμβαίνουν στη ζωή. Η πολιτική συχνά εξελίσσεται έτσι. Να θυμίσω πόσο παντοδύναμο ήταν κάποτε το κόμμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και πως εξελίχθηκαν τα πράγματα τελικά.

Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε κυρίως με κόσμο που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ. Ανησυχείτε ότι αν ενωθεί αυτός ο χώρος και υπάρξει μια μαζική συμμετοχή, αυτό μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση και να είναι εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Θα σας μιλήσω με κάθε ειλικρίνεια. Έχω ήδη τοποθετηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λειτουργήσει με τον τρόπο που νομίζουν ότι έχει λειτουργήσει για να στεγάσει όλον αυτό τον κόσμο. Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λειτουργήσει έτσι, ο Τσίπρας είναι μια προσωπικότητα που εμπνέει στον κόσμο εμπιστοσύνη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Από εκεί και πέρα όσοι ξέρουν πολιτική ιστορία, θα ξέρουν ότι τα σχήματα που έφτασαν σε ένα τέτοιο σημείο καμπής, δεν ξαναγύρισαν πίσω. Μπορεί η Δεξιά να έκανε αυτά που έκανε, αλλά κράτησε τις δυνάμεις. Ο χώρος αυτός δεν μπόρεσε να τις κρατήσει.

Για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Καμμένο

Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε μια κακή κουλτούρα με τις εξεταστικές επιτροπές. Το 2000, τότε με την κρίση του Χρηματιστηρίου, όταν έβαλε η ΝΔ το θέμα για την εξεταστική επιτροπή, είχα τοποθετηθεί ότι έπρεπε να γίνει. Και αν είχε γίνει, ενδεχομένως να χρεώνονταν κάποια πρόσωπα την ευθύνη εκείνης της ιστορίας και να γλίτωνε το ΠΑΣΟΚ τη συνολική χρέωση. Όλοι φταίγαμε σ’ αυτή την ιστορία; Αλλά η ΝΔ ήταν αποτρεπτική για τέτοια θέματα και αυτή κουλτούρα ακόμα συνεχίζεται. Είναι όμως ένα θέμα, που κανείς μπορεί να το δει με τη δική του προσέγγιση. Είτε έτσι είτε αλλιώς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ούτε ο Καμμένος ούτε η Κυβέρνηση. Για λόγους τακτικής είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί. Νομίζω ότι γενικά όλοι υπερβάλλουμε σε μια σειρά τέτοιων ζητημάτων. Αλλά έτσι χάνει και το πολιτικό σύστημα, διότι γίνονται εξεταστικές επιτροπές, δεν καταλήγουν πουθενά και στη συνείδηση του κόσμου υπάρχουν γραφές για το πολιτικό σύστημα που δεν τον βοηθούν.

Εκτιμώ λοιπόν, ότι σε αυτήν εδώ τη φάση, υπάρχει μια ένταση και υπερβολή από διάφορες πλευρές, μια καχυποψία πάρα πολύ μεγάλη και όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα στο οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό θεωρώ πως είναι ανάγκη σε μια σειρά ζητημάτων να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία πρέπει όλοι να κάνουμε επιτέλους την αυθυπέρβασή μας. Δεν λέω φταίει ο ένας ή φταίει ο άλλος. Μπορεί να φταίμε όλοι. Να προσεγγίζουμε τα θέματα με λαθεμένο τρόπο. Ας πούμε στο χώρο των επενδύσεων, όπου όλοι έχουμε την απαίτηση να πάει αυτή η χώρα μπροστά – ίσως με διαφορετικές προσεγγίσεις- ας το βάλουμε κάτω και ας χτίσουμε έναν τρόπο επικοινωνίας για να πετύχουμε να φέρουμε επενδύσεις. Η καταστροφολογία δεν βοηθάει.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter