Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συμβούλιο Αρχηγών: Φάκελο με στοιχεία για το προσφυγικό παρέλαβαν τα κόμματα

politikoi arxigoi 0006

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στο Προεδρικό Μέγαρο, η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκεται η στρατηγική της χώρας για την προσφυγική κρίση, εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας τη Δευτέρα. Στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Φώφη Γεννηματά, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν από την κυβέρνηση ένα φάκελο με στοιχεία για το προσφυγικό.

Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσέρχονται με συγκεκριμένες προτάσεις στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και με διάθεση να μην υπάρξει σύγκρουση με την κυβέρνηση. Ωστόσο, αναμένεται να γίνει κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν από τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά το πέρας του Συμβουλίου, καθώς στόχος της συνεδρίασης, άλλωστε, είναι η Ελλάδα να εμφανιστεί στη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας με ενιαία θέση.

Βασικό στοιχείο της συζήτησης θα είναι, πάντως, το ζήτημα του βέτο που προτίθεται να ασκήσει ο πρωθυπουργός στην περίπτωση που η Σύνοδος δεν ανακόψει τη «φόρα» σε μονομερείς ενέργειες χωρών - μελών της ΕΕ. Οι περισσότεροι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πάντως, δεν συμφωνούν με την άσκηση βέτο εκ μέρους της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να διατυπώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών τις θέσεις που σκοπεύει να αναπτύξει στο Συμβούλιο ΕΕ - Τουρκίας.

Βασικός άξονας των θέσεων αυτών είναι ότι η λύση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο της ΕΕ με δεσμευτικό τρόπο. Θα ζητήσει, δηλαδή, από τους εταίρους στην ΕΕ τη συμμετοχή όλων των κρατών - μελών στην κατανομή προσφύγων, όχι σε εθελοντική, αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας.

Ακόμη, η κυβέρνηση επιζητά την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, την καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, καθώς και την έγκριση της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κομισιόν.

«Κομβική μέρα για εμάς είναι η 7η Μαρτίου και οι αποφάσεις που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Σύνοδος για τις διαδικασίες και την ταχύτητα μετεγκατάστασης» δήλωσε ο Δ.Βίτσας νωρίτερα. «Η Ελλάδα θα έχει έναν αριθμό προσφύγων, σύμφωνα τον πληθυσμό, την έκταση και άλλους παράγοντες» σημείωσε, τον οποίο προσδιόρισε σε λιγότερους από 20.000 για κάθε 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ευρώπη.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter