Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οδικό χάρτη στρατηγικής εταιρικής σχέσης υπέγραψαν Τσίπρας-Βαλς

tsipras vals

Όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο ομόλογό του Μάνουελ Βαλς. Αμέσως μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση και την υπογραφή του οδικού χάρτη στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι «στις δυσκολίες στηρίζουμε και έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλο».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στάση που τήρησε η Γαλλία στη δύσκολη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, αποκρούοντας εκβιασμούς και ακρότητες οι οποίες, με αφετηρία την Ελλάδα, έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Αναφέρθηκε και στην απόφαση του Eurogroup, που «σηματοδοτεί νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία» και στην απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους που «αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών», εμπιστοσύνη που θα ενισχυθεί με τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μπαίνουν οι προτεραιότητες σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, τεχνογνωσία για τη δημόσια διοίκηση, επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, τουρισμό, έρευνα, πολιτισμό.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία των δύο χωρών για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και το προσφυγικό, για το οποίο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα σε μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα.

Υπογράμμισε, τέλος ότι παρά το γεγονός ότι το Παρίσι αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τις πλημμύρες, ο κ. Βαλς δεν ανέβαλε το ταξίδι του και ήρθε να στηρίξει την Ελλάδα.

«Ήλθα στην Ελλάδα με ένα μήνυμα: Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας» υπογράμμισε ο Μανουέλ Βαλς στη διάρκεια των δικών του δηλώσεων.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα προς τους Γάλλους επενδυτές λέγοντας «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα», ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση ότι «θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Βαλς ανέφερε ότι πριν ένα χρόνο κάποιοι φαντάζονταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωζώνη και υπογράμμισε εν συνεχεία τη Φρανσουά Ολάντ, ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

«Μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, η Συνθήκη Σένγκεν χωρίς την Ελλάδα, εκπροσωπεί μια άλλη αντίληψη για την Ευρώπη, την οποία δεν συμμεριζόμαστε» υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, αναφέροντας επίσης ότι η δόση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα θα δοθεί σύντομα, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα να ευοδωθεί λύση για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Την κοινή εκτίμηση ότι μια δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα έχει περάσει και πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια περίοδο ανάπτυξης διατύπωσαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βαλς διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι, όπως και την περασμένη χρονιά, έτσι και στο μέλλον, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη Γαλλία.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση στάθηκε στην Ελλάδα και τους Έλληνες σε δύσκολες στιγμές πέρσι το καλοκαίρι και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιμονή του κ. Βαλς να πραγματοποιηθεί η επίσκεψή του στην Αθήνα, παρά τα προβλήματα από την σφοδρή κακοκαιρία στη Γαλλία αυτές τις ημέρες, καταδεικνύει την αταλάντευτη υποστηρικτική στάση του Παρισιού απέναντι στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει τις δύσκολες στιγμές της περασμένης χρονιάς και πλέον μπορεί να αισιοδοξεί για το μέλλον. Σημείωσε, δε, ότι στόχος είναι η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. «Η στήριξή σας στη νέα εποχή θα είναι εξίσου σημαντική» τόνισε.

Ο Μανουέλ Βαλς επισήμανε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, καθώς και να προχωρήσει σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, καθώς ανήκει στην καρδιά της Ευρώπης και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα.

Ο γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει περατωθεί μια δύσκολη περίοδος και πλέον ανοίγει μια περίοδος ανάπτυξης, με επενδύσεις. Εξέφρασε την ελπίδα να είναι μια περίοδος ανάπτυξης και ελπίδας για όλους τους Έλληνες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι και στο ζήτημα του προσφυγικού η Γαλλία είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα, ενώ είναι σειρά οι τομείς στους οποίους οι δύο χώρες προχωρούν από κοινού.

«Μπορείτε να υπολογίζετε σε μας. [...] Φέρει σφραγίδα εμπιστοσύνης και ελπίδας η επίσκεψή μου» κατέληξε ο Μανουέλ Βαλς.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter