Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δεσμεύσεις Κουρουμπλή κατά την περιοδεία του σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

kouroyblis 22

Περιοδεία σε έξι νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και του Καρπάθιου Πελάγους πραγματοποίησε χθες η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος.
Συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσων, Ηλία Καματερό και Δημήτρη Γάκη, καθώς και από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο ΛΣ, Σταμάτιο Ράπτη, και τον Διοικητή της 8ης ΠΕΔΙΛΣ, Αρχιπλοίαρχο ΛΣ, Ιωάννη Αργυρίου, ο κ. Κουρουμπλής είχε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο και στο Επαρχείο της Κώ, όπου άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα προβλήματα που εξέθεσαν οι τοπικοί φορείς. Είναι η πρώτη, από το 2015 επίσκεψη Υπουργού Ναυτιλίας στην Κω.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το ζήτημα της διάθεσης των πλοιαρίων με τα οποία φτάνουν στα νησιά οι πρόσφυγες. Ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς τα σκάφη είναι κατασχεμένα και υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις.
Ο κ. Κουρουμπλής μετέφερε την εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «Να λύσετε προβλήματα». Τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η μεγαλύτερη κατάκτηση είναι ότι τα Λιμεναρχεία στελεχώθηκαν σε βαθμό μεγαλύτερο του 95% και ότι τερματίστηκε η παλαιά συνήθεια των αποσπάσεων, που άφηνε άδειες θέσεις. Εξήγγειλε την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και προανήγγειλε ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρίες, ώστε να βελτιωθεί η συγκοινωνία των μακρινών νησιών. Δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που θα ρυθμίζει πολλά από τα νησιωτικά ζητήματα, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο των Λιμενικών Ταμείων. Σημείωσε μάλιστα ότι μέσα στον μήνα έχει προγραμματιστεί ειδική συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού για να βελτιωθεί η εικόνα των νησιών που υποδέχονται πρόσφυγες, ώστε να ξαναγίνουν αυτά πόλος έλξης τουριστών.
Στους Αρκιούς που έχουν μόνο είκοσι πέντε κατοίκους, η πολιτική και φυσική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ έδωσε δώρα στους δύο μαθητές του Δημοτικού Σχολείου τους οποίους συνόδευε η δασκάλα τους.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε ότι το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο προβλέπει και τη ρύθμιση του νομικού καθεστώτος των λιμενικών εγκαταστάσεων, και μάλιστα μέσα σε ορισμένες προθεσμίες. Ειδικά για τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας και του νοσοκομείου στην Κώ, δήλωσε ότι η φροντίδα για την Πρωτοβάθμια Υγεία θα αποσυμφορήσει πολλά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και τα νοσοκομεία της Κώς και τη Ρόδου. Για τα άλλα νησιά είπε ότι θα γίνουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ. Σημείωσε ότι στρατιωτικοί γιατροί επισκέπτονται μικρά νησιά όπως οι Αρκιοί και το Μαράθι. Δήλωσε ακόμα ότι θα προκηρυχθεί για δεύτερη φορά η θέση του Παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας της Πάτμου. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι δε θα απολυθεί κανένας υπάλληλος του ΙΚΑ, παρά την υπαγωγή του Ταμείου στον ΕΦΚΑ.
Η φρουρά στο Φαρμακονήσι χάρισε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή τη σημαία που κυμάτιζε στον ιστό του νησιού, μοναδικοί κάτοικοι του οποίου είναι οι στρατιώτες και το κλιμάκιο των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, που φρουρούν το ακριτικό νησί. Η περιοδεία συνεχίζεται σήμερα με επίσκεψη στην Ψέριμο.
Δήλωση Νεκτάριου Σαντορινιού
«Σχετικά με το θέμα της από 9/01/17 απάντησής μου σε ερώτηση βουλευτή, παραπέμπω στις δηλώσεις μου στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 και το σχετικό δελτίο τύπου που εξεδόθη
(http://www.santorinios.com/html/index.php/dimosieyseis/reviews/590-2017-01-12-07-10-04).
Διευκρινίζω, για μια ακόμη φορά, ότι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την οποία ενημερώθηκα στο πλαίσιο ανάληψης των νέων μου καθηκόντων, αφορούσε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου τα οποία έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, έγιναν προσπάθειες, για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Σκοπός ήταν να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά μέσω της προσέλκυσης τουριστών που έχουν ενδιαφέρον για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων, παραδείγματος χάριν, που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα, εν λόγω, νησιά. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους.Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή στρεβλή αναπαραγωγή των προσπαθειών αυτών του Υπουργείου, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενέχει κακόβουλες προθέσεις.Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο, καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συμφωνιών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της Ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter