Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

"Είμαστε μπροστά σε προκλήσεις" τονίζει η νέα Βρετανίδα πρέσβης στην Αθήνα

ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΕΙΤ ΣΜΙΘ

"Είμαι βέβαιη ότι έχω μπροστά μου μια ενδιαφέρουσα θητεία, γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, να ανανεώσουμε και να εμβαθύνουμε τις ήδη ισχυρές σχέσεις φιλίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας" δήλωσε η νέα Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ, η οποία επέδωσε χτες τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η κ. Σμιθ, που μέχρι πρόσφατα ήταν διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών & Κοινοπολιτείας για θέματα Αμερικής, διαδέχεται τον Τζον Κίτμερ, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2016.

Η Κέιτ Σμιθ επιστρέφει ως πρέσβης στην Αθήνα, όπου είχε υπηρετήσει ως γραμματέας Β' Πολιτικών Υποθέσεων & Ακόλουθος Τύπου, από το 1991 ως το 1994.

"Είναι ιδιαίτερη χαρά ότι ξεκίνησα τη διπλωματική μου καριέρα στην Αθήνα πριν 26 χρόνια. Ο ενθουσιασμός και η αγάπη μου για την Ελλάδα παραμένουν το ίδιο" είπε σε εξαιρετικά ελληνικά η νέα πρέσβης, κατά τον ολιγόλεπτο χαιρετισμό που απηύθυνε στους προσκεκλημένους της, στη γιορτή που έδωσε χτες βράδυ στην πρεσβευτική κατοικία.

Εδωσε με γλαφυρότητα το σύνθετο περιβάλλον, στο οποίο καλείται να αναλάβει τη θητεία της, επικαλούμενη τη ρήση παλιότερου συναδέλφου της. "Ενας από τους προκατόχους μου, στην εποχή του Βενιζέλου, σχολίασε στην αρχή της θητείας του: "θέλω η θητεία μου να είναι χωρίς ιστορία". Δεδομένης της συγκυρίας δεν έχω τέτοιες προσδοκίες.

Αρκεί να πω, ότι η θητεία μου θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, γεμάτη προκλήσεις, όμως πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τις ήδη ισχυρές σχέσεις φιλίας, μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας" είπε.

Αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες "βασίζονται στην ιστορία, τις αξίες, τον πολιτισμό, το εμπόριο, τις επενδύσεις και βέβαια τις σχέσεις ανάμεσα στους δυο λαούς".

Έκανε, επίσης, ειδική μνεία στο κτίριο της πρεσβευτικής κατοικίας και στον πρώτο του ιδιοκτήτη Ελευθέριο Βενιζέλο, λέγοντας ότι "αποτελεί μοναδικό προνόμιο να μένω σε αυτό το σπίτι, την κατοικία του Ελευθέριου Βενιζέλου, μιας από τις πλέον επιφανείς προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας και για τον οποίο όσο πιο πολλά μαθαίνω τόσο πιο πολύ τον θαυμάζω".

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο αναπλ. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας, οι βουλευτές της ΝΔ, Ν. Δένδιας και Ολγα Κεφαλογιάννη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ι. Στουρνάρας, Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες και άλλοι αξιωματούχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter