Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σφοδρή αντιπαράθεση Πλακιωτάκη με τον Τούρκο Εκπρόσωπο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ

plakiotakis 9257

Σφοδρή αντιπαράθεση είχε ο τέως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με τον επικεφαλής και τον αναπληρωτή επικεφαλής της Τουρκικής αποστολής κ.κ. Osman Askin BAK και Ahmet Berat CONKAR, κατά τη συνεδρίαση της ετήσιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα στην Ουάσινγκτον στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2016. Στο πλαίσιο της Συνέλευσης όπου συζητήθηκαν σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα και εξετάστηκαν οι προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη νέα εποχή, ο κ. Πλακιωτάκης εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία ζήτησε ένα απολογισμό από τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και έθεσε τα εξής ερωτήματα:

1. Πως σχολιάζουν τη στάση της Τουρκίας η οποία, συστηματικά δημιουργεί εμπόδια στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;
2. Αν υπάρχει πιθανότητα να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να ασκηθεί κάποια μορφής πίεση στη Τουρκία για να συμμορφωθεί με το πλαίσιο της συμφωνίας που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ;
3. Να σχολιάσουν το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί συνεχώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και έχει αυξήσει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας και
4. Να προσδιορίσουν ποια θα είναι η αντίδραση του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση πρόκλησης από μέρους της Τουρκίας θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Οι ερωτήσεις αυτές, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της Τουρκικής αντιπροσωπείας με αποτέλεσμα ένας εξ’ αυτών, να απευθυνθεί στο κ. Πλακιωτάκη και με έντονο ύφος, να του ζητήσει η Ελλάδα να περιοριστεί στα εσωτερικά της ζητήματα και να μην ασχολείται με το τι κάνει η Τουρκία και πως διαχειρίζεται τη σχέση της με τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος βουλευτής επίσης, άσκησε κριτική για τη στάση που τήρησε η Ελλάδα στο ζήτημα του αιτήματος ασύλου από τους Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα, ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Πλακιωτάκη, γιατί η Ελλάδα δεν υπάκουσε στο αίτημα του κ. Ερντογάν για να εκδώσει τους Τούρκους αξιωματικούς στη Τουρκία.

Το συμβάν έληξε με την αποστομωτική απάντηση του κ. Πλακιωτάκη ο οποίος τόνισε:

«Η Ελλάδα δεν είναι αποικία της Τουρκίας για να υπακούει πιστά στις απαιτήσεις της. Είναι ανεξάρτητη χώρα η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες του εσωτερικού της δικαίου και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ατόμου, ακολούθησε τη νομική διαδικασία που ορίζεται στο σύνταγμά της».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter