Τρι04232024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δήλωση Μηταράκη για το μεταναστευτικό

mitarakis notis 12

Την ανάγκη άμεσου ορισμού συντονιστή στη Χίο και την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων ανακούφισης και χρηματοδότησης έργων υποδομής, επεσήμανε ο Βουλευτής Χίου, Ν. Μηταράκης, σε σύσκεψη των αρμοδίων φορέων υπό τον Υπουργό κ. Μουζάλα, αναφορικά με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Αναλυτικά στη δήλωση του ο κ. Μηταράκης αναφέρει ότι:

«Η Κυβέρνηση παρακολουθεί την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στα νησιά χωρίς να διαθέτει ένα υποτυπώδες σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συμμετείχα σήμερα, το πρωί στη Χίο, σε σύσκεψη των αρμοδίων φορέων υπό τον Υπουργό κ. Μουζάλα, για την οποία ενημερώθηκα μόλις μια ώρα πριν την έναρξη της. Στην τοποθέτηση μου έθεσα την ανάγκη άμεσου ορισμού συντονιστή στη Χίο, την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων ανακούφισης και χρηματοδότησης έργων υποδομής. Για όλα αυτά ο κ. Μουζάλας ουσιαστικά είπε ότι θα ξεκινήσουν από του χρόνου και δεν έχει κάτι πιο συγκεκριμένο να πει επί του παρόντος!

Επεσήμανα την ανάγκη να δημιουργηθούν όχι στην Ελλάδα αλλά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τα κέντρα πιστοποίησης των προσφύγων, προκειμένου αυτοί να κατανέμονται αναλογικά στις χώρες της Ένωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, στην Ελλάδα μπορεί να εγκατασταθούν πολύ περισσότεροι των 50,000 που δέχθηκε προχτές ο Πρωθυπουργός.

Επεσήμανα επίσης την ανάγκη δημιουργίας των λεγόμενων hot spots μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα, και όχι στα νησιά του Αιγαίου, όπως είχε προτείνει και αρμόδιος επίτροπος. Επανέλαβα την θέση της ΝΔ για την επανεργοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των μη προσφύγων. Τέλος, σημείωσα επίσης το σημαντικό έργο που επιτελούν με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, η Περιφέρεια, ο Δήμος και οι εθελοντικές οργανώσεις.

Αντί ουσιαστικών απαντήσεων γι αυτά τα ζητήματα ο κ. Μουζάλας μου έκανε μια λεκτική επίθεση ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε επί ΝΔ γιατί το Λιμενικό απωθούσε τους πρόσφυγες (!), θέση απαράδεκτη προς τα σώματα ασφαλείας που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως να είναι υπεράνω κριτικής. Και δυστυχώς παρά το γεγονός ότι έφτασε στο νησί μας με υπηρεσιακό ελικόπτερο δεν διέθεσε δύο λεπτά να ακούσει την απάντηση μου στα σχόλια του, παρά το αίτημα μου. Κρίμα. Η χώρα θέλει άμεσα λύσεις και όχι αλαζονικές συμπεριφορές».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter