Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνάντηση Ν.Κοτζιά - Γουάνγ Γι: Στέρεες και αξιόπιστες οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις

23 210219chinese FM mesa

Την κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοκινεζικών σχέσεων, συμφώνησαν οι υπουργοί της Ελλάδας και της Κίνας, Νίκος Κοτζιάς και Γουάνγκ Γι, κατά τη συνάντησή τους σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την σταθερότητα και την αξιοπιστία που διέπουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. «Η Κίνα είναι μία αξιόπιστη και σταθερή φίλη της Ελλάδας», είπε ο κ. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την χαρά του για τη διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Κινέζου ομολόγου του, αλλά και τη συμμετοχή του και τη συνυπογραφή του στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών που ξεκινά επίσημα σήμερα με μία πολιτιστική εκδήλωση και ένα επιστημονικό συνέδριο και θα συνεχιστεί αύριο με τις διαβουλεύσεις των υπουργών.

Μια ελληνική σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία, περίπου 15 μέρες πριν από την κινεζική εκδήλωση για τον Δρόμο του Μεταξιού - «Μία ζώνη ένας Δρόμος», "One Belt, One Road" - στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο θα συνοδεύσει ο κ. Κοτζιάς.

Μετά από 45 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας και 11 από τότε που διαμορφώθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών, αυτό που χαρακτηρίζει τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, «είναι η σταθερότητα μέσα σε έναν αβέβαιο κόσμο».

«Μία στρατηγική συνεργασία που εκφράζεται και στην υποστήριξη που δίνει η Ελλάδα, με το μικρό αλλά σημαντικό μέγεθος της, στην πολιτική του «Μία ζώνη ένας Δρόμος» που είναι μία πολιτική που εκφράζει αυτό που ονομάζει ο πρόεδρος της Κίνας ως το κινέζικο όνειρο».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο θαλάσσιο δρόμο του Μεταξιού και τη σημασία που εκφράζεται μέσα από αυτό το σχέδιο για τη ναυτιλία, το εμπόριο και τον τουρισμό. Η Κίνα σήμερα, όπως είπε, δεν είναι μόνο μία ανερχόμενη χώρα, αλλά είναι μία χώρα που μέσα από τέτοιου είδους σχέδια δείχνει ότι έχει όραμα, στρατηγική αντίληψη για έναν κόσμο σταθερότητας και ειρήνης, έτσι όπως τον θέλει και η Ελλάδα». Και τόνισε ότι έχουν γίνει κοινές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση στην περιοχή μας.

Η Ελλάδα προσβλέπει στην ακόμη στενότερη συνεργασία με την Κίνα, όχι μόνο για το καλό των δυο λαών μας, αλλά στην κυριολεξία για το καλό του κόσμου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος, νωρίτερα σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Γουάνγκ, συνοδευόμενο από τον κ. Νίκο Κοτζιά.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή και πρέπει να υπερασπισθούμε την ειρήνη, υπενθυμίζοντας παράλληλα, την ιστορία του ελληνικού και Κινεζικού πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, ότι η Κίνα και με τον μεγάλο της Πολιτισμό αλλά και με την μεγάλη δύναμη, που διαθέτει, μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι εμείς ως μέλος της ΕΕ θεωρούμε την συνεργασία με την Κίνα σημαντική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά με την ΕΕ στο σύνολό της.
Χαρακτήρισε, παράλληλα, την παρουσία του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και για το Forum των αρχαίων πολιτισμών, ένα ακόμα δείγμα των στενών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας και χαιρέτισε, την πολύ σημαντική-όπως την χαρακτήρισε- πολιτική πρωτοβουλία της Κίνας για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό σηματοδοτεί και η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, ενώ διαβεβαίωσε ότι και ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, μετά από την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Κινέζος Πρόεδρος, θα συμβάλει στο μέτρο που αναλογεί στην Ελλάδα, ώστε η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών να επεκταθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κ. Γουάνγκ Γι, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή και του μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Κινέζου Προέδρου, τόνισε ότι η κινεζική πλευρά εκτιμά ιδιαιτέρως την ελληνική πρωτοβουλία για το Forum των Αρχαίων Πολιτισμών και υποστήριξε ότι ο διάλογος μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών μπορεί να οδηγήσει σε δρόμους για την εξεύρεση λύσης σε σύγχρονα προβλήματα και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την στήριξή του αναφορικά με την Κινεζική πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός σύγχρονου Δρόμου του Μεταξιού, και ανέφερε πως η σχετική δήλωσή του προς το πρακτορείο Xinhua, είχε μεγάλη απήχηση, αυξάνοντας την δημοτικότητά του στην Κίνα.

«Καλώς ορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, να παρευρεθεί στο Forum «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος» για διεθνή συνεργασία που θα γίνει τον επόμενο μήνα. Πιστεύουμε ότι μέσω της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών στο Forum, θα ενισχυθεί η συνεργασία στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας" κατέληξε ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter