Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αλ. Τσίπρας: Σύγχρονη θετική ατζέντα-τερματισμός της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο

gildrim tsipras 33

Οι συνομιλίες μας εκτός από ουσιαστικές και ειλικρινείς ήταν απαραίτητες, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το σύνολο των σχέσεων μας, το Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ, η αντιμετώπιση προκλήσεων και χρόνιων ζητημάτων που μας χωρίζουν, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Ποτέ ξανά τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των λαών μας, να ανακαλύψουν καλύτερα ο ένας τον άλλο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η θετική ατζέντα των δυο χωρών αναπτύσσεται και σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η προσφυγική- μεταναστευτική κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων και να ωθήσει την περαιτέρω συνεργασία. σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Η υλοποίηση της ατζέντας μας πρέπει να βασιστεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού χωρίς ενέργειες που τις υπονομεύουν.

Οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν βοηθούν στη θετική ατζέντα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Όπως επισήμανε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται.

Υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων, τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως είπε ο ίδιος, στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκαναν μετά τη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί.

«Η διάθεσή μας να ανοίξουμε δρόμο, ακόμα και όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας για τη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό

«Εργαζόμαστε, προκειμένου η "Γενεύη 2" να είναι βήμα προς τα εμπρός, εργαζόμαστε, προκειμένου να υπάρξει μία διέξοδος, και αυτό συζητήσαμε σήμερα και αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας και τη διαρκή ανταλλαγή και προετοιμασία μέχρι τη Γενεύη, για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε στο λίγο αυτό διάστημα που απομένει». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

Όσο για τη δήλωση του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπε Άιντε, ότι η Διάσκεψη της Γενεύης στις 28 Ιουνίου θα είναι «το τέλος του δρόμου» για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τη φράση ενός Ισπανού ποιητή, «διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον βρίσκεις προχωρώντας» και σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέλος του δρόμου, υπάρχει, όμως, η διάθεσή μας να ανοίξουμε δρόμο, ακόμα και όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα. Κι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε οι δυο μας από τη σημερινή μας συνάντηση».

«Συμφωνώ απόλυτα», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και πρόσθεσε: «Στην Τουρκία λέμε ότι τελειώνει η ζωή, αλλά ποτέ δεν τελειώνει ο δρόμος. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να ανοίξουμε δρόμους. Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει θα βρει τον δρόμο και εμείς επιθυμούμε, έχουμε την πολιτική βούληση, για την επίλυση αυτού του θέματος».

Παράλληλα, όμως, επισήμανε πως το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα του ΟΗΕ, αφορά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. «Η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη, που θα μπορέσει να δώσει ένα τέλος στο θέμα. Εμείς, ως πρωθυπουργοί, θα συμβάλλουμε με κάθε δυνατό και θετικό τρόπο, ώστε να κυοφορήσουν οι προσπάθειες των δύο κοινοτήτων», υπογράμμισε ο κ. Γιλντιρίμ.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter